Målskolen – 5. Sett opp en «jeg er villig til å ofre»-liste

Hva er du villig til å ofre for å nå målet du har satt deg? Hvis svaret er «ingenting», brenner du sannsynligvis ikke noe særlig for målet ditt.

For å få til en eller annen endring i livet ditt, er det i utgangspunktet fire ting du kan gjøre:

 1. Du kan begynne å gjøre noe nytt.
 2. Du kan gjøre mer av noe du allerede gjør.
 3. Du kan slutte å gjøre noe.
 4. Du kan gjøre mindre av noe du allerede gjør.

Når du skal bestemme deg for hva du er villig til å ofre for å nå målet ditt, er det punktene 3. og 4. ovenfor du skal fokusere på. Hva er du villig til å slutte å gjøre og hva er du villig til å gjøre mindre av? Og vær helt konkret når du setter opp listen din. Er målet ditt å gå ned i vekt, kan du slutte å spise «kosemat» når du ser på tv om kvelden, og du kan drikke mindre øl i helgene (for eksempel halvparten av det du nå gjør). Er målet å styrke kompetansen din, kan du slutte spille Candy Crush Saga på mobilen på ettermiddagen og du kan kutte ned på tv-tittingen (for eksempel sette en grense på maks en time hver kveld).

Hvor mye du må ofre for å nå målet ditt, er veldig avhengig av hvor stort mål det er snakk om. Du må i de fleste tilfeller ofre mer for å nå et stort mål enn for å nå et lite mål.

Hva er så jeg villig til å ofre for å nå mitt mål om å ha en netto finansformue på kr 4.000.000 innen 31.12.2018? I et tidligere innlegg skrev jeg om en rekke tiltak jeg skal følge opp for å nå dette målet, og noen av disse var ting jeg er villig til å ofre:

 • Jeg skal ikke kjøpe bøker, musikk eller filmer til meg selv.
 • Jeg skal ikke kjøpe aviser.
 • Jeg skal ha et lavt alkoholinntak og ikke bruke noen former for tobakk.
 • Jeg skal ikke begrunne innkjøp med «fordi jeg fortjener det».
 • Jeg skal ikke la meg friste inn i «oppussingsfella».
 • Jeg skal ikke la meg friste inn i «lettvint hverdag»-fella.
 • Jeg skal ikke kjøpe noen luksusartikler.
 • Jeg skal ikke handle mat eller kosttilskudd på helsekostbutikker.
 • Jeg skal ikke kjøpe lunsj i kantinen på jobb, men heller ta med meg matpakke.

Punktene ovenfor, i kombinasjon med gode økonomiske vaner som jeg har utviklet over mange år, bør være tilstrekkelig til at jeg klarer å nå årets mål (som er å investere kr 20.000 hver måned). For årene 2016 – 2018 må jeg imidlertid sannsynligvis «stramme strikken» ytterligere litt mer, så det er godt mulig at jeg ved slutten av 2015 må se på noe flere ting jeg er villig til å ofre for å nå de målene jeg setter meg for 2016.

Annonser

5 Comments »

 1. Helge Said,

  juni 2, 2015 @ 7:45 am

  Hei igjen

  Må høre med deg; Du legger opp at ganske strengt spareregime etter hva du skriver. Har du gjort deg noen tanker om «å leve i nuet». Altså hva om du får (bank i bordet) en alvorlig sykdom om to år. Mesteparten av livet har du brukt til å spare opp til en alderdom med mye penger. Hva med «dine beste år», altså årene hvor du er i best fysisk helse, og kanskje får størst nytte/utbytte av pengene.

  Jeg er også opptatt av sparing, men føler jeg klarer å balansere forbruk/sparing på en god måte, uten at det går utover en viss økonomisk romslighet. Har jeg lyst på å pusse opp stua, gjør jeg det, uten dårlig samvittighet:)

 2. pengeblogg Said,

  juni 2, 2015 @ 8:35 am

  Helge, dette har jeg tenkt på. Hvor man setter grensen mellom forbruk i dag og sparing for framtiden er noe den enkelte må avgjøre selv.

  Det ene ytterpunktet er dem som havner på «Luksusfellen». I mange tilfeller har disse over lang tid brukt mer enn de har tjent hver måned, og dette akkumulerer seg etter hvert opp til et stort problem. Det andre ytterpunktet er enkelte bloggere (for eksempel Early Retirement Extreme) som lever ekstremt nøkternt og som derfor klarer å spare opp til 90 % av inntekten sin. De fleste av oss ligger et sted i mellom disse ytterpunktene, inkludert meg selv. Jeg bruker ca. kr 20.000 hver måned, og dette er ca. halvparten av det jeg netto får utbetalt hver måned i gjennomsnitt.

  Når det gjelder det å «leve i nuet», så kommer det an på øyet som ser hva dette innebærer. Mange bruker mye penger på å kjøpe ting og tang som de egentlig ikke trenger. Begrunnelsen for dette kan være at de kjeder seg, at de liker følelsen av å ha noe nytt i hendene (denne følelsen går imidlertid fort over, for det kommer stadig en enda nyere utgave) eller at de vil gi et inntrykk til venner og familie om at de er vellykkede og kan kjøpe det de har lyst på. For meg er dette latterlig bruk av penger, og jeg vil hevde at dette i de fleste tilfeller er «falsk lykke».

  Jeg lever sparsommelig, men ikke ekstremt sparsommelig. Jeg bruker mer penger enn jeg strengt tatt behøver på enkelte ting – for eksempel på ferieturer og god kaffe – men alt i alt lever jeg ganske nøkternt. Skulle jeg bli alvorlig syk om to år, så tror jeg neppe at jeg vil angre på at jeg har spart såpass mye og tenkt at jeg har forsaket så mye.

  Du sier at du klarer å balanserer forbruk/sparing på en god måte, og det vil altså jeg også påstå at jeg klarer. Men vi mennesker er ulike, så at vi havner på litt forskjellig fordeling er derfor helt naturlig.

 3. Helge Said,

  juni 3, 2015 @ 1:12 pm

  Bra og reflektert!

 4. Kigen Said,

  juni 28, 2015 @ 8:43 pm

  Synes det er svært viktige punkt her fra PENGEBLOGG. Spesielt tenker jeg på punktet: «fordi jeg fortjener det…».

  Føler at mange nordmenn mener de fortjener veldig mye. Enkelte av oss tjener så mye/har så mye penger at vi ikke vet hvor vi skal gjøre av dem. Da jeg var barn, hadde vi lørdagsgodteri. Nå koser vi oss hver dag. Eller vi kjøper oss noe nytt, eller pusser opp; fordi vi fortjener det jo så veldig.

  Jeg har god kontakt med folk fra fattige land i Asia. Hva er det som gjør at VI norske fortjener ting/velstand så mye mer enn dem? JEG har iallfall ikke gjort noe som gjør at jeg fortjener så mye mer velstand enn dem.

  Hvis det er noen nordmenn som virkelig fortjener noe, må det være de eldste av oss. Mange av disse vokste opp i fattigdom, eller i det minste et ganske nøysomt/nøkternt liv. Det er disse som tross alt har gjort det mulig for oss yngre å ha bra velstand. I stedet er det noen av de eldre som lever uverdig, enten glemt på et sykehjem, eller alene/ensom hjemme.

  Skulle ønske at flere av oss (meg selv inkludert) begynte å reflektere mer over hva vi bruker tid/penger og energi på.

 5. pengeblogg Said,

  juni 29, 2015 @ 6:17 am

  Gode poenger du har her, Kigen. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.