Hvor mange år må du investere i aksjemarkedet for å være sikret god avkastning? Del 2

I del 1 av dette innlegget så vi på at risikoen i aksjemarkedet er større enn det fondsbransjen påstår, og at man må investere i mange år for å være sikret god avkastning. I denne delen av dette innlegget skal vi se på ulike teknikker og strategier som kan brukes for å redusere risikoen når man investerer i aksjer:

 • Is i magen. Det første man må akseptere når man investerer i aksjer, er at man må være tålmodig og ha is i magen. Man må være mentalt forberedt på at markedet enkelte år kan halvere seg i verdi, og ha bestemt seg for at man ikke skal opptre irrasjonelt når slike kraftige nedgangsperioder kommer. Når man investerer i aksjefond (andre regler gjelder dersom man har en fokusert portefølje av enkeltaksjer), gjør man lurt i å gjøre det motsatte av det den store massen gjør. Den store massen kjøper når markedet er høyt priset og det virker som om aksjemarkedet er stedet for lettjente penger, og selger når markedet er på bunn og det virker som om verden skal gå under. Den smarte investor holder hodet kaldt når markedet raser, og kjøper flere fondsandeler hvis han har tilgjengelige midler.
 • Nedgangstider varer ikke evig. Hvis vi ser på avkastningshistorikken for OBX-indeksen i forrige del av dette innlegget, ser vi at det de siste nitten årene har vært 14 år med oppgang og fem år med nedgang. Kun to av de fem årene med nedgang kom etter hverandre (2001 og 2002). Det mest vanlige er altså at år med nedgang etterfølges av år med oppgang, og ofte vil man få sterk oppgang etter et år der det har gått kraftig ned. En god regel er derfor at man bestemmer seg for at man ikke skal selge seg ut etter et år med kraftig nedgang. Venter man et år, vil man sannsynligvis få mye mer igjen for andelene sine.
 • Ikke invester mer enn at du selv kan bestemme når du skal selge. Dette er en viktig regel som jeg selv alltid har fulgt. Det er når du tvinges til å selge på grunn av at du trenger penger at du gjerne må selge på et svært ugunstig tidspunkt.
 • Kjøp deg opp og selg deg ut over tid. Du reduserer risikoen for store tap betydelig dersom du kjøper deg opp og selger deg ut over tid. Du kan for eksempel kjøpe deg opp ved å investere månedlig i noen år og deretter selge deg ut over en periode på minst ett år. Følger du en slik strategi, skal du ha veldig uflaks hvis du taper mye penger.
 • Ikke plasser alle pengene dine i ett land. Det japanske aksjemarkedet er det beste eksempel på at man aldri kun bør investere i ett enkelt land. Den japanske Nikkei 225-indeksen nådde en «all time high» i desember i 1989. Siden den gangen har avkastningen vært svært dårlig (selv om det i perioder har vært god stigning). Og Japan er ikke et lite land. Japan produserer biler og en rekke andre varer som selges over hele verden. Her vil jeg også understreke den store risikoen som er knyttet til å investere kun i det norske aksjemarkedet. Norge er i motsetning til Japan et veldig lite land, så du tar svært høy risiko hvis du plasserer alt du har i det norske aksjemarkedet. At du bor og jobber i Norge betyr ikke at du vet hvordan det norske aksjemarkedet vil utvikle seg! Et globalt indeksfond gir en god geografisk spredning, og velg gjerne et indeksfond som også investerer i «framvoksende markeder». Globale indeksfond som kun investerer i etablerte markeder gir etter mitt syn en for stor eksponering mot det amerikanske aksjemarkedet.
 • Vurder et globalt eiendomsfond. Jeg vil generelt ikke anbefale å investere i enkeltbransjer, med samme begrunnelse som for enkeltland. Jeg gjør imidlertid et unntak for fond som investerer i eiendomsaksjer, på grunn av størrelsen på dette markedet og på grunn av at eiendomsfond gjerne utvikler seg litt forskjellig fra brede indeksfond. Jeg syns derfor godt du kan investere 10 – 20 % av porteføljen din i et globalt eiendomsfond.
Annonser

2 Comments »

 1. Kevin Said,

  juni 8, 2015 @ 11:22 am

  Hei! Flotte tips og for øvrig en kjempenyttig blogg du har her!:)

  Jeg lurt på om du har noen eksempler på globale eiendomsfond, gjerne med lave gebyrer. Eller kanskje en ETF?

 2. pengeblogg Said,

  juni 8, 2015 @ 12:04 pm

  Takk for det, Kevin. 🙂

  Jeg vil helst ikke anbefale konkrete fond, for hva som er gode fond kan endre seg over tid. Det finnes noen aktive eiendomsfond, men vet ikke om noen som over tid har gjort det vesentlig bedre enn indeksen. iShares har et globalt ETF som heter iShares Global Real Estate Index ETF, som det går an å vurdere hvis megleren din tilbyr dette fondet.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.