Målskolen – 6. Visualiser målet

Visualisering har blitt brukt innenfor idrettspsykologien i flere tiår. Før viktige konkurranser kan for eksempel en som konkurrerer innenfor svømming, sitte i et stille rom og se for seg hele distansen han skal svømme og at han vinner konkurransen. På andre områder har imidlertid visualisering fortsatt muligens et litt frynsete rykte.

Jeg anser meg selv som en jordnær fyr, så jeg tror ikke på alt det som skrives og sies om visualisering. La oss se litt på noen av argumentene for visualisering (litt spissformulert):

 • Når man visualiserer, tiltrekker man seg på nesten magisk vis hjelp fra omverdenen, og dette bidrar i stor grad til at man når målene sine. Dette argumentet kjøper jeg ikke.
 • Når man visualiserer, skaper man en ubalanse mellom det man ser for seg å være og det man faktisk er. Dette «irriterer» underbevisstheten og den setter derfor sine kreative krefter i sving for å prøve å redusere denne ubalansen. Dette argumentet kjøper jeg delvis.
 • Når man visualiserer, blir man mer bevisst målet sitt og tenker på det oftere. Dette kan skape motivasjon og grunnlag for små daglige steg i riktig retning. Dette er det argumentet jeg har mest tro på.

Det er i hovedsak tre forhold som påvirker hvor stort utbytte du får av visualiseringen din:

 1. Hvor lenge du klarer å visualisere sammenhengende. Å visualisere i ti minutter har som regel bedre effekt enn å visualisere i ti sekunder.
 2. Hvor mange sanser du klarer å mobilisere. Klarer du å skape mentale bilder der du både ser for deg hva du ser, føler, lukter og smaker, har dette større effekt enn dersom du bare klarer å mobilisere en enkelt sans.
 3. Hvor ofte du visualiserer. Daglig visualisering er bedre enn ukentlig visualisering.

Alle disse tre forholdene kan du utvikle ved å trene. Særlig den første er det mange som sliter med. Å klare å visualisere i flere minutter i strekk er vanskelig, men slett ikke umulig.

Når det gjelder mitt mål om å opparbeide meg en netto finansformue på kr 4.000.000 innen 31.12.2018, så er ikke dette en type mål som er så lett å visualisere i seg selv. Jeg har derfor tenkt ut flere situasjoner som jeg visualiserer:

 • Jeg visualiserer at jeg har god tid til å lage middag til familien på en hverdag (og jeg får selvsagt masse skryt for den deilige mater jeg lager).
 • Jeg visualiserer at jeg har tid til å dra på kino midt på dagen.
 • Jeg visualiserer at jeg har anledning til å sette meg på verandaen og drikke en god kopp kaffe midt på dagen når det er fint vær.
 • Jeg visualiserer at jeg har god tid til å komponere musikk.
 • Jeg visualiserer at jeg har tid til å ta badstue etter at jeg har trent.
 • Jeg visualiserer at jeg har anledning til å ta en dupp på dagen hvis jeg er trøtt.
 • Jeg visualiserer at jeg kan ta en lang sykkeltur når det er fint vær.

I tillegg visualiserer jeg hvordan det skal bli å skrive et blogginnlegg på denne bloggen om at målet mitt er nådd. 🙂

 

Annonser

5 Comments »

 1. Assi Said,

  juni 14, 2015 @ 5:00 pm

  Deilig! Ref. ‘Hva er du villig til å ofre’. Man kan snu det på hodet å si at de tingene på denne listen er det folk ofrer for å kunne kjøre (stå i kø) i en blank bil og ha et soverom fullt av nedstøvede ting som ikke brukes. Eller, det er denne listen de ofrer for status og å bli sett på som normal. For ingen ville vel valgt en skinnende bil foran den listen din uten å ha et forkvaklet perspektiv.

  PS. På mobil må man scrolle horisontalt frem og tilbake for å lese og skrive kommentarer. Tror ikke det er et problem utenom for kommentarer.

 2. pengeblogg Said,

  juni 15, 2015 @ 6:05 am

  Assi, det er nok mange som ikke tenker så mye over hva de egentlig trenger og hva som gjør dem lykkelige. De bare følger strømmen og kjøper relativt tankeløst nye ting fordi det er det vanlige. Det krever litt mot å skille seg ut.

 3. Finansnerden Said,

  juni 16, 2015 @ 8:30 pm

  Absolutt! Folk flest svir av alle pengene sine på skrot, tar opp lån til over pipen og satser på at bedriften/staten skal ta vare på dem. Dette er ganske naivt, for ikke å si uansvarlig ovenfor en selv og egen familie. Man er sin egen lykkes smed. En realitet som vil bli mer og mer tydelig over de neste årene, på godt og vondt.

 4. pengeblogg Said,

  juni 17, 2015 @ 6:10 am

  Finansnerden, jeg liker ikke å være dommedagsprofet, men det er mye som tyder på at mange kan få det tøffere økonomisk framover i Norge. Kan bli tøft for dem som blir hardest rammet, men mange fortjener også å bli dratt litt ned på jorda etter mange år med veldig høyt lånefinansiert forbruk.

 5. Victoria Said,

  juli 10, 2015 @ 5:44 pm

  Nydelige visualiseringer 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.