Målskolen – 9. Forvent indre motstand

Når du har satt deg et stort og langsiktig mål og har begynt å arbeide for å nå det, vil du høyst sannsynlig møte motstand. Dette kan være motstand fra andre (tema for neste innlegg), men også motstand fra deg selv. Vi mennesker har en tendens til å skape problemer for oss selv ved at vi slett ikke alltid handler, tenker og føler konstruktivt. I mange situasjoner er vi vår egen verste fiende. Det er flere typer indre motstand du kan møte, blant annet:

 • Du kan begynne å tvile på om du egentlig ønsker å nå det målet du har satt deg. Det krever ofte mye arbeid å nå store og langsiktige mål, og mye arbeid over tid er det mange mennesker som ikke liker noe særlig. Det er mange som gir opp når man innser hvor mye arbeid som faktisk må til for å nå målet.
 • Du kan begynne å rasjonalisere at målet egentlig ikke er så viktig for deg. La oss si at du har satt deg et ambisiøst økonomisk mål. Du kommer godt i gang, men så innser du at dette blir slitsomt. I stedet for å innrømme for deg selv at det er egen latskap og mangel på tålmodighet som er problemet, begynner du å rasjonalisere at penger egentlig ikke er så viktig, at det er andre ting som eeeegentlig betyr noe her i livet og så videre.
 • Nedstemthet. Nedstemthet kommer i mange varianter, fra at man har en «dårlig dag» til at man er så deprimert at man er suicidal. Er man rammet av alvorlig depresjon, må man selvsagt oppsøke profesjonell hjelp. Mer kortvarig nedstemthet og humørsvingninger kan man imidlertid lære seg å takle selv.

Hva kan man så gjøre for å takle indre motstand? Her er noen tips:

 • Vær forberedt på at du vil møte indre motstand, men bestem deg for at du ikke skal ødelegge oppnådd framgang. Vi mennesker er i stor grad styrt av følelser og jeg tror på mange måter ar vi bare må lære oss å leve med en viss mengde indre motstand. Du kan lese bøkene til Erik Bertrand Larssen og høre på lydbøkene til Zig Ziglar halve dagen (jeg mener ikke med dette å gjøre narr av Larssen og Ziglar), men jeg tror aldri du vil klare å bli så mentalt sterk og stabilt positiv at du vil klare å fjerne all indre motstand. Du kan imidlertid bestemme deg for at du ikke skal ødelegge oppnådd framgang når du møter indre motstand. Hvis du for eksempel har satt deg som mål å gå ned i vekt, vil det høyst sannsynlig komme dager der du mister litt «piffen». Bestem deg da på forhånd for at du ikke skal ødelegge den framgangen du allerede har hatt ved å spise tortillachips med rømmedipp (jepp, her snakker vi sæterrømme, og ikke den nye ekstra lett-varianten) og smågodt og drikke store mengder øl til du blir sprekkmett. Du trenger selvsagt ikke å tvinge deg selv til å ta en lang joggetur heller, men ikke ødelegg oppnådd framgang. Sett heller på en god komedie og teip igjen munnen. 🙂
 • La deg inspirere og motivere av andre. Jeg har to sitater som jeg har funnet som flotte bilder på Google og lagret på mobilen min. Disse tar jeg stadig en titt på for å holde humøret og motivasjonen oppe. De to sitatene er:
  • «No matter how you feel, get up, dress up, show up, and never give up.» – Regina Brett
  • «Never, never, never give up.» – Winston Churchill
 • Ha noen motiverende setninger som du stadig sier til deg selv. Som jeg skrev om i et tidligere innlegg, så er mine «Jeg er rå! Jeg når mine mål! Jeg gir aldri opp! Jeg lar meg ikke irritere av andre mennesker!»
 • Ta fram listen som viser alle de gode grunnene til at du ønsker å nå målet.
 • Visualiser målet ditt.
 • En liten dose daglig motivasjon. Som jeg har nevnt, så har jeg ikke tro på at bøkene til Erik Bertrand Larssen og lydbøkene til Zig Ziglar (og tilsvarende produkter) kan drepe all indre motstand, men jeg tror absolutt at det å lese eller høre noe motiverende hver eneste dag kan bidra til å dempe den indre motstanden. Du kan for eksempel starte dagen med å lese noen sider i en motiverende bok eller høre noen minutter på en motiverende lydbok. Og gjør dette hver dag! Ikke vent til du får en dårlig dag.
 • Mosjon. Mosjon hjelper på så mangt, også på motivasjonen.

Hvordan takler jeg så egen indre motstand når det gjelder mitt mål om å akkumulere kr 4.000.000 innen 31.12.2018? Jeg bruker alle teknikkene nevnt ovenfor, og jeg skriver om egen framgang og motivasjon på denne bloggen. I tillegg er dette noe som jeg har blitt betydelig bedre til med årene. Da jeg var i starten av tyveårene, var jeg mye mer impulsiv og lot egne valg og handlinger påvirkes mye av dagsformen. Jeg byttet fond alt for ofte, jeg var lite tålmodig når jeg skulle lære meg noe nytt og jeg var lite konsekvent i det jeg gjorde. Men selv om jeg er blitt bedre til å takle indre motstand, så er dette noe som jeg stadig må jobbe med og som jeg aldri blir ferdig med. Høyst sannsynlig gjelder dette også deg.

Hva gjør du for å bekjempe indre motstand?

Annonser

2 Comments »

 1. pengesnakk Said,

  juli 13, 2015 @ 1:10 pm

  Jeg har skrevet et innlegg på bloggen min om hvordan jeg tenker for å bekjempe indre motstand. Det kan du lese her:

  http://pengesnakk.bloggnorge.com/2015/07/13/hvorfor-jeg-ikke-tviler-pa-malet/

  Opplever også som deg at blogging om temaet og målet er en motivasjon i seg selv.

 2. pengeblogg Said,

  juli 24, 2015 @ 6:06 am

  Jeg har lest innlegget ditt, Pengesnakk. 🙂

  Håper den sterke motivasjonen som du har per i dag vil vedvare. Da ser jeg ingen grunn til at du ikke vil lykkes. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.