Hvordan spare halvparten av lønna – del 1

Jeg har snart skrevet på denne bloggen i syv år nå, og et av de spørsmålene jeg har fått flest ganger er «hvordan klarer du å spare så mye?». I dette og de to neste innleggene skal jeg besvare dette spørsmålet.

Per i dag sparer jeg omtrent halvparten av utbetalt lønn hver måned i gjennomsnitt. I kroner får jeg utbetalt omtrent kr 40.000 hver måned i gjennomsnitt (noe lavere enn dette hvis man kun ser på fastlønn, men måneder med overtid og ikke minst feriepengemåneden gjør at snittet øker). Av disse kr 40.000 bruker jeg altså omtrent halvparten til forbruk, og den andre halvparten sparer jeg.

Jeg klarer å spare såpass mye delvis på grunn av min «pengefilosofi» (hvordan jeg ser på forbruk og sparing) og delvis på grunn av helt konkrete sparetiltak. I dette første innlegget skal vi se på min pengefilosofi, og i de to neste skal jeg ramse opp mer konkrete sparetips.

Men vi begynner altså med min pengefilosofi. Hva med denne er det som gjør at jeg klarer å spare såpass mye?

 • Jeg tror det er mulig. De aller fleste sparer ikke halvparten av lønna si hver måned, og dette gjør at veldig mange innbiller seg at dette ikke er mulig. Hadde jeg ikke trodd at det var mulig, hadde jeg sannsynligvis heller ikke klart å spare så mye.
 • Sterk motivasjon. Jeg er sterkt motivert til å spare mye. Jeg har satt meg et ambisiøst mål om å ha en netto finansformue på kr 4.000.000 innen 31.12.2018, og jeg er skikkelig motivert for å nå dette målet.
 • 100 % ansvar. Jeg tar det fulle ansvaret for om jeg klarer å spare så mye eller ikke. Jeg går ikke rundt og unnskylder meg med at det og det har økt så mye i pris og så videre. Endrer rammebetingelsene seg, må jeg også endre meg.
 • Verdens enkleste budsjett. Jeg har ikke tro på detaljerte budsjetter, rett og slett fordi det medfører for mye arbeid og er for kjedelig å holde på med i lengden. Jeg har sannsynligvis verdens enkleste budsjett: halvparten går til sparing og halvparten går til forbruk. Og jeg betaler meg selv først – først sparing, deretter forbruk.
 • Ikke en perfekt plan. Jeg har på ingen måte en perfekt plan, i den forstand at jeg ikke sparer på alt som jeg kunne ha spart på. Hadde jeg kun brukt penger på det jeg trenger for å overleve, hadde jeg sannsynligvis kunne hatt en sparerate på minst 70 %. Jeg ønsker imidlertid ikke å ha en plan som jeg må lide for å gjennomføre, men heller en plan som jeg klarer å leve godt med i flere år. Jeg har altså rom for å unne meg en Cafe Latte på Starbucks en gang i blant (i praksis kanskje et par ganger i året), ta med familien på restaurant (i praksis kanskje en gang i måneden) og så videre.
 • Kontinuerlig forbedring. Selv om jeg ikke er ute etter en perfekt plan, så er jeg stadig på utkikk etter nye måter å spare penger på. Jeg leser bøker og blogger om personlig økonomi, og jeg lærer også mye av å skrive innlegg på denne bloggen.

Dette er altså min «pengefilosofi» når det gjelder forbruk og sparing. Skiller den seg vesentlig fra din?

 

Annonser

14 Comments »

 1. Finansnerden Said,

  september 16, 2015 @ 11:49 am

  Liker at du tar opp motivasjonsaspektet ved å spare mye penger! Mye av hemmeligheten bak å spare mye penger ligger i vår egen vilje. For den tekniske biten rundt det å spare virkelig mye penger, se: http://www.boligmani.no/gode-tips/ressurs/hvordan-bygge-egenkapital-skikkelig-raskt/13771

 2. pengeblogg Said,

  september 16, 2015 @ 1:07 pm

  Takk for det, Finansnerden.

  Noen gode tips i artikkelen du viser til, selv om jeg i praksis har mer tro på en mer gradvis innstamming av kostnadene framfor å plutselig skulle spare halve lønna.

 3. Finansnerden Said,

  september 16, 2015 @ 3:15 pm

  Enig med deg der. Sparing over lang tid krever litt samme tilnærmelse som å koke en frosk. Ser forsåvidt ikke bort i fra at ekstrem sparing 1 år, som beskrevet i artikkelen kan fungere fint for flere. Testet noe lignende selv og la opp nesten en kvart mill på 1 år. Veldig kjedelig, men gud så effektivt! 😀

 4. pengeblogg Said,

  september 16, 2015 @ 5:08 pm

  Joda, som kortvarig «sjokkterapi» kan man klare å få et litt mer ekstremt opplegg til å funke. Men på sikt er det som med slanking – de fleste klarer å sulte av seg noen kilo, men skal man klare å holde kiloene borte på sikt, må man finne et opplegg med litt slack som det går an å leve med. 🙂

 5. Arne Said,

  september 16, 2015 @ 5:25 pm

  40000 kr netto i måneden, da har du en rimelig bra inntekt, da er det ikke rart du har mulighet til å spare halvparten av lønnen og likevel ha rikelig med penger til overs…

 6. Arne Said,

  september 16, 2015 @ 5:28 pm

  Finansnerden: Du foreslår at folk skal flytte i kollektiv (!) for å spare penger. Det er det mest ondskapsfulle sparetipset jeg noen gang har sett…

 7. pengeblogg Said,

  september 16, 2015 @ 8:13 pm

  Arne, det er selvsagt lettere å spare mye for dem som tjener bra enn for dem som har lav inntekt, men de fleste kan klare å spare noe. Og på sikt kan man jo selv påvirke både inntektene og kostnadene sine. Det er forresten mange med høy inntekt som bruker opp hele lønna si hver måned.

 8. pengeblogg Said,

  september 16, 2015 @ 8:22 pm

  Arne, en av de største kostnadspostene man har er bokostnadene, så jeg syns absolutt man kan tenke litt alternativt her. For meg som er gift og har unger er det å flytte i kollektiv lite aktuelt, men for andre kan det sikkert være en grei løsning.

 9. Arne Said,

  september 16, 2015 @ 8:58 pm

  Å bo i kollektiv er å selge sin privatsfære for økonomisk gevinst, og har således visse likhetstrekk med verdens eldste yrke. Klart, noen liker denslags, men det er veldig alternativt, for å si det forsiktig.

 10. pengeblogg Said,

  september 17, 2015 @ 6:30 am

  Arne, her mener jeg det er snakk om hva man ønsker å prioritere. Har man få forpliktelser og er av den sosiale typen, vil jeg tro at det å bo i kollektiv kan være en helt grei løsning. Men det passer nok ikke for alle.

  For meg er den største «skrekken» å måtte være avhengig av å selge tiden min til en arbeidsgiver helt fram til jeg er 70 år. Jeg er villig til å ofre mye for at det ikke skal skje, selv om det betyr at jeg må avvike fra normalen på noen områder.

 11. Banjosnorkel Said,

  september 17, 2015 @ 9:28 pm

  Det er nok først og fremst inntekten, snarere enn pengefilosofien, som skiller seg fra min. 40 000 er ikke ille. Og kanskje dere har enda en inntekt i husstanden? Uansett, en høy inntekt kommer sjelden av seg selv. Og den overstiger sjeldent ens personlige utviklingsnivå! Og som du sier, selv om man tjener gode penger er det lett å bruke opp hele inntekten. Bra jobbet!

 12. pengeblogg Said,

  september 18, 2015 @ 6:04 am

  Takk for det, Banjosnorkel.

  Kr 40.000 er min gjennomsnittsutbetaling per måned. Kona si inntekt kommer i tillegg.

 13. Takeington Said,

  september 27, 2015 @ 1:19 pm

  Hei!
  Teller avdragene på boliglån som utgift eller sparing i denne 50/50 fordelingen?

  Takk for en super blogg, hilsen en som nylig startet, men er godt i gang, med Millionærskolen 🙂

 14. pengeblogg Said,

  september 28, 2015 @ 6:21 am

  Takeington, avdrag på boliglån regner jeg som sparing.

  Flott at du liker Pengeblogg, og lykke til med Millionærskolen. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.