Hvordan spare halvparten av lønna – del 3

I det første innlegget i denne serien så vi på min pengefilosofi når det gjelder forbruk og sparing. I det andre innlegget så vi på hvordan jeg sparer penger på de store kostnadspostene. I dette tredje og siste innlegget skal vi se på hvordan jeg sparer penger på mindre kostnadsposter.

Som jeg var inne på i forrige innlegg, så har vi mennesker den merkelige egenskap at vi liker å sette ting opp mot hverandre. Skal du klare å leve på halve lønna, bør du imidlertid angripe både små og store kostnadsposter. Dette betyr ikke nødvendigvis at alt er like viktig, og du må gjerne fokusere på de postene du kan spare mest på først. La oss si at du hver arbeidsdag fyrer opp din store SUV, kjører gjennom bomringen, parkerer bilen til 100 kroner dagen, stikker innom kiosken og kjøper deg en kaffe og deretter går på kontoret. La oss videre tenke oss at du etter å ha lest noen innlegg på denne bloggen 🙂 er blitt motivert til å bli økonomisk uavhengig, og har bestemt deg for å etablere en billigere «morgenrutine». Du har da flere muligheter:

 • Du kan kjøre hardcore og begynne å sykle til jobb og kutte ut kaffen samtidig. Er du topp motivert, kan dette være en utmerket løsning.
 • Du kan spise din største frosk først, altså begynne å sykle i stedet for å kjøre, men holde fram med å kjøpe deg kaffe. Dette vil være den beste løsningen hvis du vil gå gradvis fram.
 • Du kan fortsette å kjøre bil, men kutte ut kaffen. Dette vil ikke monne all verden, men er langt bedre enn å gjøre ingenting, og kan i hvert fall bidra til at du på sikt blir litt mer «money conscious».

Du må selv vurdere hva som er realistisk for deg. På sikt bør du ikke sette kjøringen og kaffen opp mot hverandre, men heller sette deg som mål å kutte ut begge.

Nedenfor følger en del mindre kostnadsposter som jeg sparer penger på. Jeg vil ikke nødvendigvis anbefale deg å gjøre akkurat det samme, men heller se på dette som eksempler på hva som er mulig.

 • Dusj. Hvis det hadde blitt arrangert OL i dusjing, hadde jeg sannsynligvis gitt mange hard konkurranse. 😀 Mine dusjer hjemme koster veldig lite – jeg har installert sparedusj, jeg slår av vannet når jeg såper meg inn og jeg bruker en veldig billig sjampo. Når jeg dusjer på treningsstudioet bruker jeg litt mer tid enn hjemme, men også der er jeg ganske så effektiv.
 • TV. Jeg er ikke så ekstrem at jeg ikke har tv (må innrømme at av og til er tv-en en gudegave av en barnevakt), men jeg har kun en grunnpakke av kanaler, og that’s it. Jeg betaler ikke for noen tilleggspakker, Netflix e.l.
 • Godlukt. Det er mange år siden jeg brukte parfyme, og jeg bruker en billig, mild og uparfymert deodorant.
 • Hovedrett holder. Når jeg er ute og spiser, kjøper jeg nesten alltid kun en hovedrett, altså ikke forrett og dessert. Som regel gir hovedretten mer enn nok kalorier.
 • Sko. Jeg «bruker opp» skoene mine før jeg kaster dem. I første fase bruker jeg skoene på jobb, i andre fase bruker jeg dem til turer og lignende i fritiden, i tredje fase bruker jeg dem på lekeplassen og i fjerde fase bruker jeg dem til maling og plenklipp. Når skoene endelig kastes, er det ofte store hull i dem og sålen har delvis løsnet. 😀
 • Forbrukerelektronikk. Jeg er aldri først ute med å prøve nye forbrukerelektronikkprodukter, og jeg bytter mobil o.l. langt sjeldnere enn det mange andre gjør. Akkurat nå har jeg en flere år gammel iPhone 4S (noen som husker den?), og jeg har ikke tenkt å bytte den ut med det første.
 • Jeg går lite på kino, konserter, festivaler osv. Dette skyldes delvis at jeg er småbarnsfar, men også at slikt fort koster mye penger.
 • Kosttilskudd. Jeg bruker ikke noe penger på kosttilskudd, men satser heller på et variert kosthold. De aller fleste eksperter (jeg regner ikke selvutnevnte «eksperter» med ikke avsluttet bachelorgrad i ernæring, som lever av å selge kosttilskudd, som eksperter i denne sammenheng) sier jo at kosttilskudd er helt unødvendig hvis man spiser variert og tilstrekkelig, og jeg velger å høre på dem.
 • Lite snobbete. Jeg er generelt lite snobbete av meg. Statussymboler som dyre biler, klokker og lignende kjøper jeg aldri, og jeg er heller ikke særlig kresen når det gjelder hotellstandard og lignende. Å overnatte i ei campinghytte eller i et telt er helt greit for meg.

Dette var noen eksempler på hvordan jeg sparer penger på mindre kostnadsposter. Noen vil kanskje si at jeg er litt ekstrem, men selv ser jeg ikke slik på det. Å bruke lite penger på de tingene jeg nevner ovenfor går ikke på bekostning av livskvaliteten min. Du må finne ut hva dine små kostnadsposter er, og se om du kan kutte ned på noen av dem. Hva som er små kostnadsposter vil variere fra person til person, så det er slett ikke sikkert at det vil monne så mye om du bare tar tak i de postene jeg har nevnt ovenfor.

Som en oppsummering på disse tre innlegge om hvordan man kan klare å leve på halvparten av lønna følger her mine fem beste tips for solide kostnadskutt:

 1. Tro det er mulig og ta fullt og helt ansvar for egen pengebruk.
 2. Ikke sett ulike kostnadsposter opp mot hverandre. Det er fullt mulig å kutte i både små og store kostnadsposter samtidig, på samme måte som det er fullt mulig å jobbe for å øke inntektene samtidig som man kutter kostnadene.
 3. Vurder sterkt om du er villig til å slakte noen hellige kyr.
 4. Start i det små og bygg gradvis opp spareraten din.
 5. Ikke glem at når alt kommer til alt er det hvor mye du faktisk klarer å spare som betyr noe.
Annonser

9 Comments »

 1. Pengebingen Said,

  september 28, 2015 @ 9:50 am

  Husker iphone 4s?! Hos oss har vi begge iphone 4s! 😀
  Hva er de oppe i nå? 6-7? Jaja, 4s fungerer helt fint den, så ingen hast med å bytte ut.

 2. pengeblogg Said,

  september 28, 2015 @ 10:14 am

  Siste skrik er vel iPhone 6S. Hadde tatt imot hvis jeg fikk slengt den etter meg, men tviler vel på at det kommer til å skje. 😀

 3. rabs Said,

  september 28, 2015 @ 1:47 pm

  Hadde en iPhone 4S og tenkte at den skulle vare evig. Jeg begynte i ny jobb og fikk en iPhone 5, så da solgte jeg 4S’en 🙂 Forøvrig uten en skramme og nesten som ny etter 2 år!

 4. pengeblogg Said,

  september 29, 2015 @ 6:21 am

  rabs, jobbmobil er selvsagt det beste. 🙂

 5. Finansnerden Said,

  oktober 1, 2015 @ 10:51 pm

  Der røk kaffen ja, hehe. Innser at jeg er rene luksusdyret sammenlignet med deg. Vel, sånn er det når man lever det glade singellivet. Tydeligvis mye jeg kan gjøre anderledes! 😉

 6. pengeblogg Said,

  oktober 2, 2015 @ 6:32 am

  Hehe, det glade singellivet er nok ganske annerledes enn det hektiske småbarnsfarlivet i hvert fall. 😀

  Forskjellene gjelder nok på de fleste områder, men kanskje mest på hvor mye tid og penger man har til rådighet når man har gjort det man «må» gjøre og kjøpt det man «må» kjøpe. Fri tid og fire penger har en singel person i utgangspunktet mye mer av enn en småbarnsfar, men i praksis har jeg likevel ikke inntrykk av single personer er så mye mer produktive og sparer så mye mer enn andre. Men som du har skrevet om flere ganger, så er jo vi mennesker langt fra noen rasjonelle vesener. 😀

  Noe av det viktigste er at man er tilpasningsdyktig. En singel person som er vant til spare mye, kan fort slutte helt å spare når han gifter seg og får unger, rett og slett på grunn av at barnehage, hus og stasjonsvogn koster mye penger. Er han imidlertid tilpasningsdyktig, finner han andre måter å spare på når noen kostnader skyter i været. «Barnehagen koster kr 2.700 hver måned. Ok, det tilsvarer jo omtrent det jeg tidligere brukte i gjennomsnitt hver måned på å dra på storbyweekend tre ganger i året. Det klarer jeg meg uten nå.» When there is a will, there is a way. 🙂

 7. Penger Said,

  april 1, 2016 @ 10:44 pm

  Jeg er selv helt håpløs til å spare, så det hjelper å bli påminnet om at det faktisk ikke er så vanskelig så lenge man har viljestyrke!

 8. pengeblogg Said,

  april 2, 2016 @ 8:53 pm

  Penger, det er mye som avhenger av viljestyrken ja. 🙂

 9. Nelly Said,

  juli 13, 2019 @ 10:17 am

  Ha ha 😁 Kom over denne gamle posten nå. Skulle bare si at jeg også har iPhone S 😁 11.juli 2019

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.