Penger ut av vinduet

Jeg leste nylig i Dine Penger at vi nordmenn bruker nesten 2,5 milliarder kroner årlig på kosttilskudd. Dette kommer i tillegg til slankeprodukter, som jo også sannsynligvis er en milliardindustri. Dette er mye penger! Statens legemiddelverk og ernæringsprofessorer mener at dette er å kaste penger ut av vinduet, så hvorfor i all verden bruker vi så mye penger på dette?

Her er noen mulige forklaringer jeg har kommet fram til:

 • En menneskelig egenskap som fører mye negativt med seg, er at vi er late og stadig er på utkikk etter lettvinte løsninger på våre problemer. Det krever mye mindre av oss å svelge en pille enn å ta en joggetur, så da velger man heller å kjøpe pillen.
 • Mange syns det er kult å være dundrende uenige med autoriteter. Å være på kollisjonskurs med det etablerte og opponere mot «skolemedisinen» er det mange som syns er riktig så festlig. Problemet er at det finnes så utrolig mange raringer der ute som gir råd i alle retninger, og i verste fall kan disse rådene være helseskadelige. Jeg sier ikke at rådene fra Statens legemiddelverk og andre offentlige organer nødvendigvis trenger å være optimale for alle, men jeg syns uansett man bør høre mer på dem enn på raringer som typisk drar enkeltelementer ut av den store sammenheng og forvirrer folk med sine påstander. Jeg møtte en gang på en slik forskrudd sjel – han hadde lest alt han hadde kommet over om hvor skadelig sukker var. Han tok imidlertid ikke noe hensyn til mengde sukker, øvrig kosthold, om man var overvektig og så videre når han kom med sine påstander. I hans hode var det å spise en liten smågodtbit på lørdagskvelden en søknad om en tidlig død. Han hadde helt hengt seg opp i sukker, så bort i fra alle andre aspekter ved et sunt kosthold og framsto derfor som helt «på jordet» for meg. Han var imidlertid en sjarmerende og folkelig type, så jeg vil tro at usikre mennesker som var på søken etter lettvinte kostholdsråd, lett kunne la seg lure av hans budskap.
 • Vi vandrer i flokk og lar oss rive med. «Har du prøvd rosenrot? Etter at jeg begynte med det har jeg vært mye mer opplagt. Du MÅ prøve rosenrot!». «Sier du det. Ja, da skal jeg stikke innom Sunkost etter jobb i dag og kjøpe meg en pakke.» Flere og flere blir rekruttert til «rosenrotmenigheten», og nesten alle påstår at de merker den vanvittige effekten. Etter noen måneder dabber imidlertid interessen av, og etter et år er det nesten ingen lenger som bruker rosenrot. Så dukker det en dag opp en annen nyfrelst: «Har du prøvd olivenbladekstrakt? Etter at jeg begynte med det, har jeg ikke hostet en eneste gang.». 😀

En personlig innrømmelse: for mange år tilbake brukte jeg en del kosttilskudd, særlig multivitaminer, omega 3-kapsler, kreatin og proteinpulver. En gang jeg skulle «deffe» før en tur til syden, kjøpte jeg også kapsler med cayennepepper og ingefær for å øke forbrenningen. Der og da levde jeg i den tro at dette hadde en positiv effekt, men i ettertid innser jeg at det nok bare var placeboeffekten som lurte meg, og at dette var tusenlapper som jeg like gjerne kunne ha spylt ned i do.

Jeg er verken lege eller ernæringsekspert, så jeg skal være veldig forsiktig med å komme med noen råd om dette. Men hvis du i dag bruker kosttilskudd, vil jeg anbefale deg å vurdere om dette virkelig er noe du trenger å bruke penger på. Veldig mange velutdannede eksperter mener at dette er å kaste penger ut av vinduet, så du kan i det minste prøve å leve uten kosttilskudd en periode og se om du merker noen forskjell. 😉

Annonser

11 Comments »

 1. Pengebingen Said,

  oktober 2, 2015 @ 8:22 am

  Helt enig – med et par unntak.
  Det er omega3 (de færreste spiser nok fet fisk til å dekke behovet) og d-vitamin (siden vi har alt for mye vinter i Norge til å ha nok d-vitamin hele året). Selv merker jeg forskjell på immunforsvaret når jeg tar ekstra vitamin D, jeg blir rett og slett mindre syk og forkjøla. Og mangel på vitamin D er jo helt reelt i Norge. Så en tranflaske kan være en god investering.

  Men ellers helt enig i alt sammen, det er mye «skrap» der ute som selges kun for å tjene penger.

 2. pengeblogg Said,

  oktober 2, 2015 @ 8:57 am

  Jeg tar verken tilskudd av omega 3 eller vitamin d, og jeg er nesten aldri syk. Jeg spiser imidlertid en god del fisk, nøtter og frø, slik at jeg får i meg sunne fettstoffer gjennom maten. Jeg er også ganske mye ute året rundt, så huden får dagslys og dermed lager vitamin d.

 3. Ludvig Said,

  oktober 2, 2015 @ 7:21 pm

  Det er askeavkok som er tingen.

 4. pengeblogg Said,

  oktober 3, 2015 @ 8:35 am

  Hehe, hva er det det skal hjelpe mot? 🙂

 5. Ludvig Said,

  oktober 3, 2015 @ 6:45 pm

  Askeavkok var en farsott på 70-tallet, skulle hjelpe mot stort sett alt mulig. I realiteten virket det kun slankende på lommeboken (og gikk utover en god del asketrær).

 6. Kalle Said,

  oktober 4, 2015 @ 5:43 am

  ell rennerævås er godt for fordøyelsen

 7. Flerepenger Said,

  oktober 4, 2015 @ 11:38 am

  I all hovedsak er jeg helt enig med deg. Det er fascinerende å se hvor mange som åpenbart ikke er kvalifisert til å mene noe om ernæring, men som likevel kaster om seg med velmenende råd.

  Med fare for å havne i samme kategori selv, synes jeg du er i overkant streng mot proteinpulver. Jeg trener styrke 1-3 ganger i uken og halvpartene av gangene skal jeg gjerne rett på noe annet etter trening. Det betyr at middag ofte er 2-3 timer unna og da er proteinpulver ikke bare raskt og lettvint, men også virkningsfullt i opptil flere timer.

  Det skal egentlig godt gjøres å finne en proteinkilde som er særlig mye billigere enn proteinpulver. Tunfisk og sei kan være billigere, men er vanskeligere å få ned når man er på farten.

  Se forresten denne litt gamle, men fortsatt aktuelle prisoversikten for ulike proteinkilder.
  http://fitnessbloggen.no/pristest-proteiner/

 8. pengeblogg Said,

  oktober 4, 2015 @ 5:00 pm

  Kalle – hæ? 😀

 9. pengeblogg Said,

  oktober 4, 2015 @ 5:07 pm

  Flerepenger, proteinpulver og måltidserstattere kan være en grei løsning hvis man har dårlig tid eller av andre grunner ikke klarer å få i seg nok mat. De som trener mye styrke og ønsker maksimal muskelvekst kan også ha god nytte av slike produkter. Men man kan også komme langt ved å legge om kosten litt. Mindre loff med sirup og mer grovbrød med egg, skinke eller hvitost øker proteininntaket. 🙂

 10. Formuebygging Said,

  oktober 11, 2015 @ 10:42 pm

  Står over slikt jeg også, bortsett fra D vitamin. Fikk nemlig beskjed av legen om å ta mer. Eller kanskje få litt mer sol på skrotten. 😉

  Kosttilskudd er ganske kostbart også.

 11. pengeblogg Said,

  oktober 12, 2015 @ 7:48 am

  Formuebygging, hvis legen sier at man trenger tilskudd av noe, syns jeg man skal høre på han/hun. 🙂 Men det gjelder leger som gir råd til den enkelte pasient, ikke «raringleger» som gir generelle råd til hele befolkningen om hist og pist. 😀

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.