2016 – På tide å begynne å planlegge litt, del 1

Nå er vi midt i oktober, og det er på tide å legge inn en god sluttspurt, slik at jeg når årsmålene mine for 2015. Samtidig kan det være lurt å begynne å planlegge 2016. I tiden fram mot nyttår er det flere ting jeg må bestemme meg for:

 • Hva skal jeg sette som sparemål i 2016? I 2015 har jeg hatt som mål å spare kr 20.000 hver måned, og det har jeg klart så langt. Jeg merker imidlertid at det er ganske krevende å leve på så lite som jeg gjør, så jeg ønsker ikke å redusere forbruket mitt noe særlig mer. Samtidig virker det som oljeprisfallet har skapt et litt grått skydekke over store deler av arbeidslivet, så jeg har liten tro på noe knall lønnsoppgjør neste år. Å skifte jobb kan selvsagt være en løsning, men akkurat nå er det ikke all verden av jobber å velge i. Familien er godt etablert der vi bor, så det er ikke aktuelt for meg å flytte for å ta en høyere betalt jobb. Utfordringen er imidlertid at det er usikkert om jeg vil komme til å nå mitt ultimate mål om en netto finansformue på kr 4.000.000 innen 31.12.2018 hvis jeg kun sparer kr 20.000 framover, så jeg ser meg nødt til å øke sparingen noe allerede neste år. Akkurat hvor mye og ikke minst hvordan har jeg ikke bestemt ennå, og dette vil jeg komme tilbake til i et senere innlegg.
 • Skal jeg sette meg andre økonomiske mål for 2016? I 2015 har jeg satt meg et sparemål, et inntektsmål og et lesemål. Jeg har tro på å sette seg flere mål, men fra 1. januar 2016 er det kun tre år til mitt ultimate mål skal være nådd, så da syns jeg det blir riktig å fokusere 100 % på sparemålet mitt. Hvor mye jeg tjener påvirker ikke direkte om jeg når målet mitt eller ikke, hvor mange pengebøker jeg leser påvirker heller ikke direkte om jeg når målet mitt eller ikke. Hvor mye jeg sparer er det eneste som direkte påvirker om jeg når målet eller ikke, og derfor ønsker jeg fullt fokus på det målet.
 • Hva skal jeg gjøre med de pengene jeg sparer neste år? I 2015 har jeg investert i aksjefond første halvår, og nå i andre halvår betaler jeg ned på boliglånet. I utgangspunktet hadde jeg tenkt at jeg skulle fortsette å betale ned på boliglånet i hele 2016, men jeg er ikke lenger sikker på om det er så lurt. Hva om 2016 i ettertid skulle vise seg å bli tidenes år å investere i aksjer i, og jeg ikke spyttet inn en eneste ny krone i aksjemarkedet? Jeg heller derfor mot at jeg også i 2016 skal kjøpe noen aksjefondsandeler. Hvor mye har jeg ikke bestemt meg for ennå, men jeg ser for meg at i hvert fall halvparten av sparingen min neste år skal gå til videre nedbetaling av boliglånet.

Har du begynt å planlegge 2016? Og har du noen råd til meg om de tre spørsmålene ovenfor?

Annonser

9 Comments »

 1. rabs Said,

  oktober 14, 2015 @ 6:47 am

  Hvorfor ikke spare et fast beløp hver mnd i aksjemarkedet uansett hva? Du klarer ikke å time det uansett.

 2. pengeblogg Said,

  oktober 14, 2015 @ 7:34 am

  rabs, jeg er helt enig i at man ikke skal prøve å time markedet, så det er godt mulig at jeg går for en løsning der jeg går over til å investere en gitt sum i aksjefond hver måned.

 3. Pengesnakk Said,

  oktober 14, 2015 @ 9:01 am

  Hvis du klarte å spare 20 000 hver mnd i år, klarer du 22 000 neste år!
  Jeg heier på deg 🙂

  Jeg tenker mye på de samme tingene, og liker tanken på stor avkastning i aksjemarkedet. Fordelen med å betale ned på lånet derimot er at det gir risikofri avkastning (dog ikke så stor). Jeg gjør begge deler. Hva med 50-50? Da er du med på eventuelle oppganger i aksjemarkedet med ganske mye, samtidig som du får betalt ned ordentlig på lånet.

  Planlegger du forresten å ha noe boliglån igjen etter 2018?

 4. pengeblogg Said,

  oktober 14, 2015 @ 9:13 am

  Takk for at du heier på meg, Pengesnakk. 🙂

  22.000 altså? Jeg heller mot kr 21.000, men kr 22.000 er selvsagt enda bedre. 😀 Vi får se hva jeg etter hvert kommer fram til.

  En 50-50-fordeling er det jeg normalt sett anbefaler. Da vil man gradvis bygge opp både bolig- og aksjeformuen sin, og man jevner ut svingningene. Grunnen til at jeg muligens går for en noe lavere andel i aksjefond selv er at jeg allerede har ganske mye plassert i aksjemarkedet, og tidshorisonten min for en stor del av denne porteføljen er nå på kun litt over tre år.

  Innen 31.12.2018 skal jeg være gjeldsfri. Jeg tør ikke å slutte å arbeide mens jeg fortsatt har gjeld.

 5. Formuebygging Said,

  oktober 15, 2015 @ 9:23 pm

  Disse 20 tusen kronene. Er det aksjefond og / eller boliglån? Eller begge deler?

  Jeg ser for meg at en slags fordeling mellom lån / fond kan være smart. Da legger man ikke alt i samme kurven heller. Stiller meg til de oven ang timing av marked.

  Uansett hva du gjør, tror jeg det er ganske vanskelig for deg å gjøre uansett valg. 😉

 6. Formuebygging Said,

  oktober 15, 2015 @ 9:24 pm

  «å gjøre feil» skulle det stå på siste setningen. Sorry.

 7. pengeblogg Said,

  oktober 16, 2015 @ 6:43 am

  Formuebygging, de kr 20.000 jeg sparer hver måned går både til nedbetaling av boliglån og annen type sparing.

  Jeg kommer nok til å både betale ned på boliglånet og investere i aksjefond neste år også. Akkurat hvilken fordeling jeg ender opp med er jeg fortsatt litt usikker på. Optimal fordeling vet man jo først i ettertid, så dette er uansett ikke noe man kan regne seg nøyaktig fram til.

 8. HennesPenger Said,

  oktober 22, 2015 @ 11:19 pm

  wow, ambisiøst mål du har satt deg, det står respekt av det. Selv har jeg aldri hatt ambisjoner om å ha så mye fomue eller rikdom, men ser verdien av å være økonomisk fri til å gjøre det man drømmer om.

  Jeg har ikke noen bestemte råd mhp hvor du skal plassere sparingen, men er enig med de andre som sier du bør diversifisere deg. Alt kommer jo an på tidshorisonten din. Skal du bare ha formue på 4 mill innen 2018, eller skal du også begynne å bruke av den? Du sier du allerede er godt eksponert mot aksjemarkedet, jeg vet ikke noe om gjeldsgraden din, men å betale ned gjelden er aldri en dårlig ide.

  Er du noe risikovillig kan du jo prøve deg litt på obligasjonsfond. Men da bør tidshorisonten være lenger enn 3 år på grunn av risiko.

  Jeg har tro på å ikke ha for mange mål, og heller gi full gass på noen få. Du er jo allerede godt i gang, men du vil nok merke at det vil kreve mye å leve av lite over veldig lang tid. Du kan klare deg ett år uten å kjøpe alskens ditt og datt, men i løpet av 3-4 år vil du akkumulere en del behov som du har satt på vent. Jeg heller derfor mot å råde deg til å fokusere knallhardt på sparemålet ditt, for det kan være du vil oppleve det tøffere i året som kommer enn det som gikk.

  Men jeg heier også på deg!

 9. pengeblogg Said,

  oktober 26, 2015 @ 7:33 am

  Takk for det, HennesPenger.

  Virker som de fleste mener det er en fordel å fordele sparingen på nedbetaling av lån og investering i ulike fond, og det er nok det jeg kommer til å ende opp med å gjøre.

  Jeg har allerede noe i obligasjonsfond, men jeg har klart mest i aksjefond. Når det gjelder tidshorisonten min, er jeg fullt klar over at tre år er mindre enn det man normalt sett bør ha som horisont når man investerer i aksjemarkedet. Samtidig er jeg fleksibel på når mitt mål skal være nådd. Jeg sikter selvsagt mot 31.12.2018, men skulle det bli skikkelig dårlige tider i aksjemarkedet de neste to-tre årene, kommer jeg til å bruke noe lengre tid.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.