Hva skaper suksess?

Jeg har over mange år lest en haug med bøker som tar sikte på å avsløre hva som fører til at noen mennesker blir mye mer suksessrike enn andre. Det er mye som går igjen i disse bøkene, men også ganske mye som er forskjellig. Her er noen av de mer eller mindre dokumenterte teoriene om suksess:

 1. Født sånn. Noen mener at suksess i stor grad kommer av medfødte egenskaper. Noen har anlegg for å bli flinke med tall, noen har anlegg for å bli flinke med musikk og så videre. I selvutviklingslitteraturen er man naturlig nok i stor grad opptatt av å tone ned dette mest mulig, men Harald Eia og Ole-Martin Ihle la veldig vekt på genenes betydning for hvor man ender opp i tv-serien Hjernevask og i boka Født sånn eller blitt sånn?.
 2. Oppvekst. Hva man lærer av sine foreldre eller andre viktige personer når man er ung, kan ha stor betydning for hvor man ender opp. I boken Mindset av Carol Dweck står det for eksempel at selveste Mozart ikke nødvendigvis var født spesielt begavet, men at det var faren Leopold sin «musikalske oppfølging» av sønnen sin som gjorde at han etter hvert ble så enestående.
 3. Lidenskap. Anthony Robbins og andre snakker og skriver mye om «passion». Skal du nå toppen, må du finne noe du virkelig brenner for og som du vil gjøre selv om du ikke får betalt for det.
 4. Tålmodighet. Denne teorien går ut på at så lenge du beveger deg i riktig retning, så vil du etter hvert kunne klare å skape store resultater, gitt at du er villig til å stå på lenge nok. Du trenger ikke noe særlig talent eller en optimal oppvekst så lenge du er villig til å stå på litt lenger enn alle andre.
 5. 10.000 timer. En teori går ut på at dersom man skal bli skikkelig dyktig til noe, så må man utøve selvdisiplin og trene og øve i 10.000 timer. Denne teorien står det blant annet om i boken Outliers av Malcolm Gladwell.
 6. Synergi. En litt mer spesiell teori er den som Scott Adams skriver om i How to fail at almost everything and still win big. Adams er mannen bak tegneserien Dilbert, og har hatt utrolig stor suksess med den. I følge Adams selv er han imidlertid ikke spesielt god til å skrive, ikke spesielt god til å tegne og ikke spesielt morsom. Han er selvsagt over gjennomsnittlig flink til alle disse tingene, og han har lagt ned mye tid i å utvikle sine ferdigheter, men han anser altså ikke seg selv som noe spesielt begavet på noen av disse områdene. Summen av og synergien mellom disse ferdighetene derimot, er grunnen til at han har blitt så suksessrik.

Personlig tror jeg (jeg er ikke forsker, så jeg kan ikke dokumentere det) at alle disse teoriene har noe for seg. De tre første teoriene tror jeg imidlertid ikke alene kan føre deg til topps. Uansett hvor gode gener du har, så må du legge ned en viss innsats for å bli skikkelig god. Uansett hvor god oppvekst du har hatt, så må du følge opp også i voksen alder for å nå helt til topps. Og uansett hvor lidenskapelig opptatt du er av noe, så vil du i perioder bli lei av det du driver med og må bruke en viss grad av selvdisiplin for å komme deg videre. Teori 4, 5 og 6 tror jeg alene kan gi deg stor suksess, men det vil kreve svært mye å lykkes med disse framgangsmåtene dersom man helt mangler egenskapene fra teori 1, 2 eller 3. Det sies blant annet at Michael Jordan ikke var blant de beste basketballspillerne i tenårene. Greit nok, men jeg tror heller ikke at han var blant de aller verste.

Selv har jeg satt meg et mål om å opparbeide meg en netto finansformue på fire millioner kroner innen 31.12.2018. Noen vil sikkert se på dette målet som puslete og uambisiøst, men for meg vil det å nå dette målet representere en stor personlig seier. Jeg har tro på at jeg skal nå dette målet, og her er min vurdering av hva som vil bringe meg dit:

 1. Født sånn. På skolen var jeg over gjennomsnittlig flink i alle fag, og særlig i tallfag. Jeg tror ikke jeg sto på så mye mer enn de som ikke fikk like gode karakterer som meg, så til en viss tror jeg at jeg er født sånn. Det at jeg fikk gode karakterer gjorde at jeg kom inn på den videregående skolen jeg ønsket og etterpå kunne studere på en skole som hadde høye inntakskrav. Dette er igjen delvis med på å forklare hvorfor jeg i dag har en høyere inntekt enn det mange andre har. Jeg vil understreke at jeg slett ikke var noen superelev som alle snakket om på barne- og ungdomskolen. Jeg var imidlertid litt over gjennomsnittlig flink, og over mange år tror jeg «rentes rente-effekten» av et slikt fortrinn kan være betydelig.
 2. Oppvekst. I oppveksten min var ikke penger noe som det ble snakket noe særlig om. Familien min var verken fattig eller rik. Vi sultet aldri, men vi fikk langt ifra alt vi pekte på. Ser man litt større på det, tror jeg imidlertid at jeg har vært relativt heldig med min oppvekst. Mange har opplevd veldig mye vondt, det har ikke jeg.
 3. Lidenskap. Jeg er ikke lidenskapelig opptatt av penger (selv om det kanskje kan virke slik utifra det jeg skriver om på denne bloggen). Til tider er jeg imidlertid lidenskapelig opptatt av den friheten som det å kunne slutte å arbeide vil føre til. Dette er imidlertid mer en gnist som av og til gjør seg gjeldende, og ikke en evigbrennende flamme i meg, så på dette området tror jeg ikke at jeg har noen spesielle fortrinn.
 4. Tålmodighet. Jeg tror det er min tålmodighet som vil bidra mest til at jeg kommer til å nå målet mitt. Det aller meste av det jeg gjør kan andre gjøre vel så bra som meg, men jeg observerer stadig at alt for mange gir opp alt for fort.
 5. 10.000 timer. Jeg har investert mye tid i egen kompetanse. Dette gjelder både min arbeidskompetanse og den kompetansen og kunnskapen jeg formidler på denne bloggen. Til sammen har jeg brukt langt over 10.000 timer på skole, egenlæring og arbeid, men langt ifra alle disse timene har jeg brukt på å lære meg noe nytt. En fiolinist vil ikke bli en verdensstjerne av å spille den samme skalaen om og om igjen i 10.000 timer. Han må stadig presse seg selv til å lære noe nytt. Slik er det med oss andre også. Så langt tror jeg derfor ikke at jeg har nådd 10.000 timer med ny læring, men jeg er på god vei.
 6. Synergi. Jeg tror Adams sin teori har mye for seg. Innenfor idrett og underholdningsbransjen er det som regel slik at man fokuserer mest på en enkelt egenskap (Petter Northug kan si og gjøre mye rart, men så lenge han suser forbi konkurrentene i skiløypa, glemmer vi det andre). I næringsliv, politikk og i mange andre sammenhenger derimot, er det i mye større grad summen av en rekke ulike egenskaper som gjelder. Jeg har i mange år interessert meg for og lest bøker innenfor en rekke ulike tema, og mener selv jeg har brukbare (men slett ikke enestående) kunnskaper innenfor flere fagområder. I min nåværende jobb tror jeg dette kommer godt med.

Konklusjonen må bli at jeg fortsatt har tro på at jeg skal nå målet mitt. Dette skyldes ikke at jeg er så spesiell på noe måte, eller at jeg har en perfekt plan. Det er mer snakk om at jeg har brukbare gener, ingen ryggsekk full av vonde opplevelser fra barndommen, en liten dose lidenskap, god tålmodighet, en villighet til å stå på og stadig lære meg noe nytt og at jeg generelt er glad i å lære meg nye ting. 🙂

Annonser

6 Comments »

 1. Finansnerden Said,

  november 5, 2015 @ 10:11 pm

  Bra innlegg!

  Viktig å være standhaftig, og ikke gi seg. Alt for mange gir opp typisk rett før de er i ferd med å nå målet eller på annet vis gjøre suksess.

 2. pengeblogg Said,

  november 6, 2015 @ 7:26 am

  Takk for det, Finansnerden. Mange veier til Rom, men det å være en «stayer» er nok ofte et fellestrekk ja.

 3. rabs Said,

  november 6, 2015 @ 9:08 am

  Men er det ikke mye enklere å bare sutre og klage på hvor vanskelig livet er og hvor rik alle andre er? 🙂

  /s

 4. pengeblogg Said,

  november 6, 2015 @ 11:24 am

  rabs, den folkesporten du skisserer er ikke noe jeg vil anbefale. 😀

 5. SparDeg Said,

  november 28, 2015 @ 8:01 am

  Spennende emne! Jeg var lenge litt demotivert over at noe skulle ta 10.000 for å mestre, men denne TED-talken synes jeg avvæpnet teorien på en veldig god måte: https://www.youtube.com/watch?v=5MgBikgcWnY. Verdt å se om man har tid. Synes du har mye bra her på bloggen! Gir deg en plass på listen over anbefalte blogger på min egen side 🙂

 6. pengeblogg Said,

  november 29, 2015 @ 3:30 pm

  Takk for det, SparDeg. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.