2016 – På tide å begynne å planlegge litt, del 3

I del en og to av dette innlegget skrev jeg om at jeg bare skal sette meg ett økonomisk mål for 2016, og at dette målet skal være:

 • Å spare kr 21.000 x 12 = kr 252.000

Å øke sparingen fra kr 20.000 til kr 21.000 hver måned vil ikke komme av seg selv. Jeg er derfor nødt til å sette i verk noen helt konkrete tiltak for å klare dette.

Her er min plan for å klare å nå dette målet i 2016:

 • Keep up the good work. Det å spare kr 20.000 hver måned i år er ganske krevende. Men jeg har klart det så langt, og det er jeg stolt av. Det er imidlertid veldig viktig at jeg fortsatt «holder hendene på rattet» og ikke begynner å tulle med et opplegg som fungerer godt. Å fortsette med det jeg allerede gjør vil føre til at jeg klarer å spare kr 20.000 av de kr 21.000 jeg skal spare neste år, så dette er det aller viktigste punktet.
 • Lavere rentekostnader. Jeg har betalt ned en del på boliglånet mitt i år, så det gjennomsnittlige boliglånet i 2016 vil være lavere enn det har vært i 2015. Renten er også lavere ved inngangen til 2016 enn den var ved inngangen til 2015, og prognosene tilsier at det lave rentenivået vil vedvare en stund ennå. Det er derfor sannsynlig at den totale rentekostnaden min vil bli lavere i 2016 enn i 2015.
 • Økt skattetrekk høsten 2015. De siste to-tre årene har jeg betalt restskatt. Det har ikke vært snakk om noen store summer, så det har ikke vært problematisk å betale, men jeg ønsker ikke å måtte betale restskatt i 2016 når jeg skal presse sparingen min ytterligere et hakk opp. Jeg har derfor lagt inn litt ekstra skattetrekk nå i høst. På en måte har jeg derfor begynt litt allerede i år med å nå målet mitt for 2016. 🙂
 • Slutt med munnskyll. Jeg har i mange år brukt munnskyll i tillegg til den vanlige tannpussen. Dette har jeg nå lest at har høyst usikker effekt, og at man heller bør pusse tennene (og tunga) litt bedre. Når jeg har brukt opp de to flaskene med munnskyll jeg har stående (har en mistanke om at salgsverdien på finn.no er begrenset), skal jeg derfor ikke kjøpe flere flasker.
 • Barbering. Jeg har i flere år vært bruker av Gillette sine barberprodukter. Jeg syns de fungerer bra, men de koster mye. Særlig barberbladene er svindyre. Nylig gikk jeg derfor til innkjøp av et tradisjonelt barberingssett. Selve settet kostet noen hundre, men «driftskostnadene» er langt lavere enn med Gillette-produktene. Og i og med at jeg kjøpte settet allerede i år, vil de totale barberingsutgiftene være en god del lavere neste år.
 • Mobilabonnement. Jeg har i dag et mobilabonnement som koster kr 199 per måned. I og med at jeg har tilgang til wi-fi både hjemme og på jobb, er det begrenset hvor mye data jeg trenger å laste ned (og opp) over mobilnettet hver måned. Jeg skal derfor finne meg et billigere abonnement. Dette vil kreve en liten livsstilsendring (å sjekke e-post og Facebook på Rema er i dag slett ikke uvanlig), men jeg tror dette skal gå helt greit.
 • Færre utenlandsturer. Jeg har pleid å dra til utlandet to-tre ganger per år. Jeg liker å reise, så dette har absolutt med livskvalitet å gjøre, men jeg tror jeg skal klare meg fint med kun en-to turer neste år.
 • Mindre internett i utlandet. I år har jeg vært tre turer i utlandet, og alle gangene har jeg kommet hjem til alt for høye mobilregninger. Dette er tullete bruk av penger. Jeg har absolutt ikke noe behov for å være så mye på nett når jeg er i utlandet. En halvgod wi-fi på hotellet bør være tilstrekkelig. 😀
 • Bake mer brød selv. Vi er relativt flinke til å holde matkostnadene våre nede, men vi kjøper mye brød. Jeg liker best grove brød av litt god kvalitet, så det er ofte snakk om rundt kr 30 per brød. I 2016 skal jeg begynne å bake brød oftere selv. Selv om jeg bruker grovt mel og en del frø tror jeg fort jeg kan komme ned i halvparten av kostnaden per brød ved å bake dem selv.

Ok, dette ble litt smått og stort, og jeg har ikke forsøkt meg på å beregne hvor mye jeg kan spare på hvert av disse tiltakene. Hvor lett det blir å øke sparingen med kr 1.000 hver måned vil jo også avhenge av hvordan inntekten min blir neste år og ikke minst av hvilke andre kostnader som øker. Det er mye jeg ikke har full oversikt og kontroll over her, så dette er ikke noe nøyaktig vitenskap. Men klarer jeg å følge opp punktene ovenfor, tror jeg det skal være mulig å nå sparemålet mitt også til neste år.

Annonser

10 Comments »

 1. Jørgen Said,

  november 26, 2015 @ 2:14 pm

  Vil anbefale Telipol for billige abonnement hvis du vil redusere forbruket også.

  Er du sikker på at det er lurt å bake egne brød? Jeg gjorde det før, men fant at den lange tiden det tar ikke er verd tikronene jeg sparer på det. Da er det bedre å bruke tiden på kunnskapsøkende eller inntektsøkende aktivitet.

 2. pengeblogg Said,

  november 26, 2015 @ 2:37 pm

  Takk for tips om mobilabonnement. Skal sjekke ut Telipols priser.

  Hvis jeg baker fire brød i uken og sparer 15 kroner per brød, kan jeg spare over tre tusen kroner neste år på å bake selv. Det er vanskelig å regne nøyaktig på hva jeg alternativt kunne ha spart/tjent på å bruke tiden på noe annet, men som småbarnsfar er jeg uansett mye hjemme.

  Kontinuerlig kompetanseøkning har jeg allerede etablert som en god vane ved at jeg leser litt hver dag.

 3. HennesPenger Said,

  november 26, 2015 @ 2:57 pm

  Herremin, du er så flink til å spare! Veldig inspirerende! Jeg skjønner at du har en del høyere inntekt enn meg, men du er ekstremt dispiplinert som ikke går i livstilsinflasjons-fella! Stå på, og jeg er sikker på at du klarer målene dine neste år også.

 4. pengeblogg Said,

  november 26, 2015 @ 3:06 pm

  Takk for det, HennesPenger.

  Det er mange feller der ute, men livsstilsinflasjonsfella passer jeg meg ekstra godt for. 🙂

 5. King Cash Said,

  november 26, 2015 @ 5:52 pm

  Noen som har lest bloggen min? 😛 (barberingen)

 6. pengeblogg Said,

  november 26, 2015 @ 6:05 pm

  Stemmer det, King Cash. Det tipset plukket jeg opp på bloggen din. Så takk for tipset. 🙂

 7. SparDeg Said,

  november 28, 2015 @ 4:54 am

  Å øke sparingen er ikke bare lett, nei! Tror du gjør lurt i å gå på detaljnivå slik munnskyll og barbering kan sies å være. Mye penger å spare på å bytte til billigere merker, eller kutte det ut der det ikke er nødvendig. Synes denne oversikten over når kokker og leger velger de billigste merkene var inspirerende: http://www.npr.org/sections/money/2014/07/25/334459041/when-do-chefs-and-doctors-buy-generic. Har også et og annet sparetips på min egen blogg, kanskje du finner noe kan hjelpe deg der 🙂 Lykke til!

 8. pengeblogg Said,

  november 28, 2015 @ 7:25 am

  Takk for det, SparDeg. 🙂

  Skal sjekke ut bloggen din. Er jo alltid på utkikk etter sparetips.

 9. Formuebygging Said,

  november 29, 2015 @ 2:58 pm

  Er veldig usikker på hvordan 2016 blir. Jeg tror den totale sparingen ikke vil være noe særlig høyere i 2016. Mye pga ingen lønnsvekst og høyere skattetrekk på grunn av den lave renten. Jeg vil nok være fullstendig avhengig av ekstra inntekt for å kunne øke beløpet. Nå sparer jeg riktignok ganske mye inntekt tatt i betraktning.

  Jeg skal uansett ta en prat med min sjef. Så dår vi se hva som skjer på inntektsfronten.

 10. pengeblogg Said,

  november 29, 2015 @ 3:37 pm

  Formuebygging, i utgangspunktet så jeg ikke for meg at det kom til å være mulig å øke sparingen noe mer neste år. Men selvtilliten min hadde likt dårlig om jeg ikke klarte å yte liiiitt mer neste år, så derfor økte jeg målet med tusen kroner per måned.

  Du har ikke noen kostnader ala barbering eller munnskyll som du kan klare å spare noen kroner på? Selv et par hundre ekstra per måned vil jo være en forbedring. 🙂 Kaizen, kaizen, kaizen, vet du. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.