Hvorfor jeg ikke gir råd om konkrete aksjer og fond

Jeg har mange ganger fått spørsmål fra mine lesere om jeg kan anbefale konkrete aksjer og fond. Jeg er tilbakeholden med å gjøre dette, og her er årsakene til det:

 • Ting endrer seg. En aksje eller et fond som jeg så på som et godt kjøp i forrige måned eller i fjor, trenger slett ikke å være et godt kjøp i dag. Dersom jeg for eksempel oppgir konkrete aksje- eller fondsanbefalinger på denne bloggen, blir disse anbefalingene liggende i flere år, og jeg har ingen garanti for at de som leser anbefalingene alltid skjønner at slike råd er ferskvare. Jeg kan selvsagt skrive nye innlegg hver gang det skjer en endring i hva jeg anbefaler og ikke, men det å sette dette i system vil kreve mye oppfølging. Og uansett vil jeg aldri være sikker på at jeg når ut til alle som jeg bør nå ut til.
 • Inngår i en større helhet. Visste du at blant de kjøpene som mange av verdens dyktigste investorer og tradere gjør, så er det ofte bare 50-60 % som viser seg å være gode valg? Det å tape er en del av spillet. Ingen velger bare vinneraksjer. En god trader eller en dyktig investor har et komplett «system» som sier noe om hva og når han skal kjøpe, hvordan han skal følge opp de kjøpene han har gjort og hva som må skje for at han skal selge. Å trekke et enkeltkjøp ut av den store sammenheng er en vanlig nybegynnerfeil, og jeg ønsker ikke å bidra til dette.
 • Et skriftlig råd kan forkludre mitt sinn. Hvis jeg anbefaler en aksje eller et fond som  viser seg å være en dårlig anbefaling, bør jeg i den ideelle verden straks formidle at jeg tok feil. Men det er i den ideelle verden. I den virkelige verden er jeg redd for at mitt ego kan trå på banen og gjøre meg irrasjonell. Anbefaler jeg en aksje skriftlig på denne bloggen, vil mitt ego kanskje kreve at jeg forsvarer denne anbefalinger med nebb og klør, selv når kalde fakta viser at det var et råttent råd. Menneskets hjerne og sinn er kompliserte greier, og selv om jeg ser på meg selv som en person med relativt god selvinnsikt, så stoler jeg ikke helt på meg selv på dette området. 🙂
 • Alle må stå for sine egne valg. Man kan lære mye av å lese hva andre mener om saker og ting, men til syvende og sist må man stå for de valgene man tar. Å skylde på andre er en folkesykdom som jeg slett ikke liker, og jeg ønsker ikke å være en som andre legger skylden på for at pengene deres ikke vokser så raskt som de ønsker. At du selv har ansvar for eget liv, egen økonomi og egen framtid er «kjerneverdier» på denne bloggen. Robert Kiyosaki har fått en del pepper for akkurat dette når det gjelder Rich dad-bøkene. Kritikerne mener at det han skriver er for ullent og at han ikke er konkret nok. Jeg er ikke enig i dette. Tvert i mot mener jeg at det ofte er de generelle litt overordnede betraktningene som er de mest verdifulle å lese om. Hva man helt konkret skal gjøre blir opp til den enkelte, og skal man lykkes med penger må man være i stand til å gjøre egne vurderinger og vite hvordan og når man skal «pull the trigger».

Jeg vil understreke at dette er mine vurderinger. Jeg vet at andre lignende bloggere oppgir slike råd, og det har jeg respekt for.

Annonser

4 Comments »

 1. Flerepenger Said,

  desember 4, 2015 @ 7:18 pm

  Jeg har full forståelse for at du unnlater å skrive konkrete råd, men for å være helt ærlig synes jeg du fremstår litt feig når du forsvarer deg som du gjør. Det er stor forskjell på å barbere seg og det å kutte av seg hodet.

  «Ting endrer seg» Ja, det er rett. Men likefullt går det an å konkretisere i heading eller ingress hvilke forutsetninger som gjelder for rådet.

  «Inngår i en større helhet» Godt argument.

  «Et skriftlig råd kan forkludre mitt sinn» Kan ikke nettopp det å gi f.eks 5-6 råd i året gi deg trening i å mestre denne biten bedre?

  «Alle må stå for sine egne valg» Dette bør alle vite fra før av. Jeg tviler på det er et stort problem.

  Uansett så liker jeg postene dine, men synes det hadde vært spennende med noen velbegrunnede konkrete råd innimellom. Om enn ikke for annet enn for diskusjonens skyld 🙂

 2. pengeblogg Said,

  desember 4, 2015 @ 8:21 pm

  Takk for en ærlig kommentar, Flerepenger. Jeg er litt enig, og litt uenig, i det du skriver.

  Jeg syns ikke dette er svart/hvit, og det finnes gode argumenter både for og imot. Alt i alt har jeg imidlertid kommet fram til at jeg syns det er flest argumenter mot.

  En god lærer er i mine øyne en som lærer sine elever å fiske, ikke en som gir elevene sine fisk. Eller noe i den duren. 😀

 3. Trygve Said,

  desember 8, 2015 @ 9:32 am

  Er du på shareville?

 4. pengeblogg Said,

  desember 8, 2015 @ 9:40 am

  Nei, det er jeg ikke, Trygve.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.