Hvordan opptre når børsene raser?

De siste dagene har det vært kursras på mange av verdens børser. Jeg har fått spørsmål om hvordan man bør opptre i aksjemarkedet i slike situasjonen, og svaret er «it depends». 🙂

La oss se på tre ulike situasjoner:

 • Du har en betydelig aksjefondsportefølje, og du har ikke planer om å bruke pengene på mange år. Er dette situasjonen, vil jeg anbefale å bare sitte på sidelinjen og ikke gjøre noen ting. Har du i tillegg en månedlig spareavtale, ville jeg ikke ha avsluttet denne, men bare latt den løpe videre. Den veldig langsiktige trenden i aksjemarkedet har alltid vært stigende. Man har ingen garanti for at det vil gjelde også i framtiden, men har du ikke tro på det, bør du heller satse på obligasjoner eller andre investeringsformer.
 • Du har en betydelig aksjefondsportefølje, og skal bruke pengene kommende år. I en slik situasjon ville jeg gradvis ha solgt meg ut. Gjør du det, reduserer du risikoen for at du selger deg ut på det verst tenkelige tidspunktet.
 • Du har investert en betydelig sum i enkeltaksjer. Jeg anbefaler alle som investerer i enkeltaksjer om å bruke stop loss. Om den er 5, 10, 15 % av kjøpskurs eller en mer avansert variant basert på den enkelte aksjes volatilitet er ikke det viktigste. Det viktigste er at du faktisk selger når systemet ditt sier at du skal gjøre det. Ikke gjør unntak selv om totalmarkedet faller kraftig (med mindre systemet ditt inneholder regler for akkurat det). Stick to the system!

Det viktigste av alt er kanskje at man klarer å holde hodet kaldt. Å selge er greit i aksjemarkedet. Å selge i panikk er imidlertid ikke greit.

Annonser

4 Comments »

 1. Aksjebloggeren Said,

  januar 7, 2016 @ 2:17 pm

  Stop-loss var noe av det jeg slet med (og som så mange andre sliter med) å overholde i begynnelsen. Nå derimot har jeg ingen problem med det lenger 🙂 Noe som mange ganger de siste årene har spart meg for store kursfall.

  Selvom en del enkeltaksjer nå faller ut med stop-loss, så durer aksjefondene mine videre gjennom nedturer og oppturer, hvor jeg fortsetter den faste sparingen akkurat som du nevner her.

 2. pengeblogg Said,

  januar 7, 2016 @ 2:24 pm

  Jeg har også inntrykk av at mange har utfordringer med å bruke stop loss i praksis. I teorien er man enig, men i praksis blir det vanskelig. Men det er ofte når man har minst lyst til å selge på grunn av stop loss-en at man absolutt bør gjøre det.

 3. Nina Hansvik Said,

  januar 8, 2016 @ 3:20 pm

  Hva tenker du om tech i Norge? Det har vært flere analytikere ut nå og sagt at tech er bra i år nå når oljeprisen ser ut til å ikke endre seg noe særlig i nærmeste fremtid. Jeg har penger i GIG og DNB Tech. Noe annet jeg bør se på om jeg liker norsk teknologi?

 4. pengeblogg Said,

  januar 8, 2016 @ 10:17 pm

  Jeg har ikke noen spesiell oppfatning om norske teknologiaksjer. Vil bare minne om at ekspertene ofte tar feil i sine spådommer og at det som virker som logiske sammenhenger ikke alltid er det som til slutt påvirker aksjekursene mest.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.