Økonomisk uavhengighet – hvordan komme videre?

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å skrive et innlegg om hvordan man kommer i gang med det å jobbe for å bli økonomisk uavhengig. Så begynte jeg å tenke på at de fleste som leser disse innleggene sannsynligvis allerede har kommet i gang, så da valgte jeg heller å vinkle dette litt annerledes. 🙂

La meg innledningsvis si litt om tre «grunnregler» som gjelder for deg som ønsker å bli økonomisk uavhengig:

 1. «Vanlige» spareråd er ikke nok. Det vanlige rådet om å spare 10 % av utbetalt inntekt hver måned er for eksempel langt ifra tilstrekkelig for å bli økonomisk uavhengig.
 2. Det finnes alltid et høyere nivå å sikte etter. Selv om du allerede spiller i elitedivisjon, er det fremdeles noen ferdigheter du kan videreutvikle.
 3. Du må våge å skille deg ut. Dette er viktig. De aller fleste blir aldri økonomisk uavhengige, og for mange skyldes det at de ikke tør å skille seg ut fra alle andre. Dersom du lever som alle andre og er opptatt av at du alltid skal ha det alle andre har, så har du et dårlig utgangspunkt. Be the exception! 🙂

Selv om jeg tror at de fleste av dere som leser dette har kommet i gang, så er det samtidig mest sannsynlig slik at det er høyst forskjellig hvor langt dere har kommet. Nedenfor følger derfor noen tips for hva jeg vil anbefale dere å jobbe videre med, avhengig av hvor langt dere har kommet.

Gruppe 1 – Sparerate på 10-20 % og inntekt på under kr 500.000

 • Dersom du befinner deg i denne gruppen, vil jeg anbefale at du prioriterer over alt annet å øke spareraten til minst 20 %. Om du velger å øke inntekten eller kutte kostnadene for å klare dette er av mindre betydning, men jeg vil si at du ikke seriøst er i gang med å jobbe for økonomisk uavhengighet før du minst setter av 20 % av utbetalt inntekt hver måned til dette målet.
 • Når du har klart å øke spareraten til minst 20 %, ville jeg gradvis ha jobbet med både inntekts- og kostnadssiden for å øke spareraten ytterligere over tid.

Gruppe 2 – Sparerate på 20-40 % og inntekt på mellom kr 500.000 og 800.000

 • Dersom du befinner deg i denne gruppen, er du allerede godt i gang, og du har både relativt høy sparerate og inntekt. Også for denne gruppen vil jeg anbefale å gradvis jobbe både med inntekts- og kostnadssiden for å øke spareraten ytterligere over tid.
 • I tillegg til å øke spareraten, bør de som befinner seg i denne gruppen utvikle sin investeringskompetanse. Les bøker og blogger om investeringer i aksjer, eiendom, rentepapirer og så videre, og lær av egne investeringserfaringer.

Gruppe 3 – Sparerate på over 40 % og inntekt på over kr 800.000

 • De få av dere som befinner dere i denne gruppen, har kommet veldig godt i gang. Vær stolt av det du har klart å utrette, men sikt mot å bli enda bedre.
 • Fremdeles er det spareraten som ruler dette spillet, så jobb for at denne skal bli enda høyere. Men i motsetning til de i de andre gruppene, vil jeg først og fremst anbefale de i denne gruppen med å jobbe for å øke inntektene (samtidig som man ikke øker kostnadene). Hva har du gjort for å klare å oppnå den høye inntekten du har, og hva kan du gjøre for å komme deg opp på et enda høyere nivå?
 • For de i denne gruppen vil jeg også anbefale at man begynner å se seg om etter flere inntektskilder. Det aller viktigste er og blir den samlede inntekten, men i mange jobber er det begrenset hvor høy inntekt man kan oppnå, og da kan det å skaffe seg flere inntektskilder både være med på å øke totalinntekten og virke risikoreduserende.
 • Befinner du deg i denne gruppen, vil formuen din vokse i et relativt hurtig tempo, så det er svært viktig at du leser deg skikkelig opp på hvordan du kan investere pengene. Les minst en pengebok i måneden, lag oppsummeringer og bruk andre former for aktiv læring.

Som du ser, så avhenger mine råd av hvor langt du har kommet. I starten handler dette mye om å få kontroll på kostnadene, slik at man kommer i gang med å spare. Etter hvert vil man få det å holde kostnadene nede «i blodet» (selv om noen av oss stadig trenger en påminnelse), og da bør man fokusere mer og mer på det å øke inntektene. Samtidig bør man øke sin investeringskompetanse, slik at denne er god når man begynner å forvalte større summer. Jeg tror det er viktig å ikke tulle til rekkefølgen for mye her. Noen sier for eksempel at man ikke ønsker å kutte kostnadene, men heller ønsker å bli økonomisk uavhengige kun ved å øke inntektene. Dette kan jo høres forlokkende ut, men problemet hvis man ikke passer på kostnadssiden er at man fort blir offer for «Parkinsons lov». Brukt i denne sammenheng sier denne loven at kostnadene «følger» etter inntektene. Klarer man å øke inntektene, vil altså kostnadene automatisk også øke, fordi det stadig dukker opp nye ting å bruke penger på. Den forlokkende ideen om å bli økonomisk uavhengig kun ved å fokuserer på inntektssiden, fører altså til at man aldri kommer skikkelig i gang.

Når det gjelder min egen situasjon, så får jeg i gjennomsnitt utbetalt om lag kr 40.000 per måned, og sparer litt over halvparten av dette. Investeringskompetansen min vurderer jeg som god, men den kan selvsagt alltid bli bedre. Mitt hovedfokus for tiden går på det å øke inntekten min, fordi det er der jeg har mest å hente.

Hvordan ligger du an, og hva er ditt neste steg?

Annonser

6 Comments »

 1. rabs Said,

  april 6, 2016 @ 6:19 am

  Også for denne gruppen vil jeg anbefale å gradvis jobbe for å øke både inntekts- og kostnadssiden for å øke spareraten ytterligere over tid.

  Du mener vel ikke at man skal øke kostnadene?

 2. pengeblogg Said,

  april 6, 2016 @ 7:08 am

  Ouch, stygg feil. Takk for at du sa ifra, rabs. Innlegget er nå oppdatert. 🙂

 3. Aksjebloggeren Said,

  april 6, 2016 @ 10:38 am

  Befinner meg i gruppe 2, men gruppe 3 ser faktisk ikke så veldig langt unna ut heller 🙂 Med de begrensningene som er inne i min bransje akkurat nå, så er det ikke mange muligheter å øke inntekten noe særlig i jobben (eller i det hele tatt å finne andre jobber), akkurat nå er målet å beholde jobben gjennom de dårlige tidene. Så derfor har jeg valgt å heller fokusere litt mer på alternative inntekter og aksjetrading. Kostnadene har også vært litt høye det siste året (Måtte ta litt igjen etter å ha fått samboer etter lang tid som ungkar 😉 ) Men kommer nok til å fokusere på å redusere kostnadene litt mer etterhvert framover, mest av alt for å være skikket til en god økonomi også ved bortfall av arbeidsinntekten en periode.

 4. pengeblogg Said,

  april 6, 2016 @ 11:51 am

  Aksjebloggeren, det er nok mange som for tiden er i en situasjon der det er usikkerhet knyttet til egen jobb. Men jeg syns det er viktig å ta tak i det man kan gjøre noe med. Er lønnsutsiktene i jobben dårlige, må man heller se på kostnadssiden og på det å skaffe seg flere inntektskilder. Når arbeidsmarkedet begynner å blomstre igjen, kan man heller vri fokus litt mer over på det å skaffe seg en høyere fast inntekt. Alltid en fordel å være dynamisk og endringsvillig på dette området.

  For øvrig har jeg litt motsatte erfaringer med det å være ungkar. Da jeg studerte var jeg singel, kjøpte dyre klær og var en del på byen. Sett i ettertid hadde jeg et veldig høyt forbruk den gangen (i forhold til inntekten). Nå når jeg er gift og har unger har jeg naturlig nok et litt høyere totalforbruk, men inntekten er betydelig høyere og spareraten er vesentlig større enn den var da jeg studerte (i perioder hadde jeg da en negativ sparerate).

 5. Pengesnakk Said,

  april 13, 2016 @ 11:25 am

  Gode råd! Men det hadde kanskje holdt å kun gruppere etter sparerate?
  Hvilke av rådene dine skal en med 450 000 kr i inntekt og sparerate på 50 % følge?
  Eller en med 1 200 000 kr i inntekt og sparerate på 10 %?

  Poenget mitt er at inntekten har lite å si sammenlignet med spareraten. Klarer man å leve på 50 % av en «lav» inntekt, er veien til økonomisk uavhengighet kortere enn om man lever på 90 % av en høy inntekt.

 6. pengeblogg Said,

  april 13, 2016 @ 11:35 am

  Pengesnakk, spareraten står oppført først og jeg er enig i at den er den viktigste variabelen. Har du en sparerate på 50 % og en inntekt på kr 450.000, vil jeg si at rådene gitt til gruppe 3 vil være de man først og fremst bør se på.

  Grunnen til at jeg også anser inntekten som svært viktig, er at den sier mye om potensialet. Å øke inntekten kan for mange være svært vanskelig, så har man allerede en høy inntekt, har man opplagt en fordel.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.