Økonomisk uavhengighet – kaizen

«Kaizen» er et japansk ord og betyr omtrent «forbedring» på norsk. Når det brukes som et begrep i næringslivet, betyr det imidlertid oftere et opplegg for kontinuerlig forbedring, altså at man alltid kan sikte litt høyere og bli litt bedre. Nettopp dette er tema for dette innlegget.

Hvis utgangspunktet ditt er at alt bare er rot i privatøkonomien din, så er det det å få orden på de største tingene som teller. Bruker du for eksempel mer enn du tjener hver eneste måned og har opparbeidet deg en stor kredittkortgjeld, så bør du først se på hvordan du kan kutte bo-, transport- og matkostnadene dine. Er utgangspunktet dårlig, har de fleste veldig mye å hente på disse store kostnadspostene. Når du imidlertid har fått orden på alt det grunnleggende og kanskje også klart å etablere en ganske høy sparerate, så har du i utgangspunktet flere valg:

  1. Du kan slå deg til ro med den spareraten og den inntekten du har og si til deg selv at du ikke vil klare å kutte kostnadene noe mer uten at det går utover livskvaliteten din, og at det er lite du kan gjøre for å øke inntekten din.
  2. Du kan si til deg selv at det alltid er rom for forbedringer, og at mange småting over tid kan utgjøre ganske mye.

Jeg vil anbefale at du velger løsning nummer to, og det er to grunner til det:

  1. Matematisk sett er det faktisk slik at mange småting over tid kan utgjøre ganske mye. Du kan gjøre narr av de som kutter ut kaffen på bensinstasjonen og slutter å kjøpe VG hver dag for å spare noen få kroner, men klarer du å spare kr 50 hver eneste dag, og investerer disse pengene til 10 % årlig avkastning, så har du en million etter 20 år. Eller la oss si at du klarer å forbedre deg med kun en eneste prosent hver måned framover. Da vil du få en dobling på under seks år. Ja da, seks år er ganske lang tid, men disse årene vil gå uansett, og i ettertid er det vel langt bedre å fått til en dobling enn å ikke ha fått til noen ting?
  2. Å være tilfreds med den spareraten man har klart å etablere og den inntekten man har, høres kanskje behagelig ut, men de fleste vet at det i lengden er lite fruktbart å bare befinne seg i komfortsonen sin. Jeg mener ikke at du skal bli en ufyselig streber som går over lik for å karre til deg mest mulig, men de fleste av oss yter best og har det best når vi utfordrer oss selv litt og stadig setter oss nye mål.

La meg bruke mitt eget mål for 2016 som et eksempel i denne sammenheng. I fjor sparte jeg kr 20.000 i måneden, noe som utgjorde en sparerate på om lag 50 %. Mange vil si at det er en svært høy sparerate som jeg burde være godt fornøyd med. Jeg har imidlertid satt meg et ambisiøst mål om å slutte i min vanlige jobb 31.12.2018, og vet at jeg er nødt til å øke spareraten ytterligere for å ha mulighet til å klare å nå dette målet. For 2016 satte jeg meg derfor som mål at jeg skulle øke den månedlige sparingen til kr 21.000. Jeg hadde imidlertid ikke noen opplagte store kostnadsposter som jeg kunne spare vesentlig på, så da ble det heller til at jeg måtte gå løs på mindre poster. Her er noen av de konkrete tiltakene jeg kom fram til:

  • å slutte med munnskyll
  • billigere barbering
  • billigere mobilabonnement
  • færre ferieturer til utenlandet
  • mindre internettbruk i utlandet
  • bake mer brød selv

Så langt i år har jeg fulgt opp alle disse tiltakene, og har klart å spare kr 21.000 i måneden.

Mange som bestemmer seg for å forbedre seg på et område, ser etter kvantesprangløsninger. De har sittet ti år i sofaen og spist potetgull, men leter etter en superkur som skal gjøre dem til bikinimodeller på to måneder. Eller de har opparbeidet seg en stor kredittkortgjeld og har gått skikkelig i luksusfellen, men tror at de skal få alt på stell igjen i løpet av noen måneder. I den virkelige verden er det små forbedringer over tid som er den mest realistiske løsningen. En gradvis endring mot en sunnere livsstil er for eksempel den beste oppskriften for hvordan en sofagris kan bli en spreking. Misforstå meg ikke, det finnes mange eksempler på kvantesprang også, og du skal selvsagt ikke lukke øynene for muligheter som måtte dukke opp. Tjener du i dag kr 500.000 per år, og blir sterkt oppfordret til å søke på en jobb der du kan tjene kr 800.000 per år, har du for eksempel en mulighet til å gjøre et kvantesprang. Men ikke forvent at slike muligheter skal dukke opp for ofte. De fleste av oss får kun noen få slike muligheter i løpet av livet, og ofte er det slik at det er ordtaket «it takes ten years to become an overnight success» som gjør seg gjeldende i slike situasjoner.

Jeg vil gjenta at dette ikke er tips for deg som er i et økonomisk uføre og som trenger hjelp med det mest grunnleggende. Dette er mer en måte å tenke på for deg som allerede er en «flinkis», men som fortsatt er sulten og ønsker å nå enda høyere.

8 Comments »

  1. Geir Said,

    mai 11, 2016 @ 8:18 am

    Bra innlegg. Jeg har allerede gjort de store tingene, så for å spare mer må jeg dra frem forstørrelsesglasset.

    Siste jeg fant var at ved å flytte BSUen til ny bank kan det spares 500 kr første året. Ikke store pengene, men mange bekker små..

    Har ikke bestemt meg for om det er verdt det med tanke på å måtte forholde meg til enda en bank, kanskje dette innlegget var det som måtte til.

  2. pengeblogg Said,

    mai 11, 2016 @ 11:21 am

    Fint at du likte innlegget, Geir. 🙂

    Jeg ser helt klart poenget med å ikke ha for mange banker å forholde seg til. Jeg prøver også å gjøre ting enklest mulig på det området. Men alt har sin pris, så det blir en avveining.

  3. Trygve Said,

    mai 12, 2016 @ 3:09 pm

    Hva er den billige barberingen du har komt frem til?

  4. Banjosnorkel Said,

    mai 12, 2016 @ 8:24 pm

    Det billigste er jo å slippe ut skjegget. Og nå for tiden slipper man unna med det også. Skulle bare mangle, å barbere ansiktet er like unaturlig som å barbere leggene. 🙂

    Men hvis ikke kan jeg sterkt anbefale en enblads ‘safety razor’ og en dryg barbersåpe fra for eksempel barbershop.no. Litt dyrt med selve høvelen og grevlingskosten, men det varer evig og man tjener det raskt inn på de billige barberbladene. Jeg foretrekker Feather-blader, som er de skarpeste, men ikke de aller billigste tror jeg.

    Dessuten drar en enbladshøvel ikke i skjegget slik som en flerbladshøvel gjør. Og så er den mye stiligere på badet.

  5. pengeblogg Said,

    mai 14, 2016 @ 8:23 am

    Trygve, jeg kjøpte meg et tradisjonelt barberingssett med enblads høvel i fjor. Settet kostet litt, men prisen per barbering blir mye lavere enn før, da jeg brukte svindyre Gillette-produkter. Det tok noen uker før jeg ble vant til enbladshøvelen, men nå syns jeg den funker helt utmerket.

  6. Jan Johansen Said,

    mai 19, 2016 @ 9:37 pm

    Hei. Et spørsmål – selv om temaet har blitt behandlet i mange av dine gode blogginnlegg. Jeg er gjeldfri og sparer nå så godt jeg kan. 30% i bank. Resten i fond og aksjer. Det meste i globalt indeksfond. Så til spørsmålet : siste året har det vært ganske dårlig avkastning over hele linjen. What to do? Prøve å finne bedre fond og flytte? Stå på samme kursen ett år til? Hva om markedet nå blir markert Bear? Hva gjør du? Selv har jeg ikke tid til å følge med eller sette meg så godt inn i aksjemarkedet – så noen form for aktiv handel er ikke mulig. Hilsen rådvill småsparer.

  7. pengeblogg Said,

    mai 20, 2016 @ 7:41 am

    Jan Johansen, i aksjemarkedet er det langsiktighet som teller. Det kan være frustrerende når det er lange perioder uten avkastning (eller negativ avkastning), men sånn er det bare. Hvis jeg var deg, ville jeg derfor ha holdt fram med å investere i globale indeksfond. Jeg investerer også i slike fond.

  8. Jan Johansen Said,

    mai 20, 2016 @ 2:54 pm

    Hei igjen.
    Takk for råd. Da fortsetter jeg investering i indeksfond i samme takt som før.
    Fortsett med den gode bloggen din!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.