Økonomisk uavhengighet – min egen reise så langt (del 2)

Hvordan vil det bli å slutte å arbeide? Dette er noe jeg har tenkt en del på. På den ene siden ser jeg masse fordeler med det å ikke lenger skulle dra på jobb hver dag, men samtidig vet jeg om enkelte (blant annet en del pensjonister) som sliter med å omstille seg til en tilværelse uten jobb.

For meg er det viktig at jeg ikke skal bli en sofagris som bare driver dank hele dagen når jeg slutter å arbeide. Veien må selvsagt bli litt til mens man går, men jeg har bestemt meg for at jeg skal sette meg noen helt konkrete mål for det første året, nettopp for å forhindre at jeg blir en slask. Per i dag er dette de målene jeg ser for meg:

 • Jeg skal trene minst 150 ganger, altså om lag tre ganger i uka. I dag trener jeg i snitt to ganger i uka, og jeg er opptatt av å være i rimelig god form. Jeg vurderer i tillegg om jeg også skal sette meg et helt konkret treningsmål, for eksempel å løpe en halvmaraton på under to timer, ta 150 pushups, ta 100 kg i benkpress eller lignende, slik at jeg ikke bare måler hvor mange ganger jeg trener, men også effekten av treningen.
 • Jeg skal lese minst 50 fagbøker, altså om lag en per uke. Dette vil bidra til at jeg også holder hodet litt i form.
 • Jeg skal ikke kjøpe meg noen klær eller noe elektronisk utstyr. Når jeg slutter å arbeide skal jeg bruke maks kr 25.000 hver måned de første sju årene. Dette er mer enn jeg bruker i dag, men ikke så veldig mye mer. Jeg tror jeg skal klare å ha et utmerket liv for denne summen per måned, men det er naturlig nok ikke rom for stadige store utskeielser. For å tvinge meg selv til å ikke sløse, skal jeg derfor ikke kjøpe noen klær eller noe elektronisk utstyr det første året. Jeg tror dette vil ha en oppdragende effekt ved at jeg kanskje tar enda bedre vare på det jeg allerede har og blir enda litt mindre materalistisk enn det jeg allerede er. For å klare dette i praksis, skal jeg før jeg slutter å jobbe (og fortsatt får utbetalt lønn) kjøpe inn det som trengs til garderoben min, samt kjøpe meg nytt datautstyr og ny mobiltelefon. Planen er at jeg ikke skal ha noen utgifter knyttet til disse kostnadspostene det første året, og svært lite kostnader i år to og tre.
 • Jeg skal bruke minst en halv time per dag på musikk. Jeg spiller flere ulike instrumenter, men ønsker spesielt å øke mine tekniske spilleferdigheter på bassgitar.
 • Jeg skal bruke minst en halv time per dag på forvaltning av min tradingkapital. Dette blir på mange måter min nye «jobb», og jeg er fast bestemt på å gjøre den på en god måte. En halv time hver dag høres kanskje ikke så mye ut, men jeg har ingen planer om å bli noen daytrader. Mest sannsynlig går jeg hovedsakelig for et trendfølgingssystem der jeg typisk vil sitte på en aksje i noen uker eller måneder. Rigid risikostyring blir imidlertid viktig, så jeg må selvsagt følge godt med.

Hensikten med disse målene for det første året er altså å forhindre at jeg kjeder meg og blir en slask uten mål og mening som sitter med potetgullposen i hånda og ser på tv mens sola skinner ute. Jeg stoler ikke helt på meg selv her, for per i dag legger jobben og familien beslag på så mye tid at det er veldig lite dødtid i løpet av uken. Når jeg plutselig frigjør nesten 50 timer i uken (arbeidstid + den tiden jeg bruker på å komme meg til og fra jobb), blir selvsagt hverdagen helt annerledes, og da tror jeg det kan være lurt å ha tenkt igjennom litt på forhånd hva jeg skal bruke tiden min på. Jeg vil dog understreke at målene ovenfor ikke vil legge beslag på all min tid. Et av målene med å slutte å jobbe er jo økt frihet og mindre stress. Målene ovenfor vil legge beslag på en god del tid, men samtidig er mye av dette ting jeg også gjør i dag på fritiden, så alt i alt vil jeg fortsatt få tid til å ta meg en liten dupp på dagtid og å ta meg en god kopp kaffe i hagen når det er fint vær. Ahhhh, gleder meg. 🙂 Det er også viktig for meg at jeg ikke blir en selvdyrkende egoist når jeg slutter å arbeide, så det å ha tid til å hjelpe familie og venner med diverse oppgaver, er også noe jeg mener blir ekstra viktig når jeg får bedre tid.

Hva syns du om dette? Syns du jeg går på akkord med egen frihet når jeg krever såpass mye av meg selv det første året uten jobb?

Annonser

5 Comments »

 1. Flerepenger Said,

  juni 14, 2016 @ 11:32 am

  Nei, jeg synes ikke du går på akkord med din egen frihet. Selve begrepet «frihet» gir nok helt ulike tanker hos de fleste av oss som søker det. Det er mye med din plan som jeg overhodet ikke kunne tenkt meg, og som slett ikke er det jeg ville kalt frihet, men gir det mening for deg, så er det bra.

  Både du og jeg er fedre. Det gir visse forpliktelser. Ikke bare økonomisk, men også som rollemodell og som motivator. Det gir derfor mening å opprettholde en viss struktur og et sett av faste oppgaver.

  Min egen frihet vil innebære langt mer reising. Jeg har bekjente og familie i svært mange land og vil bruke mye tid på disse. I tillegg vil jeg trolig bruke et par måneder på alpint i året. Men selv om det går fint fremover, er dette lenge til, så mye kan endres.

 2. pengeblogg Said,

  juni 14, 2016 @ 12:24 pm

  Takk for kommentar, Flerepenger. Jeg liker også å reise, og kommer nok til å reise noe mer når jeg slutter å arbeide.

 3. Jan Johansen Said,

  juni 16, 2016 @ 3:00 am

  Hei.
  Har du vurdert å justere målet fra å «slutte i din vanlige jobb» – til å kanskje (gitt mulig), «gå ned i halv stilling»? Da ville du vært sikret en minimumsinntekt og samtidig fått mye mer frihet. Litt mindre risikabelt. Men likevel fri til å bruke tid på familie, aksjer, osv.

 4. pengeblogg Said,

  juni 16, 2016 @ 6:25 am

  Jan Johansen, å jobbe 50 % er nok et godt valg for mange, men for meg handler dette primært om frihet, og jeg syns ikke jeg oppnår nok av det med en slik løsning. Jeg ser likevel for meg å jobbe litt, for eksempel å ta noen styreverv, kanskje utnytte mulighetene som delingsøkonomien gir, skrive blogginnlegg osv., men dette er mer oppgaver som jeg selv kan bestemme når jeg skal utføre.

 5. Magnus Hovden Said,

  desember 31, 2016 @ 4:31 pm

  Imponerende blogg post! Dette må jeg undersøke nærmere;) Ser frem til mer god informasjon fra denne siden… Med vennlig hilsen Magnus Hovden

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.