Bygge en bedrift kun på fortjeneste

Dette er et sponset innlegg.

 

En SmartBuyGlasses tilfellestudie

I tidsalderen for lavkonjunktur, har entreprenørskap på soverommet blomstret. Noen har klart å skape sin virksomhet fra grunnen av, og deretter gjort den verdensomspennende, vanligvis gjennom å utnytte Internetts makt. Slik enorm vekst kan på mange måter skyldes at gründerideer er blitt spredd over våre TV-skjermer; i serier som Dragons Den og The Apprentice blir noen få heldige tilbydd investeringer. Men for hver bedrift som søker investering, er det hundrevis av andre som har valgt en alternativ vei: Det å bygge en bedrift kun på fortjeneste, også kjent som «bootstrapping».

Dette er et område hvor jeg har mye personlig erfaring. Etter å ha startet SmartBuyGlasses Optical Group helt uten investeringer (bortsett fra mye tid!), har selskapet nå vokst til å bli en ledende forhandler av designerbriller som opererer i mer enn 35 land og har over 150 ansatte globalt. Etter oppstarten av domenet www.visiondirect.com.au i 2006, så vi potensialet for vekst innen salg av solbriller, briller og kontaktlinser på nett. Ti år senere eier og driver SmartBuyGlasses Optical Group over 40 domener i mer enn 35 land. Takket være denne erfaringen, setter jeg virkelig pris på det å ha kontroll over viktige beslutninger, noe som er essensielt i et selskap som kun er i startfasen. Dette er en av de store fordelene med bootstrapping. Her kommer jeg med 6 tips for å hjelpe alle som ønsker å gå samme vei.

1. Opplev lidenskap for produktet

Uansett hvilken bedrift du starter, så er det viktig å ha interesse for det du selger. Hvordan kan du forvente at andre skal kjøpe noe når du egentlig ikke bryr deg om hva du selger? Dette er spesielt viktig i forhold til bootstrapping, ettersom du vil spise, sove og puste produktet over lang tid. Det er sjelden at en bedrift vil oppleve stor fortjeneste i løpet av de to første årene, og du kommer derfor til å arbeide mye i forhold til belønningen. Det er selve lidenskapen for produktet som vil skille mellom de som gir opp og de som fortsetter videre til suksess. En av grunnene til at jeg bestemte meg for å starte dette firmaet, var min lidenskap for produktet. Etter å ha vært brillebruker nesten hele livet, har jeg alltid syntes at det var vanskelig å finne briller som var akkurat slik jeg ville ha dem. Fysiske butikker hadde en tendens til å ha de samme varene på lager, bestselgere diktert av selve merkevaren, og dette begrenset utvalget. Dette førte til at jeg startet opp en plattform der kundene kunne handle, og slik finne det perfekte solbrille- eller brilleparet.

2. Vær økonomisk

De tingene som virker nødvendige, er sannsynligvis ikke det. Det å motta investeringer, betyr vanligvis at du kan få teamet, lokalene og infrastrukturen til å vokse fort. Samtidig kan dette bidra til å skape en manglende forståelse for den økonomiske betydningen av å være kunnskapsrik. Uten investeringer blir enhver økonomisk beslutning og detalj gransket. Det betyr at selv om du tror at et stilig, nytt kontor er avgjørende, så kan disse pengene brukes på en bedre måte. Vi brukte soverommet som arbeidssted i lang tid, siden vi visste at det å leie et kontor ville gå ut over fortjenesten. Det var først da plassen ble for trang at vi bestemt oss for å utvide. Etter en slik enkel oppstart, har vi nå virksomheter i Italia, Kina, Hong Kong, Australia og USA.

3. Skap et stort nettverk

Å skape et nettverk er en viktig jobbferdighet som enhver entreprenør må forbedre. Under en bedrifts bootstrapping, er det lite sannsynlig at du vil ha store utgifter til reklame. Det er da nettverket virkelig kommer til sin rett. Du kan bruke dine kontakter for å tilknytte deg personer som kan gi deg eksponering, råd, ja til og med tjenester. Du vil lære mer jo større nettverk du bygger, og dess mer kan du øke bevisstheten i forhold til din bedrift.

4. Smarte ansettelser

En vellykket bedrift er sjelden en enmannsbedrift, og derfor trenger du de riktige personene som kan hjelpe til med å styre skipet ditt i riktig retning. Det handler om smarte ansettelser. Ett av tiltakene til SmartBuyGlasses har vært å lage vårt eget globale e-markedsføringsinstitutt, der vi tilbyr folk fra hele verden muligheten til å lære praktiske markedsføringsferdigheter i et ekte forretningsmiljø. Med dette initiativet har vi også vært i stand til å utnytte morsmål for å hjelpe virksomheten til å ekspandere til andre markeder. Det å ha ansatte fra over 20 land på samme kontor, gjør at alle kan lære og oppnå mer på et høyere nivå. Vi er i stand til å jobbe på tvers av landegrensene, og forstå den sanne dynamikken som finner sted i en global sammenheng.

5. Legg fortjenesten tilbake i virksomheten

Denne er enkel. Dersom du ikke mottar en økonomisk investering, er det å investere overskuddet tilbake i bedriften den eneste måten for å vokse. Se på neste års mål, og finn ut hva du trenger å investere for å oppnå disse målene. Det kan bety å ta en lavere lønn eller ingen lønn i det hele tatt (slik vi gjorde i mange år). Lån kan virke som et attraktivt alternativ for en rask kapitaltilførsel, men dette vil bare legge mer press på virksomheten, noe som kan være spesielt farlig i et usikkert økonomisk klima.

6. Godta investeringer når tiden er kommet

Bootstrapping sikrer at du enkelt kan ta beslutninger og svare markedet raskt. Det vil mest sannsynlig komme et tidspunkt når investeringen blir et levedyktig alternativ. Da må du være villig til å gi slipp, og innse at gjennom å søke en slik investering, kan gevinsten være betydelig høyere. Det å skaffe kapital når selskapet er vellykket og bærekraftig, setter deg i førersetet for å velge de beste investorene på de rette betingelsene.

Om forfatteren: Doron Kalinko

Doron Kalinko er en innovatør, e-handelsentreprenør og global oppstartsrådgiver for selskaper over hele verden. Som co-grunnlegger og administrerende direktør i en av de største e-handelsbedrifter for designerbriller, SmartBuyGlasses, leder han en online brillerevolusjon. Med virksomheter i Europa, Amerika og Asia, er SBG porteføljen av domeneegenskaper (inkludert smartbuyglasses.no) markedsledende i over 35 land. I tidligere roller har Doron jobbet som Business Advisor i PriceWaterhouseCoopers og som visepresident i TVSN, Australias fremste shopping-kanal for hjemmet.

3 Comments »

  1. ungdommen Said,

    juni 24, 2016 @ 8:38 pm

    Hvor er det du finner sponsorer, kommer de til deg eller er det du som finner dem. Forresten hva Synnes du om Amazon Affiliated marketing, jeg leser en god del bøker (ca. 1 i uken) og kunne tenke meg å tjene penger på å anbefale bøker som har vært med og forme mitt syn på penger. Og har du noen tips på hvordan jeg kan øke trafikk til bloggen min?
    Har nå lest eboken din og likte den utrolig godt.
    https://grunderspiren.wordpress.com/

  2. ungdommen Said,

    juni 25, 2016 @ 11:44 am

    kan du være så grei og gi med en tilbakemelding på hva du syns om bloggen min, forstår at du sikker har det travelt men hadde virkelig satt pris på det.

  3. pengeblogg Said,

    juni 25, 2016 @ 6:25 pm

    Ungdommen, jeg har drevet veldig lite aktiv reklame for bloggen min. I de aller fleste tilfeller har annonsørene kontaktet meg. For øvrig vet jeg ikke så mye om å tjene penger på nett, så der anbefaler jeg heller noen Google-søk. 🙂

    Jeg syns bloggen din ser bra ut. Et par tips:
    * Mange skrivefeil ser ikke bra ut, så ikke ta lett på det språklige.
    * Skriv om egne erfaringer. Det finnes drøssevis av blogger som beskriver «teorien» rundt økonomisk uavhengighet.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.