Å budsjettere eller å betale seg selv først?

Hallgeir Kvadsheim, Silje Sandmæl og Magne Gundersen sier at du er nødt til å sette opp et privatøkonomisk budsjett. David Bach, George Clason og Michael Masterson sier at du heller skal betale deg selv først. Hva er best? I dette innlegget skal jeg gi deg fasitsvaret. 🙂

Forbrukerøkonomer og andre som gir råd til «vanlige» folk, anbefaler som regel budsjett og følger opp med å forklare viktigheten av oversikt og kontroll. Dersom du vet hvor mye du bruker på klær, transport, husleie, mat, underholdning og så videre i måneden, og vet hvor mye du tjener, så vet du også at du kan sette av for eksempel kr 1.000 til sparing. Å ha oversikt og kontroll er for mange svært viktig. Og den mennesketypen som blir forbrukerøkonomer – typisk mennesker som økonomisk sett er litt mer rasjonelle enn andre, er flinke med tall og tenker langsiktig, er sannsynligvis enda mer opptatt av oversikt og kontroll enn det mange andre er. Og enten vi liker det eller ikke – trekk ved vår egen personlighet klarer vi aldri helt å legge fra oss, selv når vi blir bedt om å gi råd til personer som ikke er som oss selv.

David Bach, George Clason og Michael Masterson er ikke så opptatt av oversikt og kontroll. De er mer opptatt av praktisk formuebygging, og da er det å ha viss sparerate veldig viktig. Skal du klare å bygge deg opp en betydelig formue, er du nødt til å spare en god del hver måned, og da er det fornuftig å starte med å spare, og ikke med å planlegge hvor mye man skal bruke på ulike typer forbruk.

Vi mennesker klarer ikke å fokusere på for mange ting på en gang. Har vi stålfokus på noe, så går gjerne dette på bekostning av fokus på andre ting. Ved å betale deg selv først, fokuserer du mest på det som betyr aller mest, nemlig spareraten din. Du må gi litt slipp på den eventuelle trangen du har til å ha full oversikt og kontroll, men det er summen du sparer hver måned som teller, og da mener jeg at de fleste kommer best ut av det ved å betale seg selv først. Jeg innser likevel at dette synet er farget av min egen personlighet. Jeg liker å gjøre ting så enkelt som mulig, og hadde aldri klart å følge et opplegg som innebærer at jeg hver måned skal sette opp et detaljert budsjett og føre et detaljert regnskap.

Selv om jeg ikke ser poenget med å ha stålkontroll over hva hver eneste krone brukes på, så mener jeg ikke med det å si at du ikke skal tenke over hva du bruker penger på. Tvert imot er det viktig å være veldig klar på hva du syns er riktig å bruke penger på og ikke. Men ta da utgangspunkt i egne interesser og prioriteringer, ikke i SIFO sitt gjennomsnittsbudsjett for gjennomsnittsforbruket for gjennomsnittsnordmannen. 😀 Finansnerden hadde nylig et godt innlegg om akkurat dette.

Er du i tvil om hva du skal velge, så må du nesten bare prøve deg litt fram. Det viktigste er jo at du finner et opplegg som fungerer for akkurat deg, og at du klarer å følge dette opplegget over tid. Selv har jeg betalt meg selv først i mange år. Det er også fullt mulig å ha en hybridløsning. Som jeg har nevnt tidligere, kan det være smart å ha et veldig enkelt budsjett for ting som du vet at du ofte bruker for mye penger på. For mange år siden kjøpte jeg for eksempel veldig mange bøker. Jeg leste alle bøkene jeg kjøpte, men det var snakk om flere hver måned og hyllene ble etter hvert fulle. Da bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle bruke mer enn kr 200 på bøker hver måned. Jeg betalte altså meg selv først som hovedregel, men hadde i tillegg altså et slags budsjett for akkurat bøker.

Annonser

11 Comments »

 1. Ronny-Preben Said,

  august 27, 2016 @ 6:40 pm

  Dessverre er boligprisene så høye om dagen at man bor seg i hjel av ren nødvendighet. Derfor ender man opp med å betale banken først, og så er det nesten ingenting igjen etterpå, og da er det dessverre ikke rom for sparing overhodet.

 2. pengeblogg Said,

  august 28, 2016 @ 6:57 am

  Ronny-Preben, jeg er helt enig i at boligprisene har blitt veldig høye i deler av landet. Men man er nødt til å prioritere. Er målet finansiell formuebygging, kan man ikke bo seg i hjel.

 3. Finansnerden Said,

  august 28, 2016 @ 9:51 pm

  Hei Ronny-Preben,

  Å bo seg i hjel er oppskrift på økonomisk fallitt. Vi har alle råderett over hva vi ønsker å benytte pengene våre på. Dette krever dog å prioritere pengebruken knall hardt. Merk ordet «prioritere». Det betyr at vi kan ha råd til det meste, men ikke alt på en gang. Bor man råflott og har belånt til pipen av nødvendighet, så har man egentlig ikke råd til å bo der man gjør. Da har man også valgt at det er det som man skal benytte pengene sine på. I så fall kan man ikke klage, da det jo er en situasjon man har skapt selv.

  Pengeblogg: Takk for link! 😀

 4. Klassereisen Said,

  august 28, 2016 @ 10:04 pm

  Takk for et bra innlegg.
  Jeg tror det er en ulempe til med budsjettering som kan neves: dersom budsjettet sprekker en måned (noe det fort kan gjøre når fristelsen til høyt forbruk kommer), så er det som oftest spare-posten i budsjettet det går ut over. Det er lurest å snu på det – du sparer først en god del og så forbruker det som er igjen.

 5. pengeblogg Said,

  august 29, 2016 @ 9:08 am

  Finansnerden og Ronny-Preben, man skal selvsagt ikke generalisere for mye, men jeg syns mange nordmenn har for mye av formuen sin plassert i egen bolig. Dette er ikke det verste man kan plassere penger i (biler og andre ting som nesten garantert faller i verdi er verre), men dersom målet er økonomisk frihet (helt eller delvis), så er det lite gjennomtenkt å ha alt plasser i planker og spikre.

 6. pengeblogg Said,

  august 29, 2016 @ 9:09 am

  Klassereisen, fint at du likte innlegget. Og helt enig med den ulempen du nevner. Å ha sparing som en salderingspost er ingen god ide hvis målet er høy sparerate.

 7. Ronny-Preben Said,

  august 29, 2016 @ 7:49 pm

  «Bor man råflott og har belånt til pipen av nødvendighet, så har man egentlig ikke råd til å bo der man gjør. Da har man også valgt at det er det som man skal benytte pengene sine på.»

  Problemet er at kostnaden for å bo generelt sett er så høy at nær sagt ingen har råd til bolig lenger (med mindre man var så heldig å skaffe bolig før boligboblen begynte å vokse, eller har rike foreldre som kan sponse en).

  Og man har ikke noe valg – man MÅ ha et sted å bo. Det er ikke noe «råflott» i det.

 8. Alina Said,

  august 30, 2016 @ 12:45 am

  Ronny-Preben : Kommer veldig ann på hvor høyt du legger lista for bolig også. Skal du ha det veldig pent, og ha mye fancy greier, så blir prisene deretter. Kan du gå ned i standard, er ikke alt sååå dyrt nei. Kan man også bosette seg litt utenfor de største byene, går prisene veldig ofte en del ned. Problemet er at mange MÅ bo midt i gryta. DET koster!

 9. pengeblogg Said,

  august 30, 2016 @ 5:55 am

  Ronny-Preben, man må opplagt ha et sted å bo, men ikke alle måtene å bo på er like dyre. Det blir en individuell helhetsvurdering hva som er den beste løsning for den enkelte. Flytter man for eksempel ut av byen, blir fort boligprisene langt lavere. Samtidig må man da ofte bruke mye mer tid på å komme seg til og fra jobb.

  Da jeg investerte i min første bolig, var boligprisene langt lavere enn i dag. Men renten var også mye høyere, så den månedlige belastningen på privatøkonomien var likevel relativt stor. Man trenger ikke lete lenge for å finne noe negativt innenfor økonomien. Det er for eksempel mange som mener at det akkurat nå for tiden verken er smart å investere i eiendom (pga. høy prisstigning over mange år), aksjer (særlig aksjer i etablerte markeder er ganske høyt priset for tiden) eller i rentemarkedet (rentene er jo veldig lave for tiden). Men jeg syns ikke man bør fokusere for mye på slike eksterne forhold som man ikke kan gjøre noe med. Man bør heller fokusere på ting man faktisk kan påvirke og gjøre noe med, for eksempel egen kompetanse og sparerate.

  I fare for å bli oppfattet som kald og kynisk, så vil jeg si at mange gjør seg selv en bjørnetjeneste ved stadig å ta på seg offerhatten.

 10. pengeblogg Said,

  august 30, 2016 @ 5:56 am

  Alina, gode poenger. 🙂

 11. Spareplan Said,

  juni 1, 2017 @ 3:15 pm

  Det beste er vel å få seg en Spareplan i fond. I banken blir det ikke mye avkastning.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.