Mine ti aksjehelter – Jesse Livermore

Jesse Livermore

 

Hvem var Jesse Livermore?

Jesse Livermore levde fra 1877 til 1940. Han begynte med trading allerede som tenåring, og fortsatte med det fram til han begikk selvmord som 63-åring. Han tjente og tapte mange millioner dollar flere ganger. Han «shortet» ofte aksjer, og tjente store summer under krakkene både i 1907 og i 1929. Han hadde dyp innsikt i alle aspekter rundt det å være en suksessrik trader, og han var opptatt av å stadig utvikle seg selv, men han klarte slett ikke alltid å gjøre det han visste han burde gjøre i praksis. Han slet med depresjon store deler av livet, og det hele endte tragisk med at han skjøt seg selv.

Hvor kan du lære om Jesse Livermore?

Livermore skrev en bok med tittelen How to trade in stocks som ble publisert det året han døde. Dette er en kortfattet bok, men den inneholder likevel veldig mye nyttig stoff for deg som ønsker å lykkes i aksjemarkedet. Den mest kjente boken om Livermore er imidlertid storselgeren Reminiscences of a stock operator av Edwin Lefèvre. Denne boken ble utgitt i 1923, og mange mener at dette er den beste boken som er skrevet om aksjemarkedet noen sinne. Personlig mener jeg at du bør lese begge disse bøkene, men skal du velge kun en, vil jeg anbefale Reminiscences of a stock operator.

De to bøkene nevnt ovenfor omhandler primært Livermores tradingstrategier. Hvis du vil lese om hans turbulente livshistorie, har Richard Smitten skreven en bok med tittelen Jesse Livermore: World’s greatest stock trader. Dette er en bok jeg absolutt også vil anbefale. På slutten av denne boken er det også et kortfattet sammendrag av Jesse Livermors tradingstrategier. Før øvrig er det skrevet mange flere bøker om Livermore som jeg ikke har lest.

Noe som er viktig å huske på når man leser om Livermore, er at han levde i en helt annen tid. Livermore hadde ikke mulighet til å logge seg på Amazon for å kjøpe tradingbøker. Han var selvsagt ikke den første traderen, og det fantes nok noe litteratur på hans tid også, men i stor grad lærte Livermore det å trade gjennom mange år med prøving og feiling.

Hva jeg selv har lært av Jesse Livermore?

Bøkene av og om Livermore inneholder et hav av aksjevisdom, men det er spesielt tre ting jeg vil fremheve som jeg har lært av å lese om han:

  1. Ikke selg for tidlig. Livermore erfarte at det å kutte tapene tidlig var viktig for å bevare kapitalen. Det er lett å forstå viktigheten av dette. Motstykket av dette, nemlig det å ikke selge aksjer som stiger i verdi for tidlig, er imidlertid også veldig viktig. Jeg syns likevel ofte ikke det er like stort fokus på dette som det å kutte tapene tidlig. Over tid vil det ofte være slik at om lag 20 % av de aksjene du kjøper vil stå for om lag 80 % av den totale gevinsten du får. En liten andel av de aksjene du kjøper vil altså stå for en stor andel av den samlede gevinsten du oppnår, og selger du disse for tidlig, vil avkastningen din reduseres vesentlig.
  2. Vær en evig student. Livermore var en evig student av markedet og seg selv. En periode studerte han psykologi for å forstå mekanismene i markedet bedre. Warren Buffett, Charlie Munger og andre milliardærer påpeker også stadig viktigheten av det å lese og lære seg nye ting, og jeg selv har stor tro på at det på sikt kan være lønnsomt å være belest. I det siste har jeg derfor begynt å lese bøker innenfor psykologi, sosiologi og antropologi. Delvis gjør jeg dette fordi jeg syns disse fagene i seg selv er interessante, men delvis gjør jeg det også for å forstå mennesker bedre og dermed bli flinkere til å forstå mekanismene og dynamikken i markedet. Jeg har alltid vært ganske flink med tall, så den «tekniske» siden av aksjemarkedet syns jeg for så vidt er grei, men jeg tror at det er vel så viktig å forstå hvordan mennesker fungerer dersom man skal lykkes som investor eller trader.
  3. I aksjemarkedet er du din egen verste fiende. Du har sikkert hørt mange ganger at du er din egen verste fiende i aksjemarkedet, og Livermore er et ekstremt eksempel på dette. Han var en uvanlig begavelse og mange anser han som tidenes største trader, men han hadde likevel store personlige problemer som også i høyeste grad smittet over på hans prestasjoner i aksjemarkedet. På sitt beste var Livermore helt enestående, men på sitt verste var han ekstremt selvdestruktiv i sin adferd.

Jesse Livermore var på ingen måte noen perfekt trader, men hans prestasjoner i aksjemarkedet og all den aksjevisdommen som finnes i bøkene av og om han, gjør at han absolutt fortjener å stå på listen over mine aksjehelter.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.