Mine ti aksjehelter – Nicolas Darvas

Bilderesultat for nicolas darvas

Hvem var Nicolas Darvas?

Nicolas Darvas levde fra 1920 til 1977. Han lærte seg å operere i aksjemarkedet gjennom prøving og feiling, samt at han leste om lag 200 bøker (mange av dem flere ganger). Darvas tjente store penger i aksjemarkedet, men han gjorde også suksess innenfor en rekke andre områder – han var i mange år en av verdens beste dansere, han skrev flere bøker, han jobbet innenfor moteindustrien og han var eiendomsinvestor.

Hvor kan du lære om Nicolas Darvas?

Darvas skrev boken How I made $2,000,000 in the stock market, som ble publisert i 1960. I denne boken beskriver han sin ferd fra da han gjorde alle de klassiske nybegynnertabbene til han klarte å knekke koden og tjente millioner på børsen. Boken er særdeles velskrevet, og hans beskrivelser av hvordan han klarte å operere i aksjemarkedet samtidig som han dro verden rundt for å danse, er veldig fengslende. Hvis du ikke har lest denne boken ennå, anbefales den på det varmeste. Boken var en av de første bøkene jeg selv leste om aksjemarkedet, og jeg har sannsynligvis lest den bortimot ti ganger nå.

Darvas skrev også flere andre bøker, og jeg har lest Wall Street: The other Las Vegas og The anatomy of success. Den første av dem handler også, som navnet indikerer, om aksjemarkedet, og han sammenligner i denne boken børsen med et stort kasino. Dette er også en veldig bra bok, men jeg liker How I made $2,000,000 in the stock market best av disse to. Boken The anatomy of success er ikke en bok om aksjemarkedet, men en mer generell bok om hva som kreves for å lykkes. Jeg liker denne boken veldig godt, og den skiller seg på mange måter fra andre bøker i samme sjanger.

Hva jeg selv har lært av Nicolas Darvas?

Det er spesielt tre ting jeg vil fremheve som jeg har lært av å lese bøkene til Nicolas Darvas:

 • Oppskriften på suksess er omtrent den samme uansett hvilket område du ønsker å lykkes på. Jeg mener det er visse egenskaper som er mer nødvendig for å lykkes med trading enn for å lykkes på mange andre områder, og da særlig det med at man er nødt til å legge egoet sitt til side, men selve prosessen fram mot målet vil uansett være ganske lik. Du må lese deg opp på hva andre har erfart før deg (Darvas leste opptil åtte timer hver dag, og det var i tillegg til at han hadde fulltidsjobb som danser), du må prøve og feile til du finner ut hva som fungerer for akkurat deg, du må tåle kritikk og motgang og du må aldri gi opp.
 • Unngå de klassiske nybegynnerfeilene. Darvas gjorde alle de klassiske nybegynnerfeilene – han hørte ukritisk på tips ifra andre, han kjøpte billige aksjer kun fordi de var billige, han overtradet og pådro seg store kurtasjekostnader på grunn av det og så videre. Skal du lykkes i aksjemarkedet er du nødt til å ha et fortrinn (edge), men selv om du har det, så kan de klassiske nybegynnerfeilene ruinere deg.
 • Finn din egen vei. Selv om Darvas leste mye om andres erfaringer i aksjemarkedet, så gikk han sin egen vei. Han ble sett på som en «outsider» i finansmiljøet, og hans «box theory» var både original og omdiskutert.

Darvas fikk utrettet mye i løpet av sitt relativt korte liv, og han drev ikke med aktiv aksjetrading i hele sin yrkeskarriere. Men hans originale framgangsmåte, og ikke minst hans glimrende skriftlige beskrivelser av sin vei mot rikdom, gjør at han absolutt fortjener en plass på listen over mine aksjehelter.

Annonser

2 Comments »

 1. Pengemannen Said,

  september 28, 2016 @ 10:29 pm

  Veldig bra artikkel! Helt enig i at man må lære av andres feil, slik at man slipper å gjøre dem selv. Likevel er det jo sånn at man er nødt til å prøve å feile litt for å lykkes.

 2. pengeblogg Said,

  september 29, 2016 @ 8:59 am

  Takk for det, Pengemannen. 🙂

  Ja, enig i det du skriver. Vi mennesker er skrudd sammen slik at vi til en viss grad må feile selv for virkelig å lære. Men lærekurven kan bli langt brattere hvis vi samtidig prøver å lære litt av de feilene som andre har gjort før oss.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.