Mine ti aksjehelter – William O’Neil

Bilderesultat for william o'neil

Hvem er William O’Neil?

William O’Neil ble født i 1933. Han er mest kjent som forfatter, opphavsmannen til strategien CAN SLIM og grunnleggeren av næringslivsavisen Investor’s Business Daily. O’Neil var tidlig i sin karriere en pioner innenfor det å bruke datamaskiner til å analysere store mengder data om markedet.

Hvor kan du lære om William O’Neil?

O’Neil har skrevet flere bøker. Den mest kjente av dem er How to make money in stocks, og dette er en bok jeg varmt kan anbefale. Av hans andre bøker liker jeg også veldig godt den mer kortfattede og lettleste 24 essential lessons for investment success.

I alle bøkene til O’Neil skriver han om strategien CAN SLIM. Dette er et akronym, og de seks bokstavene representerer de faktorene O’Neil mener du bør tillegge størst vekt når du skal vurdere om en aksje er et godt kjøp eller ikke. De seks faktorene er (ordlyden varierer litt fra kilde til kilde):

  1. C – Current quarterly earnings per share
  2. A – Annual earnings per share
  3. N – New Product/management/price high
  4. S – Supply/Demand: Small cap + Volume
  5. L – Leader
  6. I – Institutional sponsorship
  7. M – Market direction

Veldig forenklet kan man si at CAN SLIM er en strategi som går ut på å investere i vekstselskaper i oppgangstider. Dette er en helt annen tilnærming enn det verdiinvestorer som Warren Buffet bruker (og veldig langt fra «cigar butt investing»-strategien som Benjamin Graham skrev om), men det er gjort mange undersøkelser som viser at CAN SLIM er en robust og god strategi.

Hva jeg selv har lært av William O’Neil?

Det er spesielt tre ting jeg vil fremheve som jeg har lært av å lese bøkene til William O’Neil:

  1. Å tape er en del av spillet. Å lære seg å takle det å tape er en viktig ferdighet som alle som ønsker å gjøre suksess i aksjemarkedet må lære seg. Uansett hvor godt fortrinn du har, så vil du aldri kunne klare å kun velge vinneraksjer. Kutt tapene tidlig, legg egoet ditt til side og fokuser på neste mulighet.
  2. Teknisk eller fundamental analyse? Ja takk, begge deler. O’Neil bruker i stor grad fundamental analyse, men han bruker også teknisk analyse for å time kjøpene sine. Han ser ingen motsetninger mellom disse to ulike analyseformene.
  3. Ikke kjemp mot hovedtrenden i markedet. O’Neil hevder at 2/3 av aksjene på børsen følger hovedtrenden i markedet. Slik må det selvsagt være – går hovedindeksen opp eller ned, skyldes jo dette nødvendigvis at de fleste av aksjene som omfattes av indeksen beveger seg i den samme retningen. O’Neil hevder at det å prøve å finne de få aksjene som ikke følger hovedtrenden er svært risikabelt, og anbefaler heller at man holder seg unna børsen i nedgangstider. Han skiller dog på enkeltaksjer og fond her. Hvis du investerer i fond, så anbefaler O’Neil deg å ha en svært lang tidshorisont og å sitte på andelene i både opp- og nedgangstider.

William O’Neil har hatt en lang karriere i aksjemarkedet. Han skriver om viktigheten av hardt arbeid, at man bør lese mye og at man må basere de beslutningene man tar på fakta, og ikke på synsing og anekdotiske bevis. Han påstår at de fleste av oss kan nå store mål, men da må vi være villige til å legge inn en stor innsats og ikke gi opp. Jeg liker godt hans stå-på-vilje, hans faktabaserte og helhetlige tilnærming og han optimistiske tro på framtiden, og syns derfor han fortjener en plass på listen over mine aksjehelter.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.