Hvor ambisiøst bør et mål være?

Hvis du har lest litt selvutviklingslitteratur, så har du kanskje lagt merke til at det er litt ulike meninger om hvor ambisiøst et mål man setter seg bør være. Noen legger mest vekt på at et mål må være temmelig ambisiøst, for da vil man bli mest motivert til å nå det. Andre legger mest vekt på at et mål må være realistisk, slik at sannsynligheten for at man faktisk når det er stor. Jeg har tidligere ment og skrevet på denne bloggen at et mål må være realistisk, men samtidig litt å strekke seg etter. Jeg mener fortsatt dette er en grei generell tommelfingerregel, men samtidig mener jeg at gode mål må være tilpasset den personen som skal nå dem.

Det å sette seg mål og nå dem, er en ferdighet som det tar tid å mestre. Motivasjon og selvtillit er meget viktige aspekter ved dette, og er ofte av større betydning enn det å finne ut hvilke konkrete handlinger man må utføre for å nå et mål. Hvis du aldri har satt deg mål tidligere, og lurer på hvor ambisiøse mål du bør sette deg for 2017, vil jeg anbefale at du setter deg mål som du med stor sannsynlighet vil nå. Hvis du imidlertid har satt deg mål mange ganger før, og har den motivasjonen og selvtilliten som trengs for å nå skikkelig ambisiøse mål, bør du ta i mye mer. Dette er helt analogt med det å komme i form. En overvektig sofagris bør begynne forsiktig hvis han skal begynne å trene. En person som allerede er i svært god form, må imidlertid presse seg hardt for å komme seg ytterligere litt videre.

Hvor befinner jeg meg selv i dette landskapet? Når det gjelder mitt mål om å bli økonomisk uavhengig, er dette et mål jeg har jobbet mot over flere år nå, og jeg øker gradvis ambisjonsnivået. I 2017 er målet mitt å spare kr 25.000 hver måned, og dette er for meg et meget ambisiøst mål. På dette området regner jeg meg selv som en ganske avansert målsetter. Jeg setter meg også noen andre mål hvert år, blant annet mål for trening og lesing, og der er jeg langt mindre ambisiøs. Dette er mer mål jeg setter meg for å sørge for at jeg holder meg på rett kurs, og effekten av dem er at jeg skal holde meg i form og gradvis øke min kompetanse over tid. Disse målene skremmer meg ikke, de er ikke superambisiøse, men over tid er de likevel svært viktige. Jeg kunne selvsagt ha satt meg veldig ambisiøse mål på disse områdene også, men i min situasjon som travel småbarnsfar er jeg nødt til å prioritere hva jeg bruker tiden min på, og per i dag er det målet om økonomisk uavhengighet som jeg anser som det aller viktigste.

Hvor ambisiøse mål liker du å sette deg?

Annonser

9 Comments »

 1. Sam Said,

  desember 9, 2016 @ 11:15 pm

  25 000 i sparing per måned høres veldig bra ut! Er det inkludert nedbetaling av boliglån og studielån? Og hvor stor prosentandel av lønna er det?
  Selv har jeg spart 11 000 i måneden i det siste (nesten 21 000 hvis jeg tar med nedbetaling av lån). Det blir 52% av lønna. Har ikke satt meg mål for neste år ennå, men bør kunne klare litt mer med min inntekt. Inspirerende å lese om ditt mål! Spørs om jeg klarer 25 000, men som du sier, greit å ha noe å strekke seg etter!

 2. Brynjulf Said,

  desember 10, 2016 @ 8:32 pm

  Sam: Hæ?! Nedbetaling av lån er da ikke sparing?

 3. King Cash Said,

  desember 10, 2016 @ 9:23 pm

  Som du sier – er du litt ambisiøs, tenker jeg at du bør sette deg et høyt mål som du kanskje når. Gjør du det ikke, har du i hvert fall kommet lenger enn hvis du hadde satt deg et moderat mål som du helt klart ville nådd uansett.

  Hva sparer du de 25 k i?

 4. pengeblogg Said,

  desember 12, 2016 @ 7:13 am

  Sam, kr 25.000 er inkludert nedbetaling av lån ja (men ikke lånerenter). Hvis vi kun regner kr 25.000 i prosent av min fast utbetalte inntekt, blir spareraten på over 60 %. Men jeg har alltid noen ekstra inntekter i løpet av et år, så sannsynligvis blir spareraten et sted mellom 55 % og 60 % neste år. Jeg regner for øvrig alt over 50 % som veldig bra.

 5. pengeblogg Said,

  desember 12, 2016 @ 7:14 am

  Brynjulf, nedbetaling av lån er i mine øyne fullgod sparing, og de fleste økonomer sidestiller det å nedbetale lån med det å for eksempel spare i aksjefond. Det er NETTO formue som sier noe om hvor mye penger du egentlig har.

 6. pengeblogg Said,

  desember 12, 2016 @ 7:17 am

  King Cash, jeg fordeler stort sett sparingen min mellom nedbetaling av boliglån og sparing i aksje- og obligasjonsfond (med en overvekt i aksjefond). Neste år er det mulig jeg går for å kvitte meg med all gjeld (har ikke helt bestemt meg ennå). Hvis jeg gjør det, vil all sparing etter det skje i fond (eventuelt noe i enkeltaksjer også).

 7. Sam Said,

  desember 12, 2016 @ 10:11 pm

  Aha! Logisk at du bare regner avdrag på boliglån som sparing. Hvis jeg regner på den måten, har jeg spart 45% av lønna de siste månedene. Hvis jeg klarer å spare 3000 mer per måned, ender jeg på 50%. Tror det skal gå i gjennomsnitt, for vi er moderate både med feriepenger og med julehandelen i desember, når det er halv skatt. Takk for inspirasjonen!

 8. Andreas Said,

  desember 14, 2016 @ 9:16 pm

  Det er en vanskelig og litt diffuse linje du tar opp. Jeg hadde mål om 10 mill i finansformue for en stund siden men fant ut at det ble for langt fram i tid, for vanskelig å se framgang mot målet, så mistet motivasjon for sparing en stund. Men nå når jeg fokuserer på «årsmål» er det lettere å fokusere, gjøre tilpasninger og ikke minst gjøre en ekstra innsats for å nå målet. Ser ut som jeg ender på 53% sparerate for 2016. Men 25 000kr/mnd høres veldig bra ut, og ganske krevende å få til. Ser fram til oppdateringer underveis!! 😀

 9. pengeblogg Said,

  desember 15, 2016 @ 6:39 am

  Andreas, jeg kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver. Jeg fokuserer også mest på mitt årsmål i det daglige. Klarer jeg over flere år å spare og investere mye, vil jeg til slutt nå mitt mer hårete langsiktige mål om økonomisk uavhengighet.

  53 % sparerate er forresten veldig bra, så du er tydeligvis godt i gang.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.