Ikke bare gi. Gi med hodet i år.


Dette er et sponset innlegg.

 

Juletid betyr for mange å en pengegave til veldedighet. De fleste i verden har det ikke like bra som oss, men mange kan få det bedre om vi donerer til de riktige tiltakene. Å skape varig endring, enten det er økt utdannelse, bedre helse eller flere arbeidsmuligheter er ingen enkel oppgave. Noen organisasjoner gjør til og med mer skade enn gagn, selv om de har gode intensjoner. Antallet veldedige organisasjoner er stort, så det er ikke lett å finne de som får aller mest ut av donasjonene vi gir.

Investorer gjør grundige analyser og datainnhenting for å få størst mulig avkastning. Slik bør vi også tenke på donasjonene vi gir. Det er bare en annen type investering som gir avkastning for noen andre. Da er det like viktig at vi gjør et godt forarbeid. Gieffektivt.no er en giverportal hvor man kan donere til noen av verdens mest effektive bistandsorganisasjoner og lære mer om hvordan de skaper en størst mulig positiv forskjell for din investering.

Portalen er drevet av stiftelsen Effekt ledet av et kompetent styre med fagfolk innen økonomi, jus, statistikk, innovasjon og samfunnsliv. Effekt tar ingen mellomlegg for donasjonene, men som har som formål å gjøre det så billig og enkelt som mulig for nordmenn å investere i de beste tiltakene for å bedre livene til verdens aller fattigste.

Å donere via Gieffektivt.no er svært enkelt og betydelig billigere enn å donere direkte til organisasjonene. En donasjon ved bankoverføring til Effekt er gratis. Deretter overfører Effekt alle enkeltdonasjoner samlet til mottakerorganisasjonene hvert kvartal. Da utgjør transaksjonskostnaden en liten fast sum, som er neglisjerbar når man deler det på hver enkelt donor.

Donerer du direkte, med for eksempel PayPal, tar de minst 1,9% i transaksjonsgebyr, i tillegg til stive rater på valuta og mottakerorganisasjonen må prosessere hver enkelt donasjon heller enn å få det samlet i én stor sum. Tid og penger de sparer i administrasjon betyr også mer til formålet.

Organisasjonene du kan støtte gjennom Gieffektivt.no er alle anbefalt av GiveWell.org, en av verdens ledende innen effektevaluering av bistandsorganisasjoner. I fjor påvirket de $110 mill til effektive bistandsorganisasjoner.

GiveWell ble startet opp av to hedge fund tradere som stilte seg det enkle spørsmålet: Hvor bør man gi? De var ikke fornøyde med reklamen som skryter av lav administrasjonsprosent og hvor lite en skolebok i Malawi koster. Verken lav administrasjonsprosent eller skolebøker oppnår noe i seg selv. Det som virkelig betyr noe er heller antall år med god utdanning, eller antall friske leveår vi får av ressursene som brukes. GiveWell-grunnleggerne ville heller bruke kvantitativ analyse og empiriske metoder for å finne de beste investeringsobjektene innen bistand.

Dette er organisasjonene de har anbefalt for 2016:

The Against Malaria Foundation (AMF)

Malaria er fortsatt et stort problem i verden i dag. Rundt en halv million mennesker – for det meste barn – dør hvert år av sykdommen. AMF driver svært effektiv preventivt arbeid gjennom å distribuere impregnerte myggnett som hindrer malariasmitte. De topper GiveWell sin liste på bakgrunn av sin eksepsjonelle effektivitet, gjennomsiktighet og store vekstmuligheter.

Schistosomiasis Control Initiative (SCI)

Sneglefeber er en forferdelig sykdom som kommer av parasitten schistosoma, men som heldigvis kan behandles med en enkelt pille i året. I de fleste områder klarer man å utrydde parasitten helt etter noen år med gjentagende behandling. SCI er så effektive at totalkostnaden er kun 4-17 kr per barn i året. Det bedrer utvikling, øker skolegang og inntektsmuligheter ettersom folk blir friske.

GiveDirectly (GD)

GiveDirectly utfordrer virkelig hva man vanligvis tenker er mulig innen bistand. Modellen deres er å gi penger direkte personer som lever i ekstremt fattigdom. Det viser seg at folk vet hva de trenger for å bedre egne liv. GD er helt unike i sin gjennomsiktighet og grundige effektmåling av programmene de driver. På nettsidene deres kan man tilogmed lese ufiltrerte rapporter der tilfeldig utvalgte mottakere forteller hva de har brukte pengene på.

Deworm the World (DtW)

Hvert år lever 870 millioner barn i områder hvor parasittormer er vanlig. Parasitter fører med seg underernæring, utviklingshemming og alvorlig sykdom som påvirker barns helse, utdanning og produktivitet resten av livet. Heldigvis er parasitter enkelt å behandle med billige medisiner, men svært mange har ikke tilgang på disse. Dette er et alvorlig problem vi har effektive metoder for å fikse, det er finansieringen som mangler.

Vi vil oppfordre deg til å gi med både hodet og hjertet i år. Les mer på Gieffektivt.no eller på GiveWell sine hjemmesider.

 

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.