Tidsstyringsskolen – Tannpussmetoden

Det å pusse tennene blir ofte trukket fram som den ultimate vane. Du gjør det hver dag, men du tenker sannsynligvis ikke over at du gjør det. Jeg syns imidlertid det er et par andre aspekter ved det å pusse tennene som kanskje er enda mer interessante:

  • Du gjør det hver eneste dag (i hvert fall gjør de fleste av oss det). Ikke nesten hver dag, ikke hver ukedag, ikke hver dag utenom feriene, men hver eneste dag. Selv når jeg en sjelden gang kommer hjem fra byen og har drukket alt for mange øl, tar jeg meg tid til en rask tannpuss.
  • Det tar bare noen få minutter hver dag. Jeg pusser tennene morgen og kveld, og vil anslå at jeg bruker omtrent fem minutter hver dag på dette.

Så hva har så tannpuss med tidsstyring å gjøre? Jeg mener, og har erfaring med, at dersom du skal lære deg eller få gjort noe spesifikt og avgrenset, så kan tannpussmetoden være en veldig god strategi.

Her er mine regler for metoden:

  • Kun fem minutter hver dag. Av og til vil du kanskje føle at du er i siget og ønsker å fortsette, men stopp etter fem minutter.
  • Gjør det hver eneste dag. Ikke noe unntak. Som kidsa sier – gjør det, gjør deg, gjennomfør det!
  • Fokuser på en enkelt avgrenset oppgave eller ferdighet.

Du kan selvsagt ikke lære deg kinesisk eller bli en fiolinist i verdensklasse kun ved å bruke fem minutter hver dag. Vi snakker ikke om slike store ting her, men om mye mer avgrensede ting. Her er noen eksempler fra mitt eget liv:

  • Da jeg skulle lære meg å spille akkorder med venstre hånd på keyboard, øvde jeg på dette i fem minutter hver dag i flere uker. Først kun to akkorder som jeg øvde på å bytte mellom, deretter tre, deretter fire og så videre. Etter to-tre måneder kunne jeg alle de vanlige dur- og mollakkordene, og også noen flere.
  • I nesten ett år startet jeg dagen med å ta to sett med push-ups, og dette tok cirka fem minutter hver dag. Først ett sett til jeg ikke klarte mer, så hvilte jeg i cirka et halvt minutt, og deretter tok jeg ett sett til. Jeg mangedoblet det antallet push-ups jeg klarte i løpet av dette året.
  • Da jeg skulle utvide vokabularet mitt på engelsk (på grunn av at vi på jobb mer og mer gikk over til engelsk som arbeidsspråk), lagde jeg meg en lang liste med nye ord, og brukte fem minutter hver dag til å pugge dem.

Fem minutter hver dag høres ikke mye ut, men den akkumulerte effekten over tid kan være veldig god. Og det er ved litt eksponering for noe nytt hver dag at vi lærer best. Å pugge gloser fem minutter hver dag i 30 dager har ikke den samme effekten som det å sitte å pugge sammenhengende i 150 minutter, selv om det totale antallet minutter er det samme. Sprer man innsatsen utover, vil som regel den totale effekten bli mye bedre enn dersom man prøver å gjøre veldig mye på en gang.

Jeg vil spesielt anbefale tannpussmetoden dersom du skal gjøre noe eller lære deg noe som er litt kjedelig og uinteressant. Det skal ikke så mye selvdisiplin til for å klare å holde ut i fem minutter.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.