Tidsstyringsskolen – Fokustid

Fokustid er noe som mange av oss har svært lite av. Med fokustid mener jeg tid der du sitter helt uten forstyrrelser og avbrytelser og arbeider konsentrert med en spesifikk oppgave.

Det mangler som regel ikke på forstyrrelser i hverdagen til det moderne menneske. Kanskje får du opp et varsel på skjermen når det kommer en ny e-post, kanskje mottar du en sms fra broren din, kanskje ringer kjæresten din, kanskje piper det i iPad-en fordi du har lagt noe inn i kalenderen, kanskje dirrer det i mobiltelefonen din fordi noen har likt en tweet du har lagt ut og så videre. Eller den mer klassiske på mange arbeidsplasser – en kollega kommer innom kontoret og blir sittende å snakke om hverdagslige småting i en time.

Det er gjort forskning på effekten av det å stadig bli avbrutt, og det er opplagt slik at dette er en stygg tidstyv. Hver gang du blir avbrutt og blir tvunget til å tenke på noe annet, mister du fokus på det du holder på med, og må bruke tid på å skifte fokus igjen når avbrytelsen er over. Du kan gjøre flere ting samtidig hvis det er snakk om enkle ting. For eksempel kan du fint gå en tur samtidig som du hører på en lydbok, eller ta en joggetur mens du småsnakker med treningspartneren din (med mindre du har så dårlig kondis at selv jogging gjør at du hiver etter pusten). Men det er nesten umulig å gjøre to ting som krever mye av deg samtidig. Å skrive et knallgodt blogginnlegg samtidig som du hjelper datteren din med matematikkleksa er for eksempel ikke mulig uten at det går på bekostning av kvaliteten.

Hvis du har satt deg som mål å utnytte tiden din bedre, vil jeg anbefale å prøve ut det å sette av fokustid. Slå av alle elektroniske varsler, lukk døren og fokuser kun på en enkelt oppgave i minst en halv time. Klarer du å sette av et par-tre bolker med fokustid hver dag, kan du i mange tilfeller mangedoble produktiviteten din.

Jeg vil spesielt anbefale fokustid hvis du prøver å lære deg noe nytt. Hvis du skal lære deg å spille piano, snakke spansk eller bli en ekspert på Warren Buffett sin investeringsstrategi, er fokustid en glimrende teknikk. I arbeidslivet vil behovet for fokustid variere litt avhengig av hvilken jobb du har. Mange kan i jobbsammenheng dra stor nytte av å sette av fokustid deler av dagen, mens i andre jobber er ikke dette så viktig. Jeg kjenner for eksempel ei som er butikksjef for en større dagligvarebutikk, og som tjener rundt to millioner kroner hvert år. Dette klarer hun helt uten fokustid, men det er fordi hun har en jobb der dette ikke er nødvendig. I hennes jobb er det å være tilgjengelig det aller viktigste. Min kjenning er tilgjengelig nesten døgnet rundt. Dette kombinert med at hun jobber 50-60 timer i uka og er usedvanlig flink med mennesker gjør at hun mestrer jobben sin på en utmerket måte uten fokustid. En annen kjenning av meg er forsker på et stort forskningsinstitutt. Han tjener bare halvparten av det den nevnte butikksjefen gjør, men han har en doktorgrad i medisin og er svært interessert i det han arbeider med, så han er veldig fornøyd med jobben sin. For han er det helt avgjørende å jevnlig sette av fokustid. Han forsker innenfor medisinsk mikrobiologi, noe som mildt sagt er avanserte saker, så for han er det umulig å gjøre en god jobb hvis han stadig blir avbrutt. Selv har jeg en jobb som ligger litt midt i mellom disse to ytterpunktene, noe jeg vil tro også mange andre har. Deler av de arbeidsoppgavene jeg utfører er av en slik karakter at jeg har stor nytte av å sette av fokustid, men andre av arbeidsoppgavene mine er mer overfladiske og det forventes i større grad at jeg skal være veldig tilgjengelig når jeg utfører dem.

Jeg er generelt ganske optimistisk når det gjelder framtiden for oss mennesker, men akkurat på dette området mener jeg vi har beveget oss i feil retning i løpet av de siste par-tre tiårene. Stadige elektroniske varslinger, krav (ofte selvpålagte) om at vi alltid skal være så tilgjengelig, en trang til å stadig sjekke ulike sosiale media, åpne kontorlandskap og generelt alt for mye på planen vår kan få store negative konsekvenser, og mange av oss virker nesten til å ha mistet evnen til å konsentrere seg. Vi er travelt opptatt hele dagen, men får ofte likevel utrettet veldig lite. Hvis vi imidlertid skal se det positive i dette, så vil du kunne skille deg ut på en positiv måte hvis du begynner å utnytte kraften som ligger i det å sette av fokustid. I et arbeidsliv preget av høyt tempo, travelhet og kaos, kan du oppnå en «edge» hvis du skiller deg ut som en som faktisk klarer å gjennomføre krevende oppgaver på rimelig tid (og nei, du trenger ikke skryte på Face hver gang du har gjort en litt vanskelig oppgave). Fokustid er her nøkkelen.

La oss gå litt tilbake til Buffett (du aner kanskje at jeg er en stor fan av denne mannen). I den relativt nye dokumentaren Becoming Warren Buffet (ligger på Youtube og anbefales på det sterkeste) sier han at han sitter på kontoret og leser flere timer hver dag, og ofte stenger han døra for å få mest mulig ro. Slik har hans arbeidsdag vært i flere tiår. Dette er fokustid, og i hans tilfelle er det ikke tvil om at det har gitt store resultater. Også hans nære kollega Charlie Munger har mange ganger nevnt nytten av det å lese og tenke i stillhet.

Hvis du er en morgenperson, har du et spesielt fortrinn i denne sammenheng. Tidlig på morgenen er lettere å sette av fokustid. Før klokken sju på morgenen mottar jeg nesten aldri e-post, jeg får nesten aldri sms og jeg blir nesten aldri oppringt.

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.