Tidsstyringsskolen – Fokusdager

I Tidsstyringsskolen skriver jeg blant annet om en rekke ulike konkrete teknikker som du kan bruke for å få mer ut av tiden din. Det er ikke meningen at du nødvendigvis skal bruke alle, men vi er alle forskjellige, så en teknikk som fungerer godt for meg trenger ikke å fungere like godt for deg. Du må derfor bare prøve deg litt fram, slik at du finner en eller flere teknikker som passer for akkurat deg.

Denne gangen skal jeg skrive om en teknikk som jeg i liten grad har brukt selv, men som jeg likevel absolutt ser nytten i. La meg illustrere teknikken med et eksempel. La oss si at du har satt deg som mål å skrive en bok, og at du har estimert at du vil komme til å bruke 200 timer på dette. Du har kommet fram til at du kan klare å rydde plass til 200 timer på en av de følgende måtene:

  1. Du kan stå opp en time før resten av familien hver arbeidsdag. Det vil da ta nesten ett år å skrive boken.
  2. Du kan sende familien på ferie til Gran Canaria, dra på hytten og virkelig fokusere på boken. La oss si at du har kommet fram til at du trenger ni timer hvert døgn til å sove, spise, slappe av osv., og at du derfor kan jobbe med boken 15 timer hver dag. Du kan da klare å skrive boken på under 14 dager.

Den første måten er den som passer meg personlig best. Jeg er av den typen som liker en slik «litt hver dag-metode», og jeg vet med meg selv at jeg har selvdisiplin til å gjennomføre. Ulempen med denne måten er imidlertid at den kan være ganske kjedelig. Mange har mye større behov for variasjon i hverdagen enn det jeg har, og skal de først gjøre noe, så foretrekker de å virkelig fokusere på det i en kort periode, framfor å «seigpine» seg selv over en lengre periode. For disse er ofte måte to å foretrekke.

Her er noen tips hvis du skal prøve denne teknikken:

  • Bestem deg for at du skal fokusere på en enkelt oppgave.
  • Legg opp til enkle og effektive rutiner for «daglig pleie». Ikke bruk mye tid på matlaging, trening osv. La likevel ikke kroppen forfalle helt.
  • Steng verden mest mulig ute. Kutt enten helt eller delvis ut sosiale medier, e-post osv.
  • Informer jobben, familie og venner om at du vil være lite tilgjengelig.
  • Planlegg godt og tenk igjennom alle detaljer på forhånd. Du vil ikke ende opp med at du stadig må kjøre på butikken for å kjøpe ting som er nødvendig for det du skal gjøre, eller at du blir sittende å vente på avklaringer.

Som nevnt har jeg ikke brukt denne teknikken selv i utstrakt grad, men for noen år siden brukte jeg den med gode resultater. Kona skulle besøke ei barndomsvenninne ei langhelg, og hun tok med seg ungene. Jeg hadde da hele fredag, hele lørdag og nesten hele søndag for meg selv, og jeg klarte på denne tiden å legge nytt gulv på tre soverom, male alle veggene på de samme rommene, samt skru sammen en del nye skap og hyller. Jeg vil anta at jeg brukte om lag 40 timer på dette, så jeg utnyttet tiden min godt. Dette var et husprosjekt som jeg hadde utsatt lenge og som jeg gruet meg til (jeg er ingen utstrakt handyman), så det var veldig tilfredsstillende å få det gjennomført.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.