Økonomisk uavhengighet – Innledning (1/24)

Dette er det første av i alt 24 innlegg om økonomisk uavhengighet på denne bloggen. Planen er at denne serien skal gå over to år, med ett innlegg hver måned. Jeg har vært inne på temaet økonomisk uavhengighet mange ganger tidligere også, men i denne serien vil jeg gå mye grundigere til verks. Innleggene i denne serien vil typisk være relativt lange, men veien mot økonomisk uavhengighet er også ganske lang for de fleste av oss og det er mye jeg skal dekke, så jeg håper det er greit for deg som leser.

Hva innebærer det så å være økonomisk uavhengig? Min definisjon er at du er økonomisk uavhengig når du har så mye penger at du klarer å leve av avkastningen av (og eventuelt nedbyggingen av) formuen din. Å ha en vanlig jobb vil da være en frivillig sak, og ikke noe du er nødt til å ha for å klare deg økonomisk sett. De fleste som har satt seg som mål å bli økonomisk uavhengig, vil si at den største motivasjonen for å jobbe mot et slikt mål er den friheten det medfører å være økonomisk uavhengig, og slik er det også for meg. Hva man ønsker å fylle den fristilte tiden med varierer veldig fra person til person, men de færreste ser for seg å bare ligge på sofaen og slappe av resten av livet. Selv har jeg flere hobbyer jeg ønsker å bruke mer tid på, og jeg ønsker også en friere hverdag med mindre stress og mas.

Jeg tror sannsynligheten for å lykkes med å bli økonomisk uavhengig øker hvis du har et brennende ønske om å bli det, og du har et klart og positivt bilde av hvordan hverdagen vil arte seg når du når målet. Hvis hovedbegrunnelsen for å bli økonomisk uavhengig er at du vil rømme fra en kjedelig jobb, har du ikke de beste forutsetningene for å lykkes. Og vi snakker om et betydelig antall fristilte timer per uke. Hvis du jobber fulltid og bruker litt tid hver dag på å komme deg til og fra jobb, vil fort jobben kreve et sted mellom 40 og 50 timer av deg hver uke. Men dette er bare den direkte bruken av tid. Kanskje blir du så sliten av jobben at du bruker store deler av fritiden din på å «komme deg» i tillegg. Tar man også hensyn til disse timene, vil det for mange være slik at jobben i realiteten legger beslag på en betydelig del av den tiden man er våken hver uke. Du lever bare en gang og får ikke noen ny sjanse, så hvis denne virkelighetsbeskrivelsen passer bra for hvordan du lever per i dag, og du ikke liker tanken på å bruke tiden din på denne måten fram til du blir gammel og grå, bør du kanskje gjøre det du kan for å endre på situasjonen.

Å arbeide mot økonomisk uavhengighet mener jeg også kan være et aktuelt mål for dem som trives godt i jobben sin. Kanskje tenker du at du har en jobb du syns er helt topp, og derfor ikke ser for deg at du noen gang vil slutte å arbeide. Men er du sikker på at du mener det samme om ti år? Om 20 år? Jeg har observert mange som i 50-60 årsalderen blir skikkelig lei av jobben sin. Når man blir eldre, oppleves stadige omstillinger og krav om å lære seg nye datasystemer ofte som mye mer slitsomt enn da man var yngre, og det er ingenting som tyder på at det vil bli færre endringer i årene framover (tvert i mot), så dette problemet vil sannsynligvis bare øke. Og hvis du nå skulle være så heldig at du fortsatt elsker jobben din når du blir 50 år, vil det ikke uansett være greit å være økonomisk uavhengig? Du trenger jo ikke å slutte å jobbe av den grunn.

Veien mot økonomisk uavhengighet kan framstilles både enkelt og vanskelig. Hvis jeg imidlertid skal prøve å koke det ned til det mest grunnleggende, så handler det om å tjene mye, bruke lite og investere differansen. Det er med andre ord tre størrelser du må fokusere på:

 1. Sparerate. Spareraten er den prosenten av inntekten din som du ikke bruker til forbruk. Jo mindre du bruker av inntekten din hver måned, desto raskere vil du kunne klare å bli økonomisk uavhengig. Det finnes mange tips for hvordan man kan kutte kostnadene sine for å spare i en periode, men å bli økonomisk uavhengig vil for de fleste ta mange år, så det er mye bedre å se etter varige kostnadskutt. De aller beste kostnadskuttene er de du kan leve godt med resten av livet.
 2. Inntekt. Du kan oppnå mye ved å kutte kostnadene, men du kommer til et punkt der det vil gå utover livskvaliteten din hvis du kutter mer, og da bør du heller se på tiltak for å øke inntekten. Den totale inntekten er det viktigste her, men det kan også være lurt å skaffe seg flere ulike inntektskilder.
 3. Avkastning på investeringer. Det du ikke bruker til forbruk hver måned, må plasseres et sted. Her finnes det mange muligheter – nedbetaling av gjeld, bankinnskudd, obligasjoner, aksjer, utleiebolig osv.

Jeg skal ærlig innrømme at veien mot økonomisk uavhengighet ikke er enkel. Vi snakker om å bygge opp en betydelig formue, og da er vanlige privatøkonomiske råd langt ifra tilstrekkelige. I mange bøker framstilles det å bygge seg opp en formue som noe svært enkelt – spar 10 % av inntekten hver måned, invester det du sparer og ta tiden til hjelp. Rentes rente-effekten framstilles som noe nærmest magisk, og det er den for så vidt, gitt at man er villig til å bruke flere tiår på å bygge seg opp en formue. Men vi snakker om noe langt mer ambisiøst enn å sørge for en god tilleggspensjon her. Skal du klare å bli økonomisk uavhengig mens du ennå er ung, har du ikke tid til å vente på at rentes rente-effekten skal «ta av». Hvis du er en dreven finansakrobat og klarer å skape en årlig avkastning på over 20 %, vil rentes rente-effekten raskt gi god effekt, men for de fleste er det en mer realistisk tilnærming å jobbe for å skape en betydelig differanse mellom inntekt og kostnad hver måned. I neste innlegg skal jeg skrive mer om hvor høy sparerate du bør ha og hvor lang tid det vil ta å bli økonomisk uavhengig.

Selv om det å bli økonomisk uavhengig vil kreve mye av deg, så trenger du ikke vende opp/ned på livet ditt over natten for å komme i gang. Tenk stort, men begynn med noe smått og konkret. Og ikke gjør ting mer komplisert enn det de trenger å være. Hvis du stadig klarer å sette i gang nye små tiltak som enten øker spareraten din, inntekten din eller avkastningen på investeringene dine, er du på riktig vei, og framgangen din vil stadig bli bedre. Kanskje mener du at det er noe spesielt med akkurat din situasjon som gjør at du ikke kan klare å nå et slikt mål? Jobber ektefellen din deltid, har du fire barn, har du en jobb der du ikke har mulighet til å påvirke lønnen din, bor du så langt unna ting at dere er nødt til å ha to biler i familien eller har du generelt rett og slett lite energi? Det kan selvsagt være en viss trøst i ta på seg en eller flere offerhatter, men de bidrar på ingen måte til framgang i livet ditt. Og hvis du spør og graver litt, vil du fort se at de fleste av oss har et eller annet i livet vårt som gir oss grunner til å ta på offerhatter. De fleste av oss har imidlertid også noen områder der vi er bedre stilt enn det mange andre er, men de ser vi ofte bort ifra. Denne serien med innlegg skal ikke handle om selvutvikling, men jeg vil likevel flette inn noen av teknikkene fra selvutviklingslitteraturen for å hjelpe deg på veien. For å bruke en rekke klisjeer – du er nødt til å se på glasset som halvfullt (og ikke halvtomt), du er nødt til å se etter muligheter og løsninger (og ikke problemer) og du er nødt til å ha en positiv innstilling til det du driver med (og ikke være en sutrete pessimist) hvis du skal klare å bli økonomisk uavhengig.

I denne serien om økonomisk uavhengighet vil jeg gi deg en rekke tips. Sannsynligvis vil du syns at noen av tipsene er bedre enn andre. Kanskje syns du også at noen av dem er helt latterligere. Det er greit. Vi er alle ulike, så veien mot økonomisk uavhengighet vil også være ulik. Ikke avskriv alt jeg skriver om fordi det er enkelte ting du ikke er enig i. Jeg vil anbefale deg å begynne med de tipsene du syns høres best ut for akkurat deg, og se hvor langt du kommer med dem. Hvis du ikke får den framgangen du ønsker med dem, bør du imidlertid også prøve ut noen av de tipsene som du i utgangspunktet ikke liker like godt. Å bevege seg utenfor komfortsonen sin har alle godt av til tider (nok en klisje), og det gjelder også på dette området.

 

Ressurser

I hvert innlegg i denne serien vil jeg anbefale noen ressurser for deg som ønsker å lære mer om veien mot økonomisk uavhengighet. Jeg er ikke nødvendigvis helt enig i alt, men tror uansett det kan være nyttig for deg som leser å få flere vinklinger. Denne gangen anbefaler jeg:

Annonser

11 Comments »

 1. Sam Said,

  august 8, 2017 @ 5:15 pm

  Det blir gøy å følge disse innleggene framover! Selv har jeg ikke landet på hvor langt mot økonomisk uavhengighet jeg ønsker å gå, eller hvorvidt jeg vil bruke en ev. økonomisk uavhengighet til å pensjonere meg tidlig. Men uansett tenker jeg at å bygge formue er smart, for det gir frihet og muligheter. Planlegger å skrive om mine tanker rundt dette på bloggen min etter hvert.

 2. pengeblogg Said,

  august 9, 2017 @ 6:14 am

  Sam, som jeg vil skrive mer om i neste innlegg, krever det mye å bli fullstendig økonomisk uavhengig. For mange er det nok et vel så godt mål å sikte mot delvis økonomisk uavhengighet, et mål som jo ikke trenger å ligge så mange år fram i tid. Følger med på bloggen din. 🙂

 3. Aksjebloggeren Said,

  august 9, 2017 @ 6:16 am

  Ser også fram til å følge denne serien! 🙂 Dette er et tema som opptar meg stadig mer. Jeg har en naturlig søken etter større økonomisk frihet, uten at det nødvendigvis betyr full «FIRE» eller andre ekstremvarianter. Kanskje bare ha muligheten til å jobbe litt mindre i framtiden, ta fullstendig karriereskifte eller sabbatsår. Hvem vet hva jeg vil i framtiden? Da kan det være godt å ha litt frihet og muligheter når ønsket dukket opp, da det tross alt tar litt tid å bygge opp en formue 😉

 4. pengeblogg Said,

  august 9, 2017 @ 7:29 am

  Takk for det, Aksjebloggeren. Ingen vet hva framtiden vil bringe, men det er veldig sannsynlig at man vil trenge penger for å finansiere den. 🙂

 5. Eivind Said,

  august 10, 2017 @ 6:36 pm

  Flott innlegg! Tydelig at du skal detaljert til verks. Jeg gleder meg til fortsettelsen, kanskje spesielt de delene som omhandler selvutvikling og det mentale. Også enig med det jobbmessige. Nå ønsker jeg å jobbe og trives, men jeg er overbevist om at det kommer en tid der jeg heller vil pensjonere meg enn å fortsette i jobben. Da er det greit å ha spart opp over mange år.

 6. pengeblogg Said,

  august 11, 2017 @ 7:06 am

  Takk for det, Eivind. Jeg ønsker i denne serien å gå ekstra grundig til verks ja. Jobber jo med målet om økonomisk uavhengighet selv for tiden, så har mye å skrive om. 🙂

 7. førstesharevillefollower Said,

  august 28, 2017 @ 7:09 am

  – Hei pengebloggen!
  Begynte å følge deg de siste månedene, noe jeg ikke angrer på! (har lest fra jan. 2009 🙂
  Jeg er ferdig utdannet og akkurat begynt i jobb, 25 år. Og lurer litt på hvordan jeg burde gjøre det i forhold til spareraten innenfor aksjer, samt bolig. Meg og samboeren min sparer til bolig, men jeg er usikker hvordan jeg bør fordele dette? 100% bolig? 50/50?
  Takk for en inspirerende blogg!
  PS: når du begynner med aksjetippingen din i 2018 håper jeg du lager en shareville account slik vi kan følge med å heie på deg!

 8. pengeblogg Said,

  august 28, 2017 @ 10:16 am

  Takk for det, førstesharevillefollower. Selv om det er mye usikkerhet knyttet til boligprisene framover, tror jeg ofte det er lurt å komme seg inn i boligmarkedet så tidlig som mulig. Personlig ville jeg derfor ha prioritert sparing til bolig i en periode. Når du først har kjøpt, kan du imidlertid ta deg god tid med å nedbetale lånet, og heller bruker deler av månedlig overskudd til å investere i aksjer o.l.

 9. førstesharevillefollower Said,

  august 30, 2017 @ 9:20 am

  Takk for tips 🙂 får vell hørre på den eldre banden, selv om det å spare i bolig er kjedelig..
  Boredom – a key to success

 10. Pengefokus.com Said,

  august 31, 2017 @ 9:01 am

  Hei! Det her blir spennende å følge fremover, og ekstra interessant at du gjør alt så grundig og detaljert!

 11. pengeblogg Said,

  august 31, 2017 @ 11:17 am

  Takk for det, Pengefokus. Holder på med neste innlegg nå. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.