2018 – Status februar

Februar ble ingen spesielt god måned, men den ble heller ikke så dårlig som man kunne frykte da børsene raste som verst for noen uker siden. Jeg sparte som vanlig kr 26.000, og disse pengene ble investert i Storebrand Indeks – Alle Markeder. Jeg har bestemt meg for at jeg skal ha omtrent 25 % av porteføljen min i dette fondet på sikt, og ligger per i dag noe under dette. Jeg hadde inntekter på totalt kr 5.600 utover inntekter fra min arbeidsgiver, så i januar og februar samlet har jeg tjent kr 8.600 av de minimum kr 24.000 jeg skal tjene i år. Dette er jeg veldig godt fornøyd med.

Alt i alt falt porteføljen min med kr 24.513 i verdi i februar. Ingen krise, jeg lar meg ikke stresse og sover godt om natten. Sammensetningen av porteføljen min framgår av diagrammet nedenfor.

Annonser

4 Comments »

 1. Andreas Said,

  mars 8, 2018 @ 7:46 pm

  Meget bra! Er det en grunn for at du ønsker nettopp 25% av verdiene i Storebrand indexfond – Alle markeder? Ser at fremvoksende økonomier er veldig godt vektet i porteføljen. Jeg har samme hovedmål som deg (å kunne leve av investeringene) men har investert ca halvparten i utleieboliger som gir en relativt fast kontantstrøm i måneden. I aksjeporteføljen er fordelingen ca slik: 25% i KLP fremvoksende index, 25% KLP global index, 15% bransjefond, 10% USA og 25% enkeltaksjer.

 2. pengeblogg Said,

  mars 8, 2018 @ 8:48 pm

  Takk for det, Andreas. 25 % er litt tilfeldig satt, men jeg ønsker at en del av porteføljen min skal være plassert i et «verdensfond» som jeg ikke rører på mange, mange år. Resten av porteføljen min er jeg litt mer aktiv med, og kan med ujevne mellomrom endre på, men de 25 % i verdensfondet skal passivt ligger der i bunnen av porteføljen min.

  Jeg har flere ganger vurdert utleiebolig selv, men har så langt ikke investert i det. Det er nettopp den faste kontantstrømmen jeg ser som den store fordelen med en utleiebolig.

 3. Fersk småsparer Said,

  mars 11, 2018 @ 3:01 pm

  Hei
  Jeg ser at både du og andre bloggere som har samme motivasjon som deg satser stort på fremvoksende markeder. Du har plassert over 2 millioner i KLP sitt fond. Har søkt litt på siden din, men finner ikke en veldig detaljert forklaring på hvorfor du satser på dette fondet. For meg virker det ikke som at fondet gått noe særlig mye bedre enn de vanlige globalfondene siden 2008. Fondet svinger også veldig i takt med de globale indexfondene. DNB global har vekst på ca17% de siste fem årene, mens KLP fremvoksende har vekst på ca 12%. Hvorfor legge så mange hovedvekten av pengene på noe som åpenbart gir mindre vekst?

  Er det slik å forstå at du håper at fondet plutselig skal knuse de såkaldte globale fondene?

  Om virkelig skulle satset på fremvoksende markeder burde man da ikke satset på at veksten fortsetter i feks India og Vietnam de neste årene også? Det virker jo fristende å hoppe på Tundra Vietnam-toget…

 4. pengeblogg Said,

  mars 12, 2018 @ 7:42 am

  Takk for gode spørsmål, Fersk småsparer.

  Grunnen til at jeg har valgt akkurat KLP sitt fond er kostnadene. De fleste indeksfond med eksponering mot fremvoksende markeder har høyere kostnader (0,3 % i KLP sitt fond).

  Når det gjelder fremvoksende markeder generelt, har du helt rett i at de har tapt mot de etablerte markedene de siste årene (dog ikke i fjor). Dette gjør at verdsettelsen per i dag er mer gunstig i de fremvoksende markedene, noe som kan bidra til at de vil gjøre det bedre de neste årene. I tillegg er det mange andre positive faktorer som kan bidra til gode tider i fremvoksende markeder framover (gjennomgående yngre befolkning, god økonomisk vekst osv.). Men ingenting er sikkert i aksjemarkedet, så hvem som blir vinneren de neste fem årene ser vi først i ettertid. Husk likevel at ingenting vokser inn i himmelen. Å ha som strategi å investere i det som har gjort det best de siste fem årene er i mine øyne en veldig dårlig strategi (selv om momentum er en sterk kraft i aksjemarkedet).

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.