2018 – status etter oktober

I oktober sparte og investerte jeg som vanlig kr 26 000 og jeg hadde ingen ekstra inntekter. Nedgangen på verdens børser gjorde at porteføljen min falt en god del i verdi, nærmere bestemt et fall på kr 158 461 til totalt kr 2 744 399. I september og oktober samlet har porteføljen falt med totalt kr 227 698. Er dette noe som bekymrer meg? Absolutt ikke! Dette har jeg et helt avslappet forhold til. Når man følger en buy and hold-strategi som det jeg gjør, er man nødt til å takle slike svingninger. Gjør man ikke det, bør man finne seg en annen strategi.

Utviklingen siden starten av året framgår av grafen nedenfor.

Annonser

6 Comments »

 1. Andreas Said,

  november 2, 2018 @ 6:47 am

  Liker tankegangen din om buy & hold strategi hvor man har et lang/evig perspektiv på investeringene. Jeg ser at mange av de globale index fond er overrepresentert i USA børser mens andre børser er mindre representert. Nå har jo USA sine børser steget ekstremt de siste årene mens Europa/Oslo børs ikke har det. Jeg tenker hensikten med å investere i et globalt index fond nettopp er å diversifisere seg optimalt. Har du noen tanker om dette? Jeg vurderer også et nytt fond. Storebrand faktorfond globalt, dette er delvis basert på robot/matematiske faktorer som i følge finansteori gjør det bedre enn børsen (nøkkeltall, størrelse, bransje). Det har også relativt lav årlig kostnad. Har du vurdert dette fondet?

 2. pengeblogg Said,

  november 2, 2018 @ 11:37 am

  Andreas, USA står typisk for mellom 50 og 60 % av de globale indeksfondene. Delte meninger om dette, men det er jo en kjensgjerning at mange av verdens største selskaper er amerikanske. Man må heller ikke glemme at selskaper som Apple, Google og Microsoft har en veldig stor andel av sin omsetning i andre land enn USA. Personlig har jeg mer tro på fremvoksende markeder enn USA og andre etablerte markeder de neste årene, men det kan jo vise seg at jeg tar feil.

  Jeg er generelt litt skeptisk til faktorfond. Delvis på grunn av kostnadene (de er billige i forhold til mange andre aktivt forvaltede fond, men i de fleste likevel en god del dyrere enn de billigste indeksfondene) og delvis på grunn av at jeg har begrenset tro på at det å bygge en strategi på rene kvantitative sammenhenger som har funger i fortiden har så mye for seg. Men også her kan det selvsagt være slik at det kan vise seg at jeg tar feil.

 3. Bunnlinje! Said,

  november 3, 2018 @ 11:12 am

  Hei Pengebloggen!
  Jeg synes det er sprekt at du viser nøyaktig hva du investerer i. Dette gjør det mer spennende å følge bloggen din!!
  Du har en svært stor andel i EM (emerging markets).
  EM har en betydelig lavere P/E enn fx. alle markeder (Storebrand indeks alle markeder)
  Er din tro på EM begrunnet i:
  1. At du tror inntjeningsmultiplene (P/E) for EM skal opp på sikt sammenlignet med alle markeder?
  2. At inntjeningsveksten vil være sterkere for EM sammenlignet med alle markeder?
  3. Eller begge deler?

 4. pengeblogg Said,

  november 5, 2018 @ 7:58 am

  Bunnlinje, det er mange ulike grunner til at jeg har tro på EM, blant annet god økonomisk vekst (i mange av landene), demografiske forhold (i flere land en jevnt over yngre befolkning enn i mange etablerte markeder) og for tiden lavere prising. Jeg tror «det økonomiske verdenskartet» vil se ganske annerledes ut om ti år, og at veksten i EM vil være en vesentlig faktor i denne utviklingen. Så får vi se om jeg får rett i mine spådommer da. 🙂

 5. Jan Johansen Said,

  november 5, 2018 @ 2:21 pm

  Ift diversifisering.
  Kan anbefale Morningstar sin X-Ray analyse for å sjekke hvordan porteføljen din er fordelt per regioner.
  Litt tungvindt å holde Morningstar porteføljen i synk med resten – men helt overkommelig for meg i alle fall som ikke handler så ofte (en gang per måned).

 6. pengeblogg Said,

  november 5, 2018 @ 3:08 pm

  Takk for tips, Jan Johansen. Jeg har en veldig enkel og oversiktlig portefølje, men har man mange ulike fond, er dette en glimrende tjeneste.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.