Sykkeltur i aksjemarkedet

I forrige uke var jeg på en sykkeltur, hvor blant annet naboens fireåring var med. Han er flink til å håndtere sykkelen, og sykler uten støttehjul, men som de fleste andre barn fester han blikket rett foran forhjulet på sykkelen. Mine tre barn gjorde akkurat det samme da de lærte å sykle, og jeg terpet på at de måtte løfte blikket.

En lignende tendens ser vi i aksjemarkedet. Nybegynnere fokuserer på daglige nyheter, i stedet for å tenke langsiktig og se langt fram. Dette kan få store negative konsekvenser for den avkastningen man klarer å oppnå. Løfter man hodet og tenker langsiktig, blir det som regel enklere å opptre rasjonelt og det blir færre transaksjoner.

Kortsiktige data og nyheter som ikke har noen betydning for strategien din, kalles ofte for «støy». Og støy er det vanvittig mye av. For meg, som investerer langsiktig i indeksfond, er det aller meste av data og nyheter å anse som støy. Valutakursfall i Kina, siste nytt om handelskrigen, nye tweets fra Trump, børsfall i USA siste uke, nye aksjeanbefalinger fra Hermanrud, Spetalan advarer mot bobletendenser i enkelte sektorer osv. – alt dette er å anse som støy i min strategi.

De fleste barn lærer seg etter hvert at de gjør lurt i å se langt fram når de sykler. Dette gjelder ikke i samme grad i aksjemarkedet, for der er det mange som aldri blir noe mer enn «nybegynnere». Selv blant de profesjonelle ser jeg ofte denne tendensen – de sier at det er viktig å tenke langsiktig, men henger seg likevel opp i siste dagers hendelser når de kommenterer og gir råd.

Det er to hovedutfordringer med støy. For det første så er den rundt oss hele tiden. For det andre så vil den ofte påvirke oss mer enn vi tror, selv om vi prøver å overse den. Det blir litt som å bo i et hus tett inntil en motorvei. Du kan prøve å ikke la deg påvirke av støyen, og etter hvert venner du deg kanskje til den, men den er der likevel, og kan på sikt påvirke helsen din i negativ retning. I aksjemarkedet går det kanskje ikke ut over helsen din, men avkastningen tar skade av all støyen.

Jeg har ingen mirakelkur, men mitt beste råd er å slutte å bruke mye tid på nyheter og å skru av alt av pushvarslinger på mobilen. Målet er kanskje ikke å fjerne alt av støy, men du gjør lurt i å ha et bevisst forhold til dette.

Annonser

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.