Rigget for krise

Selv om jeg ikke er blant dem som har blitt permittert som en følge av koronakrisen, så har jeg de siste par ukene tenkt litt på hvor godt rigget jeg er for en eventuell privatøkonomisk krise. Jeg har kommet fram til at jeg er bedre rigget enn veldig mange andre jeg kjenner, og i dette innlegget skal jeg komme med fem grunner til at jeg tør å påstå det.

 1. Jeg har en sparerate på over 50 %. Det vil si at jeg bruker under halvparten av inntekten min, og kan derfor fint takle en kraftig reduksjon i inntekten uten at jeg trenger å justere levestandarden min.
 2. Jeg har en bufferkonto på kr 100 000. Dette er penger jeg har satt av til uforutsette utgifter, og de tilsvarer om lag fire måneders forbruk.
 3. Jeg er gjeldfri. Dette reduserer mine faste månedlige utgifter, og gjør også at min privatøkonomi ikke direkte blir berørt av endringer i rentenivået.
 4. Jeg og kona har begge livs- og uføreforsikringer, noe som gjør at vi økonomisk sett vil klare oss bra dersom den ene av oss skulle dø eller bli alvorlig syk.
 5. Jeg har 3-4 millioner kroner i aksjefond. Dette er penger som jeg i utgangspunktet har investert med mål om økonomisk uavhengighet, men skulle det virkelig blir krise, er det selvsagt betryggende å vite at jeg kan realisere midler til å klare meg i flere år ved å selge fondsandeler.

Hvor godt rigget er du for en privatøkonomisk krise?

Annonser

4 Comments »

 1. Jøss Said,

  mars 25, 2020 @ 1:37 pm

  Som selvstendig næringsdrivende (ENK) i en ganske usikker bransje har jeg bygget meg opp en buffer tilsvarende i overkant av ett års forbruk uten altfor stor reduksjon i levestandard, i tillegg til en sparerate som nesten matcher din, relativt beskjedent boliglån og gode forsikringer. Jeg er et par år unna å runde 34 år og har en full boligsparekonto (tilsvarende BSU 2) som kan brukes til nedbetaling av månedlige boliglånsutgifter om det skulle være behov for det.

  Det er godt å kjenne på roen i en situasjon som dette!

 2. pengeblogg Said,

  mars 26, 2020 @ 9:32 pm

  Jøss, det høres ut som du har ting på stell. 🙂

 3. Ogellers Said,

  mars 28, 2020 @ 1:49 am

  Som offentlig ansatt i helsevesenet er jeg overhode ikke bekymret mtp jobbsikkerhet. Spareraten på rundt 40% gir meg også en god buffer mot inntektsfall. Jeg tror vi kommer til å se en økende trend mot sparing og investering i årene som kommer som resultat av dette. Tror veldig mange i dette landet har tenkt at ingenting gale kan skje her. Nå ser vi at det ikke er tilfelle

 4. pengeblogg Said,

  mars 29, 2020 @ 3:20 pm

  Ogellers, det kan godt være du får rett i det. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.