Økonomisk uavhengighet – Milepæler så langt

Ved utgangen av mai 2020 var verdien på min netto finansformue på om lag 4,2 millioner kroner. Akkurat hvor stor den trenger å være før jeg kan kalle meg økonomisk uavhengig har jeg ikke helt bestemt meg for ennå, men jeg bruker mellom 15 og 20 tusen kroner hver måned, noe som tilsier at den må være på mellom 4,5 og 6 millioner, hvis vi bruker den vanlige 4 %-regelen (som i korte trekk går ut på at man kan bruke 4 % av en portefølje årlig, uten av den faller i verdi over tid). Jeg er med andre ord godt på vei på min reise mot økonomisk uavhengighet.

Jeg har arbeidet for økonomisk uavhengighet i mange år nå, og har så langt nådd flere viktige milepæler. Jeg syns det er viktig at man er litt stolt av det man har fått til, så i dette innlegget skal vi se litt på disse milepælene.

Milepæl 1 – Positiv netto finansformue
Jeg er en «vanlig fyr» med kone, tre barn, bil, enebolig, bod full av sykler og ski osv., noe som gjorde at jeg startet min reise mot økonomisk uavhengighet med negativ netto finansformue. Jeg har riktignok hatt noe plassert i aksjer helt fra jeg var tenåring, men i årene etter at vi hadde kjøpt oss leilighet, og senere hus, var gjelden min langt høyere enn verdien på mine finansielle aktiva. Den første milepælen var derfor den dagen at min netto finansformue passerte 0, altså at verdien på min aksjeportefølje (og noe kontanter) var høyere enn min samlede gjeld (som på det tidspunktet besto av et boliglån og et studielån).

Milepæl 2 – Den første millionen
Man sier gjerne at den første millionen er den vanskeligste, og det stemmer i de aller fleste tilfeller. Det er flere grunner til dette. For det første får man lite drahjelp av avkastningen på porteføljen så lenge den er liten, så det meste av den første millionen er sparte og investerte penger. For det andre begynner man gjerne med den første millionen når man er i en fase av livet der man kanskje ikke har så høy inntekt, og heller ikke har fått det å spare en betydelig andel av månedlig inntekt helt under huden. Dagen jeg passert en million i netto finansformue var derfor stor for meg personlig, og dette er muligens den milepælen som jeg så langt hadde mest glede av der og da.

Milepæl 3 – Den andre millionen
Den andre millionen var betydelig enklere enn den første. Inntekten min hadde økt, jeg hadde jobbet meg opp på en relativt høy sparerate og det meste gikk på autopilot, selv om jeg selvsagt syntes at ting gikk alt for tregt.

Milepæl 4 – Over 50 % sparerate
Jeg har hatt en positiv sparerate helt fra jeg fikk min første lønnsutbetaling for mange år tilbake, men spareraten har av ulike årsaker økt betydelig over tid. Når du passerer 50 % sparerate, altså at du sparer minst like mye som det du bruker hver måned, begynner virkelig formuebyggingen å skyte fart, så dette var en veldig viktig milepæl for meg.

Milepæl 5 – Gjeldfri
Jeg valgte i mange år å gire opp porteføljen min. Dette gjorde jeg ved å holde tilbake på tilbakebetalingen av boliglånet, og heller bruke de midlene jeg kunne ha nedbetalt lån med til å investere i aksjer. Det er fordeler og ulemper knyttet til det å gire opp en aksjeportefølje, men jeg syns det er gode grunner til å gjøre det, i hvert fall så lenge man har en relativt liten portefølje. Når porteføljen min nådde en viss størrelse (godt over 2 millioner), bestemte jeg meg imidlertid for at jeg ønsket å bli gjeldfri, og dette oppnådde jeg gradvis ved å bruke en stor andel av min månedlige sparing til nedbetaling av lån. Selv om man kan argumentere for at det beste er å gire opp porteføljen så lenge renten er lav, så var det en fantastisk følelse å bli gjeldfri. Jeg angrer ikke på at jeg giret opp porteføljen min i mange år, men jeg angrer heller ikke på at jeg valgte å bli gjeldfri.

Milepæl 6 – Den tredje millionen
Da jeg nådde den tredje millionen, begynte jeg virkelig å føle at det gikk framover. Da var forventet årlig avkastning fra porteføljen kommet opp på et beløp som omtrent tilsvarte det jeg sparte hvert år, slik at jeg for alvor begynte å se at «snøballeffekten» slo inn.

Milepæl 7 – Den fjerde millionen
Selv om den fjerde millionen var en viktig milepæl, så kan jeg ikke huske at jeg brydde meg all verden om den. Den kom på en måte «av seg selv» som et resultat av de mer eller mindre automatiserte økonomiske vanene jeg har etablert i løpet av de siste årene.

Milepæl 8 – Over en million i arbeidsinntekt
I 2019 passerte jeg en million i brutto arbeidsinntekt. For meg er ikke høy inntekt et mål i seg selv, men det sier seg selv at jeg ikke hadde klart å spare opp mot 30 000 hver måned hvis jeg hadde hatt en lav eller middels høy inntekt.

 

Kommende milepæler

Kommende milepæl 1 – Den femte millionen
Med mindre noe uforutsett skjer, så vil jeg nå den femte millionen omtrent som jeg nådde den fjerde, nemlig som et resultat av de økonomiske vanene jeg har etablert. Jeg tror likevel at den femte millionen vil føles mer viktig enn den fjerde, dels på grunn av at fem er et rundere tall enn fire, og dels på grunn av at jeg virkelig begynner å nærme meg økonomisk uavhengighet når jeg når den femte millionen.

Kommende milepæl 2 – Økonomisk uavhengighet
Mitt ultimate mål er økonomisk uavhengighet, så den dagen jeg kan si at jeg er blitt det, vil jeg ha nådd en milepæl med store konsekvenser for livet mitt. Da kan jeg slutte å jobbe og heller bruke tiden min på hobbyer og på å følge opp porteføljen min. Og ikke minst tror jeg det vil føles aldeles herlig å nå et mål som jeg satte seg for mange år tilbake, og som jeg har klart å nå gjennom systematisk arbeid over flere år.

Annonser

12 Comments »

 1. Ragnhild Said,

  juni 2, 2020 @ 9:01 pm

  Du inspirerer! Det er motiverende å lese om «vanlige folk» som klarer å spare seg rike. Selv nådde jeg målet om positiv nettoformue i fjor og i løpet av denne måneden passerer jeg 200 000-merket. Det er noen år til jeg når millionen, men enn så lenge gleder jeg meg over å se det første sifferet endre seg selv om det er «bare» 5 nuller bak (og merker det går raskere og raskere å runde hundretusenmerket, jeg begynte langt nede på minussida). En vakker dag skal jeg også ha noen millioner på bok. Sparing er gøy!

  Hadde vært interessant å se når du passerte de ulike milepælene. Hvor lang tid tok det fra milepæl 1 var nådd til du nådde nr. 2 osv.?

 2. pengeblogg Said,

  juni 3, 2020 @ 5:17 am

  Takk for det, Ragnhild.

  Jeg har dessverre ikke noen god oversikt over hvor lang tid det har tatt å nå de ulike milepælene, men det tok opplagt lengre tid å nå de første enn de siste.

 3. Bunnlinje Said,

  juni 3, 2020 @ 8:53 am

  Bra jobbet!
  Det er inspirerende å lese om hvordan du systematisk har jobbet deg frem mot målet.
  Selv sparer jeg også rundt halvdelen av lønnen min hver måned og er godt på vei mot målet mitt om økonomisk uavhengighet!
  Gleder meg til at avkastningen fra porteføljen blir større enn sparingen.

  Er det lov å spørre hvor gammel du er? Hadde vært interessant for meg å se hvordan jeg ligger ann i forhold til deg, justert for alder.

 4. pengeblogg Said,

  juni 3, 2020 @ 10:06 am

  Takk for det, Bunnlinje. Med rundt 50 % sparerate er det bare å ta tiden til hjelp. 🙂

  Jeg har passert 40 år, så er ingen ungdom lenger. 🙂

 5. Dollarglis Said,

  juni 3, 2020 @ 10:11 pm

  Jeg er imponert over den disiplinen du klarer å overholde selv når det stormer som verst i markedet…må innrømme jeg er ikke like flink og sjekker porteføljen altfor ofte 🙂
  Hvor lenge har du tenkt å være all inn i aksjefond før du eventuell vekter deg ned ?
  Jeg har nettopp passert de 50 og har satt meg et mål på 10 mill før jeg kan kalle meg økonomisk uavhengig (nærmer meg den 6. nå) og håper jeg klarer det innen jeg er 60.
  Takk for en fantastisk bra skrevet blogg !

 6. Ogellers Said,

  juni 4, 2020 @ 4:47 am

  Det er lov å være stolt av det du har oppnådd. På så måte er du ingen «vanlig» mann i gaten, selvom du jo akkurat er det. Som deg har jeg et mål om å bli finansielt uavhengig og er godt på vei med mine 33 år. Realistisk kommer jeg nok til å jobbe minimum deltid til jeg er godt over 60, men det er fordi jeg liker jobben min og trives med variasjonen og det sosiale aspektet det gir. At det gir ekstra inntekt er bare pynt på kaken. Men vissheten om jeg kan slutte å jobbe om jeg vil realistisk sett når jeg er rundt 50 gir peace of mind. Og det at man kan se at målene blir mer og mer realistiske gir en svært god følelse.

 7. pengeblogg Said,

  juni 4, 2020 @ 12:34 pm

  Takk for det, Ogellers. 🙂

 8. Sveinung Said,

  juni 5, 2020 @ 7:59 pm

  Ikke mindre enn imponerende! Lurer litt på den 4% regelen – er ikke det en amerikansk greie? Vil den fungere med norsk formueskatt og inflasjon i tillegg ?

 9. pengeblogg Said,

  juni 7, 2020 @ 5:53 am

  Takk for det, Sveinung.

  4 % er antatt realavkastning, så inflasjon tar regelen høyde for. Den norske formueskatten er det imidlertid ikke tatt hensyn til i regelen, og den kan absolutt være noe som kompliserer bildet.

 10. pengeblogg Said,

  juni 8, 2020 @ 7:47 am

  Takk for det, Dollarglis.

  Jeg har ikke helt bestemt hvordan jeg skal legge opp løpet framover, men jeg ønsker å ha en god del i kontanter når jeg slutter å jobbe, slik at jeg den første tiden ikke blir nødt til å realiserer for mange fondsandeler. Sannsynligvis vil disse kontantene komme som et resultat av at jeg etter hvert slutter å skyte like mye midler inn i fond hver måned, og heller begynner å spare mer og mer på bankkonto.

 11. Henk Said,

  juni 12, 2020 @ 7:18 am

  Inspirerende innlegg! Studielånet ditt, er det strengt tatt nødvendig/fornuftig å nedbetale? Kan ta med seg det i graven uten at det fordrer forpliktelser på noen andre.
  Hvordan tenker du praktisk sett å »betale» deg selv, når du skal leve av finansformuen? Ville det være fordelsaktig å fase over i en utbytte-portefølje?

 12. pengeblogg Said,

  juni 15, 2020 @ 3:08 pm

  Takk for det, Henk.

  Studielånet er nok det siste lånet man bør nedbetale, men man er jo ikke helt gjeldfri før man har kvittet seg med det også.

  Detaljene om hvordan jeg rent praktisk skal «ta ut lønn» når jeg slutter å arbeide har jeg ikke helt klart for meg ennå, men blir nok i hvert fall delvis rett og slett løpende salg av fondsandeler. Forskjellene på det og det å gå over til en utbytteportefølje er sannsynligvis ikke all verden i praksis.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.