Et fritt, nøkternt og godt liv

Min netto finansformue er nå på godt over fem millioner kroner. I tillegg har jeg både enebolig og bil som er ferdig nedbetalt. Jeg har ikke helt bestemt meg for hvor stor netto finansformue jeg skal ha før jeg slutter å jobbe, meg jeg begynner å nærme meg økonomisk uavhengighet.

Jeg har nå passert førti år, så dersom jeg når økonomisk uavhengighet innen 1-3 års tid, så er jeg rundt halvveis i livet når jeg slutter å jobbe. Hva skal jeg da bruke den andre halvdelen av livet mitt på? I dette innlegget skal jeg skrive litt om mine framtidsplaner.

Et fritt liv
De fleste som har satt seg som mål å bli økonomisk uavhengig har frihet som viktigste motivasjonsfaktor. Det gjelder i høyeste grad også meg. Selv om jeg på mange måter liker jobben min, så er den også på enkelte måter en tvangstrøye som begrenser min frihet relativt mye. Den legger beslag på mye av min våkne tid, til tider er det en god del stress pga. mange oppgaver og mye ansvar og enkelte av arbeidsoppgavene jeg gjør føles lite meningsfulle, men må gjøres likevel pga. rapporteringskrav og lignende. Som trebarnsfar kjenner jeg også stadig på den velkjente tidsklemma, det være seg å rekke et tidlig møte på jobben eller å rekke diverse fritidsaktiviteter på ettermiddagen. Jeg ønsker både å levere knallbra resultater på jobb og å være en kjempegod pappa, og det er slett ikke alltid at jeg klarer begge delene. Jeg går ikke rundt og tenker på alt dette til daglig, men når jeg tenker nøye igjennom alle aspekter knyttet til det å ha en jobb, kommer jeg fort fram til at jeg helst vil slippe å være avhengig av en. Nå er jeg også fullt klar over at det ligger mye visdom i ordtaket om at lediggang er roten til alt vondt, og at det å ikke ha noen form for struktur i hverdagen og bare ta alt på sparket til enhver tid ikke nødvendigvis er noen oppskrift på et godt liv. Men som jeg skriver mer om nedenfor, så er ikke idealet mitt å leve et liv uten mål og gjøremål. Poenget er at jeg har et sterkt behov for å sette disse målene selv og for å velge disse gjøremålene selv.

Et aktivt liv
Jeg har hele mitt voksne liv vært opptatt av å holde meg litt i form. Jeg har slektninger og kollegaer som med all sannsynlighet har dødd for tidlig på grunn av for mye mat og for lite mosjon, og den fellen har jeg bestemt meg for at jeg ikke skal gå i. Selv liker jeg mange former for fysisk aktivitet, det være seg jogging, sykling, fjellturer og styrketrening på treningsstudio. Når jeg slutter å jobbe vil jeg få mer tid til å holde meg i form, og det ser jeg fram til. Noe av det jeg liker aller minst ved å ha en jobb er det å sitte på kontoret på vinterdager der det er knallvær. Her i Trøndelag er det ikke så alt for mange dager i løpet av vinteren at det er optimale vær- og føreforhold for flotte skiturer, og da er det veldig dumt å være låst til kontorstolen. I løpet av koronatiden har jeg prøvd meg på å trene også styrketrening ute, og har funnet ut at det er fullt mulig. Et par-tre kilometer fra der jeg bor er det en park med noen treningsapparater, og når ingen ser meg hender det også at jeg «tar en Jan Bøler» og strever meg gjennom noen pullups i et tre.

Daglige gåturer
En annen ting jeg har begynt med under koronatiden er å gå mer tur. Når jeg går alene går jeg i et litt raskt tempo, slik at jeg får en viss treningseffekt, og jeg pleier å høre på podcaster. Mosjon og kompetanseutvikling på samme tid passer helt supert for meg. I høst har det som regel vært mørkt ute når jeg har kommet meg ut på disse gåturene, men når jeg slutter å jobbe kan jeg heller ta dem på dagtid, og jeg kan på dager med fint vær gå ekstra lange turer.

Bøker og kaffe
Siden jeg har en relativt stor familie, med tre barn som fortsatt bor hjemme, har jeg per i dag ikke så mye alenetid. Noe av det jeg liker å gjøre når jeg har alenetid er å lese bøker og drikke god kaffe. Per i dag leser jeg 1-3 bøker i måneden, men jeg kommer stadig over bøker som jeg har lyst til å lese, men som jeg ikke klarer å finne tid til. Når jeg slutter å jobbe ønsker jeg å lese flere bøker, kanskje opp til et par i uken. Og vi snakker i liten grad om finans- og pengebøker. Selv om jeg har lest mange av dem også, så er jeg veldig opptatt av å lese bøker innenfor en rekke ulike fagfelt. Målet her er å utvikle kompetansen min i retning den Charlie Munger har, altså å ha kunnskaper innenfor mange ulike fagfelt, og å evne å se sammenhengen mellom alt sammen. Jo bedre du skjønner hvordan verden og mennesker fungerer i ulike situasjoner, desto bedre rustet er du til å lykkes i livet, inkludert som investor. Kaffeinntaket må jeg selvsagt passe litt på, men for meg er kvalitet langt viktigere enn kvantitet når det gjelder kaffe.

Nøkternhet
Jeg har aldri vært noe luksusdyr, og det har jeg ikke tenkt å bli når jeg slutter å jobbe heller. Jeg har det utmerket med et relativt lavt forbruk, og det er en av grunnene til at jeg kan slutte å jobbe uten at jeg har en enorm formue å leve av. For meg handler ikke det gode liv om å ha flest mulig ting, men mer om frihet og det å være aktiv. Nøkternhet er for meg et miljøvennlig ideal, og ikke noe offer.

DIY
DIY (Do It Yourself) er ganske populært blant bloggere som skriver om økonomisk uavhengighet. Mr. Money Mustache har vel nærmest bygd sitt eget hus og bloggeren bak Retirement Extreme gjør også imponerende mange praktiske greier selv. Selv er jeg ikke blant de mest handy, og trives bedre med en god bok eller en bassgitar enn murstein i hendene, men samtidig er det noe veldig tilfredsstillende over å få til noe praktisk selv. Jeg har ikke så veldig konkrete planer på dette området, men ser det som sannsynlig at jeg kommer til å fikse mer selv når jeg slutter å jobbe. Å leie inn hjelp skal være siste utvei, unntatt når det er snakk om de skikkelig store tingene eller ting som man må ha profesjonelle til å gjøre.

Powernaps
Jeg står som regel opp veldig tidlig på morgenen. Dette er dels pga. at jeg fra naturens side er et a-menneske, og dels pga. at jeg da vet at jeg får gjort mye mer i løpet av dagen. En ulempe med å stå opp veldig tidlig, i hvert fall for meg, er imidlertid at jeg kan bli veldig trøtt etter lunsj. I helgene, eller nå på dager med hjemmekontor, tar jeg meg en powernap på cirka et kvarter når trøttheten slår til, noe jeg syns er ytterst behagelig. På mitt vanlige kontor kan jeg ikke gjøre dette, så der er det mer å kjempe seg igjennom til trøttheten gir seg. Når jeg blir økonomisk uavhengig og slutter å jobbe, planlegger jeg derfor å planlegge dagene slik at jeg stort sett har mulighet til å ta en powernap på alle dager da jeg følger behov for det. Du syns kanskje dette høres ut som en liten og uviktig ting, men for meg består et godt liv av et liv med mange gode dager, og powernaps er noe som for meg kan bidra til å gi gode dager.

Investeringer
I dag har jeg en portefølje som stort sett består av andeler i ulike indeksfond, i tillegg til noe kryptovaluta. Dette er en veldig lettpleid portefølje som passer utmerket til det travle livet jeg lever per i dag. Når jeg slutter å jobbe ønsker jeg ha en litt mer sammensatt portefølje, som naturlig nok vil kreve litt mer tid å følge opp. Jeg har ikke tenkt å ta noen brå vendinger her, men gjøre endringene gradvis, slik at jeg føler jeg har full kontroll. Ingenting er besluttet ennå, men mulige nye investeringer kan være knyttet til obligasjoner, folkefinansering, råvarer med mer. Her vil jeg understreke at jeg på ingen måte har noen planer om å gå fra å være en langsiktig indeksfondinvestor til å bli en kortsiktig trader. Lave kostnader og lang tidshorisont vil nok alltid være noe som kjennetegner min portefølje, for dette er grunnleggende ting som passer bra til min personlighet og som jeg har stor tro på.

Musikk
Musikk har vært en interesse og en lidenskap så lenge jeg kan huske. Jeg begynte tidlig å spille og lage musikk, og håndterer i dag flere instrumenter. Når jeg slutter å jobbe vil jeg ha bedre tid til å sysle med musikk, og det ser jeg virkelig fram til. Det er et viktig poeng for meg at jeg ikke skal forsøke å tjene mye penger på musikken. Det skal avgrenses til å være en hobby, og ikke noe forsøk på et nytt levebrød.

Men hva hvis…
Jeg hører av og til argumentet om at det å bli økonomisk uavhengig er uansvarlig, og at samfunnet ville kollapse hvis alle plutselig ble det. Jeg er selvsagt enig i at samfunnet ikke ville fungere hvis alle plutselig sluttet å jobbe, men slike hvis alle…-resonnementer er tullete, for det er fullstendig urealistisk at alle plutselig skulle finne på å gå for det samme. Samfunnet trenger mennesker som bidrar på mange ulike måter, og det å ha lønnet arbeid er for meg kun en av mange måter man kan bidra på. Man må heller ikke glemme at det å ha en jobb er en ganske ny greie. Vi mennesker klarte oss fint i tusenvis av år uten at vi brukte dagene på timeregistrering, medarbeidersamtaler, referatskriving, avviksanalyser og ROS-analyser.

Oppsummert
Jeg tror jeg vil få et utmerket liv som økonomisk uavhengig uten jobb. Jeg har planene klare for hva jeg ønsker å bruke den frigjorte tiden til, og jeg gleder meg veldig. Så er selvsagt livet slik at ting aldri blir helt slik man forestiller seg på forhånd, men jeg satser på at jeg skal klare å håndtere uventede ting som måtte dukke opp.

Annonser

14 Comments »

 1. Bunnlinje Said,

  desember 15, 2020 @ 1:12 pm

  Hei,
  Gratulerer med nært forestående økonomisk frihet.

  Lurer på om du har noen tanker om:
  – Hvor mye penger du trenger pr. mnd. for å leve det kivet du ønsker?
  – Hvilken prosentvise uttaksrate beregner du på porteføljen med tanke på at den skal vare evig? 3% 4% 5%?

  Uansett spennende å følge dine månedlige oppdateringer!

 2. pengeblogg Said,

  desember 15, 2020 @ 2:42 pm

  Takk for det, Bunnlinje.

  Jeg klarer meg stort sett med 15-20 tusen hver måned for å leve godt, men enkelte måneder kan jeg selvsagt få behov for mer (ferie, hvis vaskemaskinen skulle ryke og lignende).

  Historisk sett har vel en uttaksrate på 4 % vært forsvarlig, men med nullrenter kan det være at framtidig avkastning i aksjemarkedet blir noe lavere enn den historiske, så sannsynligvis best å legge seg litt under det.

 3. Bunnlinje Said,

  desember 15, 2020 @ 6:10 pm

  Hei,

  Jeg leste på en eller annen amerikansk FI-blogg at en av forfatterne av Trinity-studien (studien som ligger til grunn for 4% regelen) i nyere tid har uttalt at uttaket faktisk kan økes til 5%. Grunnet lave renter og høy prising av aksjemarkedet høres dette i utgangspunktet rart ut. Dog argumenterer han med at inflasjonen er vesentlig lavere nå enn den var i alle årene som ligger til grunn for Trinity-studien. Og at inflasjonen vil fortsette å være lav i mange, mange år fremover grunnet massiv gjeld som ikke vil kunne tilbakebetales hvis sentralbankene begynner å heve rentene. Synes dette var interessant ettersom man de siste årene har lest mye om at uttaket bør senkes til 3% eller enda lavere.

  Uansett hva man legger til grunn så er du veldig nære økonomisk frihet.

  Så får vi håpe at Støre (hvis det blir regjeringskifte i 2021) ikke gjør alvor av å senke verdsettelsesrabatten på fond til 20% og heve formueskatten til 1.3%.

  Jeg vet ikke hvordan boligmarkedet er der du bor, men kan det bli aktuelt for deg å flytte i en mindre/rimeligere bolig når barna har flyttet hjemmefra? I så fall frigjør du evt. noen midler der også.

 4. NF Said,

  desember 15, 2020 @ 9:11 pm

  Spennende! Skal du FIRE alene eller har du feks kone, venner som også har fri 8-16?

 5. Eivind Said,

  desember 15, 2020 @ 9:21 pm

  Hei,
  Har lest bloggen din i mange år og har funnet mye inspirasjon i den. Synes også dette innlegget er en veldig god refleksjon om motivasjonen din.
  Takk for gode poster og gratulerer med gode resultater, og ikke minst en veldig imponerende gjennomføringsevne.

 6. pengeblogg Said,

  desember 16, 2020 @ 7:36 am

  Takk for det, Eivind.

  Gjennomføringsevne er veldig viktig for meg. Jeg ønsker ikke bare å være en som kjenner og skriver om teorien, men en som faktisk klarer å levere i praksis. 🙂

 7. pengeblogg Said,

  desember 16, 2020 @ 7:38 am

  Blir nok alene i første omgang.

 8. pengeblogg Said,

  desember 16, 2020 @ 7:48 am

  Syns det er veldig vanskelig å si om 3, 4 eller 5 % er det mest «riktige» framover, men skal man bomme i en retning er det jo bedre å ende opp med for mye penger enn for lite.

  Når det gjelder bolig, så er det mange hensyn å ta. Hvis en eller flere av ungene flytter langt unna, syns jeg det er greit å ha litt plass slik at de kan komme hjem og overnatte uten at vi går oppå hverandre. Men jeg har heller ikke tenkt bo i enebolig resten av livet. Når vedlikehold, snømåking og plenklipp bare blir et ork, er det på tide å flytte til noe mer lettstelt. 🙂

 9. Ulf Said,

  desember 23, 2020 @ 10:25 pm

  Hei! Utrolig interessant arbeid å lese om, både med tanke på økonomi og selve bloggen. Takk for at du deler dine erfaringer. Tenkte på det med pensjon, det kan være ganske utslagsgivende basert på alder og hvilke planer man har med tanke på å være ansatt eller ei i en periode. F.eks hvilke pensjonsrettigheter går tapt hvis man hopper av en statlig jobb i en alder tett opp mot 62. Jeg har lest litt og blitt skremt av alle regler. Så skulle du gå tom for ideer så er jeg her 🙂

 10. pengeblogg Said,

  desember 26, 2020 @ 7:24 pm

  Takk for det, Ulf. Jeg er på ingen måte noen pensjonsekspert, men det er et tema jeg muligens vil komme til å lukte litt mer på etterhvert, så takk for tipset.

 11. Torbjørn Said,

  desember 29, 2020 @ 11:25 pm

  Hei. Litt samme situasjon sjøl. Har vel blitt 45år, har sammen med kona bygget opp en 5mill pluss nedbetalt hus. Jeg har vel fyllt opp 85 års regelen for pensjon når jeg runder 51år ca. Jobben er som du sier egentlig veldig trivelig og fin til tider, men det er alt for mye bullshit og den krever tid som jeg ikke har lyst til å gi fra meg. Hvordan regner du på hva du trenger? Tar du med at fra 67år så vil du ha vanlig pensjon osv? Jeg tenker også at det går an å ha et rammelån på huset feks 50% og ha det i en type investering som Telenor som betaler 6% utbytte ca. Betale bare renter på lånet med utbytte, og ta resten selv. Det er jo positivt fordi inflasjon virler på lånet også, samt gunstigere formueskatt messig.

 12. pengeblogg Said,

  desember 30, 2020 @ 9:47 am

  Torbjørn, pensjon ligger såpass langt langt fram i tid for meg at jeg ikke har regnet noe på hva den vil bli ennå. For øvrig mener jeg at jeg kan leve godt på rundt kr 20 000 per måned, noe som tilsier at jeg nærmer meg økonomisk uavhengighet, men ikke er der helt ennå.

 13. Klassereisen Said,

  januar 3, 2021 @ 7:25 pm

  Takk for et fint innlegg.
  Jeg pusler med de samme tankene selv, selv om jeg ikke har kommet like langt som deg.
  En ting jeg drømmer om er å bli oppfinner, og bare jobbe for meg selv. Å teste ut forskjellige ideer i praksis, og bygge ting og se om det har noe for seg.

  En annen drøm er å bli styrtrik og bare dra rundt (eller være hjemme forsåvidt) og hjelpe folk som trenger det. Det må føles utrolig meningsfullt.

 14. pengeblogg Said,

  januar 4, 2021 @ 9:18 am

  Takk for det, Klassereisen. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.