Er det naivt å tro på evig oppgang i aksjemarkedet?

Mange som investerer i aksjemarkedet baserer seg på at den langsiktige trenden alltid vil være stigende. Er det en realistisk antagelse, eller er man litt naiv når man baserer seg på dette?

Historisk sett har det stort sett vært slik at den langsiktige trenden alltid har vært stigende. Det finnes noen unntak, det mest kjente er kanskje utviklingen i Japan de siste tiårene, og skal man basere seg på antagelsen om evig vekst, er man nødt til å definere «lang sikt» som noe helt annet enn det fondsbransjen gjør. Skal du være noenlunde sikker på positiv og god avkastning i aksjemarkedet, bør du ha en tidshorisont på minst 10 år, gjerne enda mer. Først med en såpass lang tidshorisont kan man være rimelig sikker på at summen av oppturene blir større enn summen av nedturene. Helt sikker blir man imidlertid aldri, for man har ikke noen garanti for at framtiden blir som fortiden, selv på veldig lang sikt.

Jeg er fast lytter av den glimrende podcasten Tid er penger, hvor den svært kunnskapsrike og erfarne finansmannen Peter Warren snakker om diverse tema innen finans. Warren har flere ganger snakket om at han ikke nødvendigvis kjøper forutsetningen om at markedet alltid skal opp, i hvert fall ikke hvis man har blitt voksen og ikke har «evighetens perspektiv» lenger. I denne sammenheng må man imidlertid ikke glemme at Warren befinner seg på et helt annet kompetansenivå enn de fleste av oss, og derfor på mange måter spiller et annet spill enn det vi andre gjør. Han forstår og klarer å regne på ulike typer derivater og har helt andre forutsetninger enn oss andre til for eksempel å velge et godt hedgefond, som jo nettopp er en type fond som kan være smart å investere i dersom man ikke helt tror på at markedet alltid skal opp.

Jeg mener generelt at det er et godt råd for folk flest å spare fast i aksjefond hver måned, forutsatt at man har en lang tidshorisont og at man sprer pengene på mange ulike land og bransjer. Kjøper man andeler i et globalt indeksfond i dag, er det mest sannsynlig at de har økt i verdi om ti år. Japan og andre eksempler på at det ikke alltid går oppover er unntakene og er en viktig påminnelse om at ingenting er garantert, men nesten ingen valg her i livet kommer med et absolutt sikkert utfall. Man er nødt til å tenke på hva som er mest sannsynlig og ta beslutninger ut ifra det. Husk også at risiko kan være så mangt. Suksessen til mange hedgefond skyldes for eksempel at det har vært noen uvanlig skarpe hoder som har forvaltet dem, i enkelte tilfeller én person. Det samme gjelder mange aktivt forvaltede aksjefond. Vi mennesker er robuste som rase, men som enkeltindivider er vi ganske skjøre greier. Risikoen for at en toppforvalter enten vil dø, bli alvorlig syk eller gå igjennom en skilsmisse eller lignende som gjør at hodet ikke henger helt med i en periode er slett ikke neglisjerbar og man bør tenke over slike ting hvis man vurderer å investere i et fond hvor den framtidige suksessen forutsetter at en eller noen få personer fortsetter å levere på høyt nivå.

Annonser

6 Comments »

 1. L Said,

  mars 9, 2021 @ 12:38 pm

  Jeg er enig i at Tid er er penger er en god podcast. Utfordringen er at man fort blir usikker når tegnene viser at markedene begynner å bli dyre og at stigende renter vil føre til verdifall på børsene? Da føles det feil å begynne med fondssparing på akkurat dette tidspunktet. Samtidig viser data fra Morningstar at man i 9 av 10 tilfeller vil tjene på å gå «all inn» uavhengig av tidspunkt. Hva er dine tanker å begynne med fondssparing i dag dersom man har et større beløp som skal plasseres? Vanlige folk kan jo helle ikke beskytte seg i nedgangstider på samme måte som proffene.

 2. T Said,

  mars 11, 2021 @ 12:39 pm

  Tror i alle fall det er smart å ha et bevisst forhold til om noe er overpriset eller ikke. Japan er vel et godt eksempel på en eufori i markedet hvor nikkei bla i snitt lå på skyhøye 60-70x før krakket P/E. Hovedindeksen ligger kanskje opp mot 18x som også er ganske høyt(men ikke nødvendigvis ift fremtidig inntjening så da er riskorn mindre). Men jeg holder meg unna ESG akkurat nå

 3. T Said,

  mars 11, 2021 @ 2:06 pm

  Tror i alle fall det er smart å ha et bevisst forhold til om noe er overpriset eller ikke. Japan er vel et godt eksempel på en eufori i markedet hvor nikkei bla i snitt lå på skyhøye 60-70x før krakket PE. Hovedindeksen ligger kanskje opp mot 18x som også er ganske høyt(men ikke nødvendigvis ift fremtidig inntjening)

 4. pengeblogg Said,

  mars 11, 2021 @ 2:41 pm

  Ja, kan være noe i det. Hadde vært interessant å reise tilbake i tid til årene før det smalt i Japan og sett hva som var den gjeldende stemningen der. Var det mange som hadde høydeskrekk, eller var alle i en lykkens finansrus? 😀

 5. K Said,

  mars 27, 2021 @ 2:49 pm

  Kjempefin blogg! Har en lignende strategi som deg, altså få og rimelige indeksfond. Angående KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II; frykter du dette med mulig avnotering av kinesiske selskaper på den amerikanske børsen? Markedsverdien på f.eks. Alibaba og JD.com har falt kraftig pga. dette, og begge er jo en del av fondet. Eller er spredningen såpass stor ellers i porteføljen at det ikke er så farlig? Har samme fond, som du sikkert skjønner 😉
  Keep up the good work!

 6. pengeblogg Said,

  mars 29, 2021 @ 1:42 pm

  Takk for det, K.

  Det du nevner om avnotering vil sikkert kunne ha en kortsiktig effekt, men på lang sikt tror jeg ikke effekten vil bli vesentlig. Spredningen i fondet er god, selv om det er litt mer «topptungt» enn jeg strengt tatt kunne ha tenkt meg. Ingenting produkter er perfekte. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.