Jeg er nå økonomisk uavhengig, men…

Tommelfingerregelen for økonomisk uavhengighet er at du kan leve av avkastningen av porteføljen din når den har nådd en størrelse som tilsvarer 300 ganger månedlig forbruk. Jeg har per i dag et månedlig forbruk på om lag kr 20 000 og etter juni er porteføljen min på kr 6 022 092, som tilsvarer 301 ganger månedlig forbruk. Ifølge tommelfingerregelen er jeg derfor økonomisk uavhengig nå. Det er jeg selvsagt veldig fornøyd med, og jeg er stolt av det jeg har oppnådd. Porteføljen min er bygd opp sten for sten over mange år, og høy sparerate over tid har vært et av de viktigste suksesskriteriene. I tillegg har jeg de siste årene fått god drahjelp fra aksjemarkedet. Tidevannet løfter alle båter, også min lille yacht.

Men selv om jeg nå har en formue som er på over 300 ganger månedlig forbruk, har jeg likevel ikke sagt opp jobben min ennå, og i dette innlegget skal jeg skrive litt om hvorfor. På engelsk er det noe som heter «the one more year syndrome». Dette syndromet gjelder i mange situasjoner – du fortsetter i en jobb du slett ikke liker, du fortsetter å være sammen med en kjæreste som du egentlig ikke har det noe bra sammen med, du fortsetter å bo i et hus som er for lite og som du ikke trives i og så videre – og det at jeg velger å fortsette å jobbe selv om jeg har nådd målet mitt om økonomisk uavhengighet kan på mange måter tolkes som at jeg er fanget i dette syndromet. Jeg mener likevel at det er et rasjonelt valg å ikke slutte å arbeide helt ennå, og her er fem begrunnelser for dette.

 1. Den gamle tommelfingerregelen kan være foreldet. I 2017 endret man «handlingsregelen» for oljefondet. Tidligere var regelen at man kunne bruke 4 % av avkastningen hvert år, noe som er helt i tråd med tommelfingerregelen for økonomisk uavhengighet, men i 2017 gikk man ned til 3 %. Begrunnelsen var at man mente at framtidig avkastning med stor sannsynlighet ville bli noe lavere enn den historiske avkastningen. Om 3 % eller 4 % er det mest realistiske skal jeg ikke mene så mye om, men endringen av handlingsregelen ble ikke tatt ut av løse luften. For å være på den sikre siden tror jeg derfor at det kan være smart å ha en portefølje som er noe større enn 300 ganger månedlig forbruk før man slutter å arbeide.
 2. Høy prising i aksjemarkedet. Selv om jeg i utgangspunktet ikke prøver å time markedet, så er det et faktum at verdens aksjemarkeder per i dag er relativt høyt priset, hvis man sammenligner med historisk prising. Dette betyr selvsagt ikke at vi nødvendigvis står overfor en betydelig nedgang i nær framtid («the markets can remain irrational longer than you can remain solvent»), men det betyr muligens at sannsynligheten for en kraftig korreksjon nå er noe høyere enn i tider med mer moderat prising.
 3. Koronapandemien. Selv om verden nå er i ferd med å åpne opp igjen etter koronapandemien, så er det fortsatt ganske usikkert hvordan verden vil se ut når vi anser oss som helt ferdige med den. Verdens sentralbanker har i mange år drevet med kvantitative lettelser for å stimulere økonomien, og under koronapandemien har man trykket ekstra hardt på gassen. Hvordan verdens aksjemarkeder vil reagere dersom det kommer store justeringer i styrken på de kvantitative lettelsene er det ikke helt lett å si noe om, men jeg tror alt i alt at det kan være greit å ha litt å gå på når vi nå befinner oss i en slik situasjon.
 4. Kryptovaluta. Per juni er i underkant av 5 % av porteføljen min plassert i kryptovaluta. Dette er en relativt ny aktivaklasse (Bitcoin ble lansert i 2009), hvor framtidig verdiutvikling er høyst usikker. Det teoretiske potensialet er veldig stort, men de praktiske bruksområdene har så langt ikke vært så mye å skryte av, så jeg tror fortsatt at det er en reell fare for at interessen kan avta og at verdiene kan falle kraftig. Den ekstra usikkerheten knyttet til denne delen av porteføljen min er nok et argument for at jeg ønsker at den skal være på noe over 300 ganger månedlig forbruk før jeg slutter å jobbe.
 5. Å framskrive dagens forbruk er ikke nødvendigvis det smarteste. I dag bruker jeg om lag kr 20 000 hver måned, og jeg har hatt omtrent dette kostnadsnivået i flere år nå. Dette betyr dog ikke nødvendigvis at jeg vil fortsette å bruke kr 20 000 hver måned i all framtid. De siste årene har jeg for eksempel ikke gjennomført noen større oppussingsprosjekter i huset, og jeg har heller ikke byttet bil. Men en gang i framtiden vil jeg nok både måtte bytte tak på huset, bytte kjøkken og kjøpe ny bil, og dette er kostnader som er så store at jeg ikke vil klare å dekke dem innenfor de kr 20 000 som jeg vanligvis bruker hver måned. I tillegg kommer alt det som kan skje, men som jeg ikke tenker på eller anser som en risiko per i dag. Buffett har kalt slike faktorer for «unknown unknowns», altså ting som vi ikke vet at vi ikke vet.

Når jeg slutter å arbeide, vil det for øvrig skje noen endringer i mine månedlige kostnader. Noen kostnader vil gå ned, for eksempel ser jeg for meg å bruke enda mindre på klær enn jeg gjør i dag og jeg slipper kostnadene knyttet til å komme meg til og fra jobb. Andre kostnader vil imidlertid gå litt opp, primært fordi at noe av det jeg kommer til å bruke den frigjorte tiden min på vil koste litt penger. Hva nettoeffekten vil bli er jeg litt usikker på, men jeg tror det er mest sannsynlig at kostnadene mine vil bli litt lavere når jeg slutter å arbeide.

Veien videre
Jeg korrigerer stadig kursen litt, men dette er planen for veien videre slik jeg ser det akkurat nå.

 • Jeg har nok i aksjefond, og slutter derfor å bruke av månedlig sparing til å kjøpe ytterligere fondsandeler. Skulle det komme en skikkelig nedtur en av de kommende månedene, slik at aksjer blir billige, kommer jeg imidlertid til kjøpe flere fondsandeler.
 • Jeg skal kjøpe meg videre opp i kryptovaluta. Jeg ønsker å ha 1 Bitcoin og 10 Ether (Ethereum). Per i dag har jeg 0,44 Bitcoin og 8,48 Ether. Planen for kryptovalutaene mine er for øvrig å sitte på dem i mange år (minst fem), altså ikke å gradvis selge meg ned når jeg slutter å arbeide.
 • Jeg ønsker å bygge opp en kontantbeholdning, slik at jeg den første tiden etter at jeg slutter å jobbe ikke trenger å tære for raskt på aksjefondsandelene mine. Planen er at jeg den første tiden skal realisere kr 10 000 av aksjefondsandelene mine og bruke kr 10 000 av kontantbeholdningen hver måned. Hvor stor denne kontantbeholdningen skal være har jeg ikke helt bestemt meg for ennå, men jeg ønsker i hvert fall at den skal dekke 50 % av de forventede månedlige kostnadene de første par årene (altså minimum kr 240 000).

På en måte er jeg nå økonomisk uavhengig, og det er jeg stolt av. Skulle sjefen plutselig bli en drittsekk, kan jeg buse inn på kontoret hans og si «fuck you», med visshet om at jeg har nok midler til å leve godt i veldig mange år. Usikkerhet og risikoaversjon gjør likevel at jeg ikke er helt fornøyd med størrelsen på porteføljen min ennå, og jeg ønsker derfor å styrke den ytterligere litt før jeg slutter å arbeide.

Annonser

38 Comments »

 1. Martin Said,

  juli 13, 2021 @ 3:04 pm

  Hei. Spennende lesning og bra jobbet med å nå et mål du har satt deg. Hvilket utfallsrom legger du til grunn for forventet avkastning på 4%? Som vi har sett historisk kan man ha lengre perioder (<10 år) med dårligere avkastning i finansielle eiendeler. Og hvordan er porteføljen din tilpasset ulike aktivaklasser? Denne 300-regelen er jo bare en regel som krever 4% avkastning for å opprettholde samme beholdning av kapital for en uendelig tidshorisont. Oljefondets avkastning er jo basert på en 70/30 portefølje aksjer/renter. Har du det samme, eller vil du øke/redusere aksjer når du ikke lenger skal ha inntektsgivende jobb?

  Japan er jo det landet med lengst historikk på "eksprimentering" med kvantative lettelser, og der falt den brede aksjeindeksen NIKKEI225 med 80% fra toppen i 1989 til bunnen i i mars 2003, før NIKKEI steg 11% fra 2003 til 2012. Ved å sette opp en enkel modell der avkastningen er lineært er fordelt utover med -80% de første 13 årene, og deretter 11% vil kapitalen være negativ etter 16 år. Jeg vet ikke din alder, og mulig 16 år er tilstrekkelig for deg, men hadde vært ekstremt interessant å høre om du har sikringsstrategier på plass for å håndtere et slikt scenario, eller om du stoler på at finansielle assets skal gi lik avkastning fremover som det har gjort historisk (i vår del av verden ).

  Beklager om du har beskrevet dette inngående tidligere, men kom over dette blogginnlegget via annen kilde, og ble ekstremt nysgherrig.

 2. Christine Said,

  juli 13, 2021 @ 3:45 pm

  Er det et alternativ for deg å arbeide deltid (eks fortsette i 50% stilling) eller ser du for deg å slutte helt i jobben den dagen du sier opp? I tillegg hadde det vært fint med et oppqummeringsinnlegg: hvor begynte du og hvordan har veien vært?

 3. Jostein Said,

  juli 13, 2021 @ 5:53 pm

  Gratulerer! Inspirerende å følge reisen din! Har du tenkt noe på om du ønsker å jobbe litt hvis du evt slutter i jobben din? Du virker jo som en ressurssterk person med mange muligheter for å jobbe litt.

 4. Stig Said,

  juli 13, 2021 @ 9:23 pm

  GRATULERER!! Du er beinhard! Jeg har jevnlig latt meg inspirere, med stor nytte, over flere år. Respekt!

 5. Olsen Said,

  juli 13, 2021 @ 10:34 pm

  Hei.
  Hvor gammel er du? Har du tatt med pensjon i regnestykket ditt?

 6. Emma Said,

  juli 13, 2021 @ 11:56 pm

  Gratulerer med øknomisk uavhengighet – knallbra jobba! Det har vært veldig gøy å følge deg, så jeg er glad for at du fortsetter sparingen en stund til 🙂

 7. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 10:00 am

  Takk for det, Emma. 🙂

 8. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 10:00 am

  Olsen, jeg passerte 40 for et par år siden. Fremtidig pensjon har jeg ikke tatt hensyn til, så det blir en bonus om et par-tre tiår. 🙂

 9. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 10:01 am

  Takk for det, Stig. 🙂

 10. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 10:02 am

  Takk for det, Jostein. Å jobbe litt er absolutt en mulighet det, gitt at jeg finner noe som ikke begrenser friheten min for mye. Jeg har de siste årene hatt noen styreverv, og det har jeg ikke tenkt å slutte med.

 11. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 10:06 am

  Christine, det kan absolutt være en mulighet å jobbe litt, men i så fall blir det nok mindre enn 50 %. Takk for tips om et oppsummeringsinnlegg. 🙂

 12. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 10:10 am

  Martin, porteføljen min består av indeksfond og kryptovaluta. Den er godt spredt geografisk, så forhåpentligvis er ikke det som skjedde i Japan noe som vil ramme meg. Helt sikker er man dog aldri, og det er nettopp all usikkerheten rundt slike forhold som gjør at jeg ønsker å ha en noe større formue enn det jeg har per i dag før jeg slutter å jobbe. Kommer sannsynligvis til å skrive mer om noe av det du er inne på i senere innlegg på bloggen.

 13. Asbjørn Said,

  juli 14, 2021 @ 12:26 pm

  Gratulerer! For en prestasjon, husk å feire skikkelig nå! 🙂 Apropos swr, anbefaler å lese «updated trinity study» av thepoorswiss. Mange nyttige grafer der. Han simulerer for 40 år, i stedet for 30 år i den originale trinity-rapporten. Men du får jo pensjon om ca 20. Norsk pensjon er en big deal for FIRE!

  Har du begynt å nyte fruktene på noen måte ennå? For eksempel si nei til møter og arbeidsoppgaver som høres kjedelige ut? Si du vil jobbe hjemmefra, gå ned i stilling el.l.? 🙂

 14. ED Said,

  juli 14, 2021 @ 1:31 pm

  Interessant blogg å følge, særlig for meg som er noen år etter deg mtp spareplanen.

  Du skriver nå at du ønsker en større formue før du slutter å jobbe. Hvor stor formue ser du for deg?

 15. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 1:36 pm

  Takk for det, Asbjørn.

  Jeg skal ta en kikk på artikkelen du viser til. For andre interesserte, her er link til den: https://thepoorswiss.com/updated-trinity-study/

  Grunnen til at jeg har sett bort ifra pensjon så langt er at jeg anser det som sannsynlig at det vil komme endringer i pensjonssystemet før jeg når normal pensjonsalder, og at det derfor er vanskelig å estimere framtidig pensjon. Samtidig er jeg enig i at det er en big deal, så dette er nok noe jeg kommer til å se nærmere på. Jeg kan jo bare være litt konservativ i mine estimater, slik at en eventuell bom blir i «riktig» retning. 🙂

  Har ikke begynt å høste noen frukter ennå. Har fortsatt hjemmekontor pga. pandemien, så har det veldig fritt og greit nå uansett. 🙂

 16. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 2:06 pm

  Takk for det, ED.

  Har ikke helt bestemt meg for hvor mye mer jeg vil ha før jeg slutter å jobbe ennå, men sikter i hvert fall mot 10 % mer enn 300 ganger månedlig forbruk, altså 6,6 millioner kroner.

 17. Geir Tvedt Said,

  juli 14, 2021 @ 2:36 pm

  Gratulerer med et fantastisk resultat.

  Flere andre som har samme mål som deg fokuserer også på å ha en eller flere utleieboligerer den dagen de sier opp jobben. Hva er dine tanker om utleieboliger og hvorfor har ikke du valgt den løsningen? Er det noe du vurderer?

  Du har jo vært med på en fin reise med krypto investeringen og jeg forstår at du skal øke denne andelen fremover. Dette da selfølgelig fordi du tror på ytterligere vekst på sikt. Hva tror du vi kan forvente at bitcoin er verdt om 5 og 10 år? Tror du vi vil oppleve et kraftig fall igjen slik som i 2019?

 18. pengeblogg Said,

  juli 14, 2021 @ 2:49 pm

  Takk for det, Geir Tvedt.

  Jeg har vurdert å bruke deler av formuen min på å kjøpe en utleiebolig. En utleiebolig vil kunne gi en stabil inntektsstrøm, som jo er veldig fordelaktig. Samtidig er jeg veldig opptatt av å ikke kjøpe meg masse arbeid (frihet er veldig viktig for meg), så skulle jeg ha kjøpt en utleiebolig, hadde det vært mest aktuelt med en nyere leilighet som ikke vil kreve noe særlig vedlikehold på mange år. Sist jeg regnet på et konkret case var ikke avkastningen noe særlig å skryte av, men slike regneastykker blir veldig avhengig av hva man legger inn av fremtidig prisvekst.

  Jeg tror vi bare er i startgropa når det gjelder kryptovaluta, og at én Bitcoin kan være verdt flere millioner om 10 år. Samtidig tror jeg det kan bli en ekstremt volatil reise, og at det vil ta mange år før svingningene blir mer lik de vi ser i aksjemarkedet. Det er derfor jeg har bestemt meg for å kjøpe meg opp til jeg har 1 Bitcoin og 10 Ethereum, og deretter sitte rolig i båten i mange år.

 19. Rune Said,

  juli 14, 2021 @ 3:26 pm

  Hei, skikkelig bra jobba! Har fulgt med bloggen din i et par år. Jeg er på samme vei, men ligger et par millioner bak. Blir spennende å følge med dine steg videre!

 20. pengeblogg Said,

  juli 15, 2021 @ 9:19 am

  Takk for det, Rune. Og lykke til videre. 🙂

 21. GeirE Said,

  juli 16, 2021 @ 4:44 pm

  Gratulerer og godt jobba!
  Jeg er en fast følger av bloggen din.
  Takk for at du skriver og deler – det er både lærerikt og motiverende!

 22. pengeblogg Said,

  juli 20, 2021 @ 7:24 am

  Takk for det, GeirE. 🙂

 23. Helen Said,

  juli 21, 2021 @ 5:33 pm

  Gratulerer med økonomisk uavhengighet! 🙂 Har du noen tanker om hvordan skatt på salg av aksjer og fond vil slå ut mht økonomisk uavhengighet?

 24. pengeblogg Said,

  juli 23, 2021 @ 10:10 am

  Takk for det, Helen.

  Aksjefondsandelene mine er plassert på en aksjesparekonto, og der er det slik at det er innskutte midler som tas ut først. De første årene vil det derfor ikke bli snakk om noen skatt pga. salg av fondsandeler. Etter hvert vil det bli skatt på gevinsten. Formueskatt kommer i tillegg. Usikkerhet knyttet til framtidig skatt er en god grunn til å ha en viss sikkerhetsmargin før man velger å slutte å jobbe.

 25. Helge Said,

  juli 26, 2021 @ 11:36 pm

  Gratulerer masse med å nå mål!

  Har du noen gjeld, eller er du gjeldsfri?

 26. pengeblogg Said,

  juli 27, 2021 @ 7:33 am

  Takk for det, Helge.

  Jeg er gjeldfri.

 27. Helge Said,

  juli 27, 2021 @ 8:24 am

  Veldig inspirerende!
  Hvordan prioriterte du nedbetaling av gjeld, kontra sparing i fond?

 28. pengeblogg Said,

  juli 27, 2021 @ 9:08 am

  Jeg fordelte i mange år sparingen min på aksjefond og nedbetaling av lån. Da jeg nærmet meg gjeldfri, brukte jeg i noen måneder all sparing på nedbetaling av lån. Digger å ikke ha noe gjeld. 🙂

 29. Helge Said,

  juli 27, 2021 @ 3:28 pm

  Deler tankene dine rundt gjeld 100%. En må finne motiverende mål som gir deg «sparestyrke». Jeg har prioritert gjeld, og blir gjeldsfri ila året. Har nok prioritert nedbetaling i litt for høy grad (sett i etterpåklokskap). Har egoistisk håpet på et godt innsteg ved at markedet fikk en korreksjon før mere ble satt i fond.

  Om en korreksjon kommer, vil det å kunne slutte i jobb for deg fortsatt være aktuelt?

 30. pengeblogg Said,

  juli 28, 2021 @ 9:44 am

  Ja, man ser først i ettertid hva som hadde vært det mest optimale å bruke sparingen på.

  Om en korreksjon endrer på mine planer kommer an på styrken. En 5-10 % nedgang skjer jo nesten årlig og er til å leve med. Får vi 1929 på nytt, bør jeg nok stå i jobben litt ekstra. 😀

 31. Pat Said,

  august 1, 2021 @ 12:37 pm

  Du er en super inspirasjon! Grattis med «FI». Takk for alle tips og råd. Ved å følge liknende strategi har jeg oppnådd ekstremt mye på bare ett år. Å gå fra en sparerate på ~10% til nærmere 60% har gjort underverker.

 32. pengeblogg Said,

  august 2, 2021 @ 8:29 am

  Takk for det, Pat. Nesten 60 % sparerate er veldig bra. Keep up the good work. 🙂

 33. Formuebygging Said,

  august 4, 2021 @ 11:43 pm

  Den spare-disiplin du har hatt gjennom alle de år er rett å slett imponerende. Det er bare å bøye seg i støvet. Å se denne reisen er motiverende. Særlig i juni der finansformuen din økte med 300k på en måned. Det er imponerende, men det krever at man har opparbeidet seg en del kapital først.

 34. pengeblogg Said,

  august 5, 2021 @ 7:29 am

  Takk for det, Formuebygging. De månedlige svingningene i kroner kan bli ganske voldsomme når man begynner å få en viss størrelse på formuen. 🙂

 35. T Said,

  august 5, 2021 @ 9:46 am

  Kult at du er økonomisk uavhengig. Regner du inn at du på ett eller annet tidspunkt også kan spise av hovedstolen, eller tenker du at den skal gå i arv?

 36. pengeblogg Said,

  august 5, 2021 @ 12:25 pm

  T, jeg har ikke noe mål om å etterlate meg en kjempestor arv. Samtidig vet man jo aldri hvor lenge man lever, så jeg vil i hvert fall ikke bygge ned hovedstolen for raskt.

 37. Eirik Said,

  august 23, 2021 @ 10:08 pm

  Gratulerer med oppnådd mål, og flott at du ikke gir deg slik at vi som følger deg kan kose oss med oppdateringer en stund til.
  Som gjeldfri og med denne formuen, blir det jo litt i formueskatt. Hvordan forholder du deg til det?

 38. pengeblogg Said,

  august 24, 2021 @ 6:46 am

  Takk for det, Eirik. Jeg har betalt formueskatt noen år nå, og ser på den som en kostnad på linje med andre kostnader. Prinsipielt syns jeg ikke noe særlig om formueskatten, men heldigvis gjør verdsettelsesrabatten på aksjer og aksjefond og bunnfradraget at det ikke er snakk om de store summene for min del.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.