Pengetips #15 – Ha en plan for uventede inntekter

Noe som de fleste som skriver om personlig økonomi pleier å understreke, er nødvendigheten av å ha en økonomisk reserve, slik at man er i stand til å dekke uforutsette kostnader. Noe som derimot blir mindre vektlagt, er viktigheten av å ha en plan for hvordan man skal håndtere uventede inntekter.

Uventede inntekter kan oppstå på ulike måter, eksempelvis:

  • Arv
  • Gevinster i pengespill
  • Gode lønnsoppgjør
  • Overtidsbetaling
  • Gevinst ved salg av bolig og andre eiendeler

Dersom man ikke har en plan for hvordan man skal håndtere denne typen  inntekter, vil man gjerne sløse dem bort. Av en eller annen grunn har ofte uventede inntekter lavere opplevd verdi enn inntekter man har arbeidet for, og dette påvirker hva pengene brukes til. De fleste har vel hørt om Lotto-millionærer som sløser bort store deler av premien.

Her er et par forslag til plan for hvordan man skal håndtere uventede inntekter:

1. Man kan bestemme seg for at alle uventede inntekter skal plasseres på sparekonto, i aksjefond eller som annen type sparing.

2. Man kan bestemme seg for at 80 % (eller en annen prosent) av uventede innteker skal brukes til sparing, mens resten kan brukes til hva man måtte ønske.

Ikke vent med å lage en plan for slike inntekter. Noe av det som kjennetegner disse inntektene er jo at de kommer overraskende, og det gjelder både beløpenes størrelse og når de kommer.

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.