Pengetips #33 – Tre avgjørende forhold

Det er viktig å ha klart for seg hvilke forhold som påvirker avkastningen av en investering. Tre ulike forhold vil påvirke sluttbeløpet, det vil si det framtidige kronebeløpet, av en investering:

  • Størrelsen på det opprinnelig investerte beløpet
  • Den prosentvise avkastningen du oppnår
  • Hvor mange år du investerer pengene

Disse tre forholdene er i utgangspunktet enkle å forstå. De fleste vil intuitivt være enige i at det å plassere et stort beløp til høy avkastning over mange år, vil gi et høyere sluttbeløp enn det å plassere et lite beløp til lav avkastning i en kort periode. Det som derimot kan være overraskende for mange, er hvor stor betydning disse tre forholdene har relativt i forhold til hverandre.

La meg illustrere dette gjennom et eksempel. La oss tenke oss at du bestemmer deg for å investere kr 1.000 per år og at du forventer å få 10 % årlig avkastning på disse pengene. Etter 20 år vil du da ende opp med kr 63.000. La oss så se på hva som skjer dersom du endrer de tre forholdene nevnt ovenfor:

  • Dersom du dobler det årlige investeringsbeløpet, slik at du investerer kr 2.000 per år i stedet for kr 1.000, vil du etter 20 år ende opp med kr 126.000. Legg merke til at dette er nøyaktig det dobbelte av det opprinnelige sluttbeløpet.
  • Dersom du klarer å doble den årlige avkastningen, slik at du investerer kr 1.000 per år til 20 % avkastning, vil du ende opp med kr 224.000.
  • Dersom du dobler antall år, slik at du investerer kr 1.000 årlig i 40 år til 10 % avkastning, vil du ende opp med kr 487.000.

Hvilke konklusjoner kan man så trekke av dette? Det første man ser, er at det å øke investeringsbeløpet kun vil føre til en lineær økning av sluttbeløpet. En dobling av investeringsbeløpet vil altså føre til en dobling av sluttbeløpet, en tredobling av investeringsbeløpet vil føre til en tredobling av sluttbeløpet og så videre. En dobling av den prosentvise avkastningen eller antall år, vil derimot føre til en mangedobling av sluttbeløpet. I eksempelet ovenfor vil en dobling av den årlige avkastningen føre til at sluttbeløpet blir 3,6 ganger så stort, og en dobling av antall år vil føre til at sluttbeløpet blir hele 7,7 ganger så stort.

Konsekvensene av dette kan oppsummeres på følgende måte:

  • Ikke vent med å investere! Du taper penger for hver dag du utsetter det
  • Plasser pengene til høy forventet avkastning
  • Det er mye viktigere å ta seg god tid enn det er å spare et størst mulig årlig beløp

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.