Pengetips #46 – Ryddighet

Ryddighet er et nøkkelord for god personlig økonomi. Det å betale regninger i tide, ikke bruke mer enn det man tjener, vite hva man bruker penger på og så videre, er forhold man må ha kontroll på. Mindre åpenbart er det kanskje at det å ha det ryddig rundt seg, også er en svært god økonomisk vane. Det er flere grunner til dette:

  • Det er vanskelig å holde det ryddig dersom man har et svært stort antall eiendeler. Liker man å ha det ryddig rundt seg, vurderer man derfor nødvendigheten av det man kjøper på en bedre måte.
  • Dersom man har det ryddig rundt seg, har man gjerne bedre oversikt over hva man faktisk har liggende. Vet man for eksempel hvor man har batterier, lyspærer og andre småting, slipper man å sløse bort penger på å kjøpe ting man har fra før.
  • Rot virker stressende på mange, og i en stresset situasjon opptrer man gjerne irrasjonelt med penger.

Her er noen tips for hvordan du kan skape større ryddighet i hjemmet ditt:

  • Ta deg god tid. Har du svært mye rot liggende, bør du ikke prøve å løse hele problemet på én kveld. Ta for deg ett rom av gangen og gå grundig til verks. Gjenstander som du ikke lenger har bruk for eller som ikke betyr noe spesielt for deg, bør du kvitte deg med. Noe kan muligens selges, men sannsynligvis har du også mye som bare må kastes.
  • Ikke ha mer klær enn at de maksimalt fyller opp 80 % av plassen i skapene og skuffene dine. De siste 20 prosentene gjør at det blir lettere å finne fram og enklere å holde oversikt over hva du har av klær.
  • Ikke ha flere bøker enn at du får plass til dem i bokhyllene dine. Selg eller kast alle bøker som er utdaterte, bøker som du har lest, men ikke kommer til å lese igjen og bøker som du ikke har lest, men som du vet at du ikke kommer til å lese. Dersom du har bøker der kun noen få sider er av interesse, kan du enten klippe ut disse sidene og sette dem i en perm eller kopiere/skanne de aktuelle sidene.
  • Innholdet i fagtidsskriver (for eksempel Kapital, Dine Penger, Illustrert vitenskap og lignende) blir fort utdatert. Det er derfor ingen grunn til å ta vare på slike tidsskrifter etter at du har lest dem. Er det enkelte artikler du ønsker å ta vare på, kan du klippe dem ut eller kopiere/skanne dem.
  • En god regel er at dersom man kjøper noe nytt, skal man alltid kvitte seg med noe gammelt. Kjøper du for eksempel en ny genser, må du kvitte deg med en av dem du allerede har. Etter at du har tatt en opprydning og kvittet deg med alt det unyttige du har liggende, er det å følge denne regelen en garanti for at du ikke kommer opp i samme situasjon igjen. Mange kjøper og kjøper uten å ha et bevisst forhold til at man også må kvitte seg med noe, og akkumulerer på denne måten store menger rot.

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.