Tenk positivt?

Det er delte meninger om hvor stor betydning det å tenke positivt har for den som ønsker å gjøre suksess på et eller annet område. I enkelte selvutviklingbøker, for eksempel i The secret av Rhonda Byrne og The power of positive thinking av Norman Vincent Peale, virker det nærmest som om det å tenke positivt er den viktigste faktoren, mens andre bøker hevder at det å tenke positivt spiller liten rolle. Hvem har rett?

Slik jeg ser det, er ikke det å tenke positivt i seg selv av avgjørende betydning for å oppnå suksess. La meg illustrere dette med et eksempel. To person, Jens og Sigurd, har bestemt seg for å bli rike i løpet av ti år. Jens leser om det å betale seg selv først, og setter umiddelbart i gang med å betale seg selv først 20 % av netto utbetalt lønn hver måned. Pengene plasserer han i et nøye utvalgt aksjefond. Sigurd derimot, bruker alt han tjener hver måned, og mener at han i løpet av ti år helt sikkert vil finne en eller annen metode som gjør at han kan bli rik på kort tid. Når det gjelder humør og syn på livet, skiller de to seg veldig fra hverandre. Jens er alltid smådeprimert og syns synd på seg selv. Sigurd er evig optimist og tror at alle andre vil han vel. Etter ti år er Jens blitt en holden mann, mens Sigurd fortsatt går og leter etter en rask vei til rikdom.

Eksempelet er satt på spissen, men poenget er at det er det man gjør som skaper resultater, og ikke det man tenker. På den annen side er det opplagt slik at det som regel ikke er noen ulempe å tenke positivt. Alt annet likt, så blir det meste enklere dersom man er positiv enn dersom man er negativ. Men man kommer ikke utenom at det er konkrete handlinger som skaper resultater.

6 Comments »

  1. Alltid Blakk Said,

    august 26, 2011 @ 5:51 pm

    Om du er netagtivt innstillt er det vel større sjangse for at du faktisk ikke gjør [insert whatever]. Altså postiv tenkning er rett og slett en metode til å hjelpe til å få hendelsen i gang ? I ditt litt ekstreme eksempel ville da skeptikeren og pesimisten ikke ha troa på at pengene vil formere seg i fond, og har du ikke troa så hvorfor skulle han da gjøre det ? Om Jens går rundt å tror på kapitalismens undergang i 2012, hvorfor investere pengene sine i akkurat kapitalsimen ? Det er der eksempelet ditt blir feil mener jeg. Også er det en stor forskjell på å tenke positivt og være en urealistisk drømmer som Sigurd er. Jeg vil ikke kalle han en optimist, men en drømmer. Drømmer har veldig lite med virkeligheten å gjøre. Det var i hvertfall det mamma sa da jeg fortalte om gjenferd på loftet.

    Utover det er vi enige: Skal man ha noe gjort, må man gjøre det.

  2. pengeblogg Said,

    august 26, 2011 @ 7:55 pm

    Takk for god tilbakemelding, Alltid Blakk.

    Det finnes mange grader av negativitet. Jeg skrev at Jens er smådeprimert og syns synd på seg selv, og dette mener jeg kan la seg kombinere med at han klarer å betale seg selv først. Men jeg er helt enig at man kan bli så negativ til alt og alle at man ikke har tro på noe som helst.

    Jeg er også helt enig i at det er forskjell på å være positiv og det å være en drømmer. Ser nå at jeg burde ha skilt på det i innlegget mitt.

  3. Aksjebloggeren Said,

    august 27, 2011 @ 10:58 am

    Hehe, ja det hjelper ikke å sitte å bare tvinne tomler og tenke positivt. Kommer ikke langt da. Det er jo nesten slik The Secret fremstiller det. Men som det nevnes her så er et å tenke positivt et godt verktøy som gjør det lettere å ta de steg og gjøre de tiltak som må til for å komme i mål.

  4. pengeblogg Said,

    august 27, 2011 @ 12:10 pm

    Jeg vil ikke kritisere The secret for mye. Flere av dem som «er med» i boka og filmen har jeg stor sans for, blant annet Jack Canfield, Bob Proctor og Denis Waitley. Det er jo ikke det at det som tas opp i denne boka er direkte feil, det er bare det at det ikke er hele sannheten 🙂

  5. Aksjebloggeren Said,

    august 27, 2011 @ 6:07 pm

    Jeg er helt enig med deg 🙂 Og det var heller ikke helt det jeg mente å gjøre med kommentaren. Jeg benytter jo selv metodene som brukes i The Secret og har sans for det selv. Men som du sier, det er ikke hele sannheten, bare en liten del av den.

  6. pengeblogg Said,

    august 27, 2011 @ 6:49 pm

    Jeg mente ikke å kritisere kommentaren din, Aksjebloggeren, selv om jeg nå ser at det enkelt kunne tolkes slik. Det var mer ment som en presisering av det jeg skrev om The secret i selve innlegget mitt 🙂

    Syns egentlig at det er litt rart at The secret har solgt så vanvittig godt. Det finnes jo mange selvutviklingsbøker som er mye bedre, for eksempel The success principles av Jack Canfield. Men, årsaken er vel at veldig mange er ute etter lettleste bøker som gir en enkel oppskrift på suksess, og det er jo det The secret gir. Sånn sett har jo Rhonda Byrne gjort noe veldig smart – hun har tatt et stort tema og trukket ut det som er mest salgsvennlig, og dermed skapt en bestselger 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.