Millionærskolen – Kutt kostnadene

I de to siste innleggene har jeg tatt for meg de tre ferdighetene du må opparbeide deg for å bli millionær, og jeg har argumentert for at det å kutte kostnadene er den ferdigheten du først bør ta tak i. Jeg har også skrevet om viktigheten av å betale seg selv først. Jeg anser dette som den primære teknikken for å sikre at inntektene er større enn kostnadene hver måned. I dette innlegget skal jeg diskutere noen flere teknikker for å klare å kutte kostnadene.

1. Ikke bruk penger hver dag. Er du av dem som handler mat og andre dagligvarer enten hver dag eller nesten hver dag, så kan du spare mye på å gå over til å handle kun en eller to ganger per uke. Alt annet likt så er det nemlig som regel slik at jo oftere du bruker penger, desto mer penger bruker du totalt sett. Når det gjelder mat, vil jeg anbefale en hovedhandlerunde per uke, pluss en suppleringsrunde for ferske matvarer.

2. Ikke opphold deg for mye på steder der det er mulig å bruke penger. Dersom du bruker mye av din fritid på kjøpesentre, i handlegater eller andre steder der det er lett å bruke penger, så kan du spare mye på å begynne å bruke tiden din andre steder. Igjen, alt annet likt så er det slik at jo flere timer du oppholder deg på kommersielle steder, desto mer penger bruker du totalt sett.

3. Ikke betal for noe du kan få gratis. Nyheter finnes gratis tilgjengelig på nettet (tilgang til internett har jo de fleste uansett i dag), bøker og filmer kan du låne gratis på biblioteket osv.

4. Ikke kjøp noe på impuls. Dersom du kommer over noe du har lyst på, enten dette er på internett eller på et kjøpesenter, ikke kjøp det med en gang, men vent en uke og se om du fortsatt har lyst på det. Ofte har lysten gått over etter en uke.

5. Ta en jevnlig sjekk av din «usynlige» kostnader. Med usynlige kostnader mener jeg alle kostnader som betales fra kontoen din, men som du ikke får noe synlig igjen for. Her er eksempler på avtaler som du minst en gang per år bør sjekke at du har gode betingelser på:

  • Forsikringer
  • Strøm
  • Lånerente på boliglån, billån osv.
  • Telefonabonnementer
  • Bredbåndsabonnementer
  • Tv-abonnementer

Summen av kostnadene ovenfor kan utgjøre en betydelig andel av dine totale kostnader, så ikke ta lett på dette. Mange selskaper tjener godt på sløve kunder som ikke orker å følge med på prisene.

Det å kutte kostnadene er like mye en kunst som en vitenskap, og hva som monner mest for den enkelte vil variere veldig fra person til person. Jeg vil derfor sette stor pris på om du deler dine beste sparetips i en kommentar til dette innlegget. 🙂

 

 

8 Comments »

  1. Pengebingen Said,

    januar 18, 2014 @ 2:14 pm

    Amen!

    Det aller viktigste for meg tror jeg må være det du skriver som nr 2. Å ikke være steder som innbyr til forbruk. Dvs, butikker besøkes kun ved behov. I tillegg har vi «ingen reklame takk» på postkassa og jeg forsøker å holde mailen fri for fristende nyhetsbrev. Fordi, det jeg ikke vet at eksisterer, det har jeg heller ikke lyst på. Tanken om et innkjøp skal helst starte ut i fra et behov som oppdages, evt innimellom også «vil ha»-ting, men da skal grunnen til «vil-ha» oppstå et helt annet sted enn i en butikk eller som følge av en reklame.

    Og siste punktet ditt er vel nest viktigst hos oss, da det fort koster mye å ha for dårlige avtaler eller betale for ting man ikke trenger.

  2. pengeblogg Said,

    januar 19, 2014 @ 5:58 am

    Pengebingen, det med lapp om ingen reklame på postkassa og begrensninger i antall nyhetsbrev på e-post er veldig gode tips. Noen er livredde for å gå glipp av gode tilbud, og innser kanskje ikke at det å stadig handle på tilbud gjør at de kjøper mye som de ellers ikke ville ha kjøpt.

  3. Vasco Da Lama Said,

    januar 19, 2014 @ 11:48 pm

    http://www.kenrockwell.com/tech/how-to-afford-anything.htm

    Masse tips her, selv om jeg ikke var enig i alt.

  4. pengeblogg Said,

    januar 20, 2014 @ 7:32 am

    Takk for link, Vasco Da Lama. 🙂

    Ikke alt jeg heller var helt enig i, men veldig mange gode tips.

  5. Boom Bust Said,

    januar 25, 2014 @ 9:25 am

    Hei. Jeg kom nylig over din blogg og må si jeg har god sans for den. Du fremmer flotte sparetips, og gjennom det en holdning til sparing som jeg mener er veldig sunn, og som flere nordmenn bør ta inn over seg.

    Dessverre er mitt inntrykk at alt for få nordmenn tenker i dine baner. Som folk har vi tvert imot blitt et sterkt gjeldsbelastet folkeslag. Jeg skriver en del om den norske gjeldssituasjonen på min egen blogg (f.eks her http://theboombust.blogspot.no/2013/08/inkassosaker-pa-rekordnivaer-og.html) hvor jeg advarer om farene ved dette. Jeg skriver derimot lite om sparetips, og synes det er veldig flott å se en blogg som denne så fokusert på temaet sparing.

    Mvh.
    «Boom Bust»

  6. pengeblogg Said,

    januar 26, 2014 @ 5:49 am

    Takk for det, Boom Bust. 🙂

    Helt enig i at alt for mange har for høy gjeld. Kommer litt tilbake til dette når jeg begynner å skrive om investeringer i Millionærskolen.

  7. pengesnakk Said,

    april 24, 2015 @ 8:58 am

    Flotte tips.

    Blogget om punkt 5 selv i går.

    Jeg spør meg selv før hvert kjøp: Vil dette kjøpet gjøre meg lykkelig?
    Det bidrar til to ting.

    1) Jeg kjøper veldig få ting(og sparer masse penger).
    2) Det jeg faktisk kjøper gleder jeg meg veldig over!

    Rimelig nerd tenker jeg over dette også på ting som NRK-lisens og strømregning.
    Ja, det gjør meg lykkelig å se en krim på nett-TV, eller ski i skisesongen. Betaler med glede (vi har ikke kabel-tv, nettflix eller annet)!
    Ja, jeg elsker å ta meg et varmt bad, lade mobilen og å kunne ha på lyset. Betaler med glede (selvom jeg så klart passer på at vi har en god avtale på disse tingene)

  8. pengeblogg Said,

    april 24, 2015 @ 9:42 am

    Takk for det, Pengesnakk. 🙂

    Det kan være utrolig mye penger å spare på å etablere enkle rutiner som det å stille seg et slikt spørsmål før man gjennomfører et kjøp.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.