Hvordan handle aksjer på billigsalg

Et vanlig råd når det er snakk om fond og aksjemarkedet, er at man bør handle når aksjene er på billigsalg. Men dette er mye lettere i teorien enn i praksis. La oss se på et par situasjonen som flere sikkert kan kjenne seg igjen i:

  • Du har en fondsportefølje som du kjøpte når kursen var 100. Tre måneder senere er kursen 85, og du vurderer om du skal kjøpe flere andeler. Hvis kursen tre måneder etter det igjen er 105, var det opplagt fornuftig å kjøpe flere andeler da kursen var 85, men hva om kursen etter ytterligere tre måneder er 60?
  • Du eier ingen aksjer eller fondsandeler i dag, men har bestemt deg for å handle når aksjer blir billige. Før det kommer et skikkelig fall, sitter du imidlertid på sidelinjen i to år og ser på at børsen stadig når nye høyder.

Mitt poeng med disse to eksemplene er følgende – det er umulig å systematisk treffe bunnene i aksjemarkedet. Det er imidlertid mulig å konstruere et system som til en viss grad utnytter svingningene i markedet. Her er noen mulige strategier:

  • Spareavtale. En spareavtale der du investerer et gitt kronebeløp hver måned i et aksjefond er faktisk en relativt god (og ikke minst veldig lettvint) måte å utnytte svingningene i markedet på. Du vil da automagisk handle flest andeler når kursen er lav, og færre når kursen er høy.
  • Value averaging. Dette er en avansert teknikk, der du på forhånd bestemmer deg for hvor mye porteføljen din skal øke i verdi hver måned, og kjøper andeler utifra det. Du kan for eksempel bestemme deg for at porteføljen skal øke 1 % i verdi hver måned. Stiger markedet 1 %, kjøper du ingen andeler. Faller markedet kraftig, må du kjøpe mange andeler. I sin reneste form skal du selge andeler i månedene der markedet stiger kraftigere enn det du har bestemt, men jeg ville har brukt en variant der du kun kjøper andeler (for å unngå stadig skatt på gevinstrealistering). I teorien er dette en veldig bra investeringsstrategi som utnytter svingningene i markedet på en utmerket måte. I praksis kan man imidlertid bli rammet av «gambler’s ruin» når man bruker en slik strategi, altså at man går tom for penger dersom markedet faller kraftig flere måneder i strekk. Dette gjelder særlig når porteføljen begynner å bli stor.
  • Dobling ved nedgang. En strategi som ligger litt i mellom spareavtale og value averaging er at man i utgangspunktet investerer et fast kronebeløp hver måned, men at man investerer dobbelt så mye de månedene markedet faller. Også ved bruk av denne teknikken er man nødt til å ha en del penger tilgjengelig for å være sikker på at man ikke går tom dersom markedet skulle falle flere måneder på rad, men sannsynligheten for gambler’s ruin vil i de fleste tilfeller være lavere enn dersom man bruker value averaging.

Jeg vil primært anbefale indeksfond dersom man ønsker å bruke slike strategier. Investerer man i enkeltaksjer bør man alltid bruke stop loss og være svært forsiktig med å kjøpe på fallende kurser. Investerer man i et aktivt fond, bør man være beredt på å bytte fond dersom fondet plutselig skulle slutte å levere gode resultater. Ved kjøp av indeksfond slipper man å tenke på slikt.

Hvordan forholder du deg til kraftige svingninger i aksjemarkedet?

13 Comments »

  1. rabs Said,

    januar 18, 2016 @ 2:59 pm

    «Du vil da automagisk handle flest andeler når kursen er lav, og færre når kursen er høy.»
    Hvordan begrunner du denne påstanden?

  2. pengeblogg Said,

    januar 18, 2016 @ 3:09 pm

    Rabs, jeg mener rett og slett at man ved å investere et gitt kronebeløp hver måned, kontra å investere i et gitt antall andeler, vil kjøpe flere andeler når kursen er lav og færre andeler når kursen er høy. Dersom for eksempel kursen halverer seg fra et kjøpstidspunkt til det neste, vil man jo kjøpe dobbelt så mange andeler når kursen er halvert.

  3. Aksjebloggeren Said,

    januar 18, 2016 @ 3:49 pm

    For fondssparingen min øker jeg det faste innskudded ved store fall. For aksjetradingen stoppes jeg gjerne ut og venter på nye muligheter 🙂

  4. Banjosnorkel Said,

    januar 19, 2016 @ 1:42 am

    Jeg tenker value (cost?) averaging, men jeg merker jeg står i fare for å kunne gå tom for penger. Da verdiene har rast i det siste kjøpte jeg meg opp i dag for en fjerdedel av sparepengene mine. Så får vi se om kursen stuper videre! Da blir jeg jo nødt til å kjøpe enda mer, men jeg tror det er en bra strategi i lengden, så det gjelder å ha is i ballene. 🙂 jeg tenker månedlig sparing i aksjefond når kursen har sunket siden sist, og nedbetaling av lån når det går opp. Eller banksparing i stedet for nedbetaling, egentlig, så man har masse penger på bok til situasjoner som denne.

  5. pengeblogg Said,

    januar 19, 2016 @ 7:17 am

    Aksjebloggen, det å vente på nye muligheter når det er snakk om enkeltaksjer er et veldig godt råd. Tror mange er for utålmodige og ivrige etter å kjøpe seg inn igjen, med det resultat at de kjøper seg inn i et fallende marked. Mange mindre tap på rad kan bli store tap etter hvert.

  6. pengeblogg Said,

    januar 19, 2016 @ 7:23 am

    Banjosnorkel, gambler’s ruin er absolutt en fare ved bruk av value averaging. Og det beste tidspunktet å kjøpe på er gjerne når man har gått tom for penger.

    Value averaging kan funke bra i en startfase når porteføljen er relativt liten. Når man begynner å få en stor portefølje, kan man gå over til å bruke en strategi som ikke krever fullt så store kjøp ved nedgang.

  7. Aksjebloggeren Said,

    januar 19, 2016 @ 9:10 am

    Pengeblogg: Ja, det er min erfaring også. Og da har jeg erfart begge deler 😉 Det er veldig lett for å la seg rive med og jakte etter rekyler, men det blir ofte å prøve å fange fallende kniver, noe som kan gå veldig galt.

  8. Formuebygging Said,

    januar 20, 2016 @ 2:23 pm

    Jeg har en spareavtale som går som vanlig, men kjøper litt mer ved børsfall. Selger dog ingenting, uansett.

  9. ALH Said,

    januar 21, 2016 @ 9:03 pm

    En annen mulighet er kjøre all tilgjengelig kapital i aksjer og heller ta opp belåning på porteføljen, når markedet har falt et vist antall prosent fra toppen. Eks. låne 20% når markedet har falt 30%.

  10. Finansnerden Said,

    januar 22, 2016 @ 11:43 am

    Gøy at du tar opp «value averaging». Min favoritt strategi for fast sparing 🙂 Som det påpekes, så krever en slik tilnærming litt arbeid, da en risikerer å gå tom for krutt i lange bjørnemarkeder.

  11. pengeblogg Said,

    januar 25, 2016 @ 7:13 am

    ALH, det er absolutt en mulighet. Men da fortrinnsvis lån med sikkerhet, for eksempel ved å øke boliglånet, slik at man kan låne penger til lav rente.

  12. pengeblogg Said,

    januar 25, 2016 @ 7:17 am

    Finansnerden, value averaging måtte selvsagt bli nevnt. Orker man å bruke litt tid på å pleie porteføljen sin, har litt kjennskap til Excel og har god tilgang til likvider er jo det en veldig god metode.

    Man trenger selvsagt ikke å bruke denne metoden månedlig. Dersom man i stedet for å sjekke porteføljen hver måned gjør det annenhver måned eller hvert kvartal, vil man redusere behovet for likviditet noe.

  13. bollesau Said,

    juni 1, 2016 @ 1:05 pm

    hahaha automagisk!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.