Pengetips #50 – Ha et bevisst forhold til svingninger

Hvor mye du tåler at formuen din svinger i verdi før du blir nervøs og mister nattesøvnen, er av avgjørende betydning for hvordan du bør plassere sparepengene dine.

La oss for eksempel tenke oss at du ikke har spart noe tidligere, men at du nå har bestemt deg for å komme i gang. Du har foreløpig ikke så mye kunnskap om hva man kan investere i, men vet litt om banksparing og sparing i aksjefond. Spørsmålet du stiller deg er hvordan du skal fordele sparingen mellom bank og aksjefond.

La oss først se på hva en plassering i henholdsvis kun bank og kun aksjefond vil innebære:

Kun bank

  • Garantert positiv nominell avkastning hvert eneste år
  • Lav forventet avkastning (anslagsvis rundt 5 % i gjennomsnitt over flere år)
  • Forventet avkastning er lavere enn forventet lånerente over tid, så i utgangspunktet bør all gjeld være nedbetalt før man begynner å spare

Kun aksjefond

  • Store svingninger i årlig avkastning. Man må tåle at verdien av fondet halverer seg i løpet av et år (i ekstreme tilfeller kan det forekomme enda sterkere nedgang)
  • Høy forventet avkastning (anslagsvis rundt 10 % i gjennomsnitt over flere år)
  • Forventet avkastning er høyere enn boliglånsrenten og flere andre typer lånerente, så man kan begynne med sparing selv om man har gjeld

For en gjeldsfri person, er det også et alternativ å kombinere sparing i bank med sparing i aksjefond. Når man skal bestemme seg for hvordan man skal fordele sparingen, må man ta hensyn til følgende:

  • Jo høyere andel man sparer i bank, jo lavere vil den forventede avkastningen bli
  • Jo høyere andel man sparer i bank, jo mindre vil de årlige variasjonene i avkastningen bli

Hvilken fordeling man velger mellom bank og aksjefond, vil altså bli en avveining mellom hvor høy forventet avkastning man ønsker og hvor store svingninger man tåler. En typisk nybegynnertabbe er å investere med større risiko enn man tåler. En person som mister nattesøvnen dersom han ser at formuen utvikler seg negativt et år, bør for eksempel aldri kun investere i aksjefond. En slik person vil typisk selge i panikk når aksjemarkedet har falt i verdi – på et tidspunkt der man absolutt ikke bør selge aksjer. Ha derfor et bevisst forhold til hvor store svinginger du tåler, før du begynner å investere.

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.