Heltidsstudenten

Med jevne mellomrom dukker debatten om studenter bør studere på heltid eller ikke opp. Studentorganisasjoner hevder da gjerne at mange studenter er nødt til å jobbe ved siden av studiene, fordi studielånet og stipendet de mottar fra Lånekassen er alt for lave. Ofte brukes også det litt sleipe trikset med å sette svake grupper opp mot hverandre, for eksempel ved at man sier at studenter har det dårligere enn minstepensjonister.

Jeg mener dette langt på vei er sutring fra studentenes side. Å studere er i hovedsak en investering i framtidig inntjeningsevne. Det er ikke meningen at studenter skal ha samme levestandard som yrkesaktive. Mange studenter forventer at de skal ha råd til å kjøpe merkeklær, spise på restauranter, kjøpe øl ute hver helg, ha bil og så videre. Og da kommer man selvsagt til kort med studielån og stipend. Problemet med å jobbe ved siden av studiene er opplagt at det ofte går ut over studiene. Det finnes selvsagt noen som klarer å få topp karakterer samtidig som de jobber, men disse er i mindretall. For de aller fleste er det rimelig å anta at jobbingen går på bekostning av studiene.

Et lite paradoks er at selv om heltidsstudentene ikke har det så romslig økonomisk sett, vil svært mange se tilbake på sin tid som student som noen av de beste årene i sitt liv. Hvordan kan dette ha seg? Svaret er vel egentlig enkelt. Man trenger ikke mye penger for å ha det godt dersom man har tid til å fordype seg i noe som man er skikkelig interessert i, har gode venner og frihet til å bestemme over mye av sin hverdag.

Mitt råd til studenter er å studere på heltid, eller kun jobbe noen få timer i uken ved siden av. Se på det som en utfordring å klare deg på lite penger. Det er fullt mulig, mange har gjort det før deg og kunnskap om hvordan man lever på lite er uansett nyttig å ta med seg videre i livet.

Jeg vil understreke at jeg først og fremst sikter til unge studenter som kommer rett fra videregående og som ikke har barn. For voksne studenter med hus og familie blir situasjonen en annen.

3 Comments »

  1. Aksjebloggen Said,

    mai 4, 2011 @ 3:06 pm

    Som heltidsstudent selv er det vel på sin plass med en kommentar fra meg. Først og fremst må jeg få ut noe som har plaget meg lenge, nemlig det at studenter alltid blir dratt under en og samme kam. Er det en som sutrer i media over dårlig råd, så får vi alltid høre det, vi studenter er utakknemlige og sutrer bare. At denne ene personen har en mening som de fleste ikke kjenner seg igjen i, har ingenting å si. Det er nemlig de med sterkest mening som blir hørt. De som føler at de har det godt, er selvsagt ikke de med sterkest mening om denne saken. Det samme gjelder for disse studentorganisasjonene, det er som regel de mest aktive og med de sterkeste meningene som klatrer seg opp i disse organisasjonene og syter på vegne av studentene, selv om studentene gjerne ikke kjenner seg igjen. Det blir som om vi skulle sagt at de som er i arbeidslivet bare sutrer, hver gang vi hører om et fagforbund som vil ta alle ut i streik for noen få kroner i lønningene. Studenter er like forskjellige som yrkesaktive er.

    Når det er sagt, så er jeg altså helt enig i det du skriver. Å være student er et valg og en investering for fremtiden, og vi har det veldig godt som studenter her i Norge uansett hvilke andre land en måtte sammenligne seg med. Og dette er den generelle oppfatning jeg også har av alle studentene jeg har snakket med gjennom studietiden også. Jeg har faktisk aldri møtt noen som har klaget eller sutret over dette temaet, så hvor disse sutrerne dukker opp fra det aner ikke jeg. Det er selvsagt mange som har dårlig råd, men de sutrer ikke over det.

    Det går fint an å klare seg som heltidsstudent, og det fordi en har mulighet til å ha sommerjobb. Uten sommerjobb eller annen jobb ved siden av hadde det vært bortimot umulig å klare seg. Bare tenkt deg to måneder med husleie og uten inntekt? Jeg vet om flere som har havnet i nettopp denne situasjonen, altså uten sommerjobb og som har måttet låne av familie for å klare seg, men de sutret likevel ikke.

    Jeg ser på studietiden som en ypperlig mulighet til å virkelig se hva pengene er verdt. En må dra hver krone langt og må lære seg å sette pris på de små tingene i livet. Og som du skriver, studenter flest ser tilbake på studietiden som den beste tiden i livet, noe jeg også kommer til å gjøre 🙂

    Men bare husk, fordi om noen sutrer, det være enkeltpersoner som studentorganisasjoner, så er ikke det nødvendigvis oppfatningen eller meningen til den vanlige student. Sutrere har vi blant alle typer mennesker her i Norge.

  2. pengeblogg Said,

    mai 4, 2011 @ 3:52 pm

    Takk for fyldig kommentar, Aksjebloggeren 🙂

    Jeg er forresten helt enig i at ulike typer organisasjoner ofte setter ting så på spissen at de som de representerer ikke alltid kjenner seg igjen. Samtidig må man jo ofte rope for å bli hørt 😉

    Sommerjobbing har jeg selvfølgelig ikke noe imot. Med heltidsstudent mener jeg at man ikke jobber, eller jobber lite, de ti månedene som skoleåret varer.

  3. Aksjebloggen Said,

    mai 4, 2011 @ 6:48 pm

    Ja, det skjønte jeg 🙂 Jeg regner det som naturlig å ha sommerjobb når en regner seg selv som heltidsstudent.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.