Et liv uten jobb

Hvilket forhold folk har til jobben sin er veldig forskjellig:

 1. Noen har en type jobb som fullt ut samsvarer med deres interesser eller hobbyer. I denne gruppen finner vi mange musikere, kunstnere, professorer og lignende. Mange i denne gruppen ville ha gjort det de gjør selv om de ikke lenger fikk betalt for det, og de har ofte ingen planer om å slutte å arbeide.
 2. Noen har en type jobb som de egentlig ikke trives med, men de trenger pengene og klarer ikke å finne en jobb de trives bedre i. I denne gruppen sier mange at «jeg jobber for å leve, og ikke motsatt» og de bruker fritiden sin til det de egentlig vil gjøre. I denne gruppen finner vi mange som har jobber som er fysisk krevende og som er dårlig betalt.
 3. Noen har en type jobb som de trives bra i, men de har også hobbyer og interesser som de egentlig heller ville ha brukt tiden på hvis de hadde hatt råd til det. Jeg tror svært mange nordmenn befinner seg i denne gruppen, inkludert meg selv. På mange måter er det mer behagelig å være i denne gruppen enn i gruppe 2 nevnt ovenfor – man får ofte delvis brukt det man interesserer seg for i jobben og man har kollegaer som man trives bra sammen med. Samtidig er det veldig lett å bli sløv i denne gruppen. Man er innenfor komfortsonen sin, og der er det jo som kjent veldig greit å være. De fleste i denne gruppen jobber derfor hele sitt yrkesaktive liv. De er stort sett ganske fornøyde med livet sitt, men samtidig har de også ofte en litt gnagende følelse av at de bruker veldig mye tid på jobben og at livet raser avgårde uten at det er så mye forandring eller framgang. Noen som kjenner seg igjen? 😉

Hvilket syn man har på jobben kan også endre seg over tid. Mange unge mennesker drømmer om å vinne i Lotto og sitte på en strand og drikke drinker med bittesmå paraplyer resten av livet. 🙂 Når man nærmer seg pensjonsalder derimot, er det ganske mange som begynner å grue seg til å gå av, og som derfor jobber lenger enn de strengt tatt er nødt til.

Mitt eget utgangspunkt er altså at jeg befinner meg i gruppe 3 nevnt ovenfor. Jeg trives stort sett bra i jobben min, men jeg ville eeeeeeeegentlig heller gjort andre ting hvis jeg ikke var avhengig av inntekten min. I jobben min er jeg absolutt på innsiden av komfortsonen min (de fleste dager), og selv om det på mange måter er behagelig å være der, vet jeg at jeg på sikt vil ha det best dersom jeg ganske ofte beveger meg utenfor denne sonen. Jeg har derfor satt meg som et konkret mål å slutte å arbeide 31.12.2018. Jeg skal forlate «the rat race» og på denne måten frigjøre masse tid til å dyrke mine hobbyer og interesser.

Jeg har levd for lenge til å tro på drømmen om at man har det bra hvis man kan sitte på en strand å drikke drinker med bittesmå paraplyer resten av livet. Jeg tror de fleste av oss har det best når vi er aktive og utfordrer oss selv litt, uten at vi overdriver og blir utbrente. Videre tror jeg at det er viktig at man har konkrete planer for hva man skal gjøre når man slutter å arbeide. Dette har jeg inntrykk av at det er mange som går av med pensjon som tar for lett på. Er et liv med jobb det eneste man er vant til og man ikke har noen planer for hva man skal gjøre når man går av, kan fort tilværelsen bli tom og meningsløs. Jeg har ikke tenkt å gå i denne fellen, og har en rekke ting jeg ønsker å bruke mer tid på når jeg slutter å jobbe 31.12.2018 (ja, jeg gjentar stadig dette målet, men det er bevisst for å minne meg selv på det så ofte som mulig):

 • Musikk. Jeg er veldig glad i musikk og spiller flere instrumenter. I min ungdom spilte jeg i band, og den tiden har jeg veldig mange fine minner fra. I dag har jeg i en situasjon med full jobb, hus og små unger veldig lite tid til å dyrke denne hobbyen. Når jeg slutter å jobbe skal jeg derfor begynne å spille mye mer enn jeg gjør i dag, komponere låter og kanskje også starte et nytt band.
 • Trening. Jeg liker å holde meg i form, og prioritere også dette i dag. I dag trener jeg om lag to dager i uka, men egentlig kunne jeg tenkt meg å trene ihvertfall dobbelt så ofte. I sommerhalvåret trener jeg endel ute, men i vinterhalvåret trener jeg en god del på treningsstudio. Noe av det mest behagelige jeg gjør, er forresten å legge meg ned på øverste benk i badstua på treningsstudioet der jeg trener etter å ha trent. 🙂 Dette har jeg ikke tid til å gjøre så ofte i dag, men dette skal jeg ta meg tid til når jeg slutter å jobbe. 😀
 • Reising. Jeg er glad i å reise, og før jeg fikk barn, var jeg på mange turer i utlandet. Noe reising blir det fortsatt, men mye mindre enn jeg kunne ha tenkt meg. Når jeg slutter å jobbe blir det forresten enklere for meg å reise utenom sesongen, slik at jeg kan få billigere billetter.
 • Lesing. Jeg er glad i å lese, og skal lese mer når jeg slutter å jobbe.
 • En dupp midt på dagen. Som jeg har skrevet om mange ganger på denne bloggen, så er jeg en morgenfugl. Jeg liker å stå opp tidlig, og det kommer jeg nok fortsatt til å gjøre når jeg slutter å arbeide. Enkelte dager blir jeg imidlertid fryktelig trøtt midt på dagen, og da kunne jeg veldig gjerne ha tenkt meg en dupp på 20-30 minutter. Når jeg sitter på jobb er ikke dette mulig, men når jeg slutter å jobbe har jeg mulighet til å gjøre dette. Zzzzz! 🙂
 • Trading og investering. Dette blir min nye «jobb» når jeg slutter å arbeide, og jeg gleder meg veldig til å bruke mer tid på dette.
 • Matlaging. Jeg er glad i å lage mat og er opptatt av hva jeg spiser. I dag har jeg lite tid til å være kreativ på kjøkkenet, men dette er noe jeg har et ønske om å bruke mer tid på.
 • Roligere morgener og ettermiddager. Jeg kommer i mange år framover til å ha unger i barnehage og skole, og som de fleste foreldre sikkert kjenner seg igjen i, så kan morgenene og ettermiddagene være veldig hektiske. Når jeg slutter å jobbe, slipper jeg å stresse så mye på morgenen for å rekke jobb i tide, og på ettermiddagen kan jeg begynne på middagen tidligere.

Dette var noen eksempler på ting jeg planlegger å bruke mer tid på når jeg slutter å jobbe 31.12.2018. Noen av tingene er store og «viktige», mens andre er mer hverdagslige småting. Jeg liker imidlertid å ha både små og store ting på denne lista, for det er ulike ting som virker motiverende i ulike situasjoner. Av og til er det småting som det å kunne ta en dupp midt på dagen som virker mest motiverende å tenke på. 🙂

Annonser

6 Comments »

 1. Pengebingen Said,

  februar 5, 2015 @ 7:17 am

  Kjenner meg 150% igjen i gruppe 3 ja…

  Selv har jeg ikke planer om å slutte å jobbe, det går nok ikke. Men jeg må snart tenke seriøst på å skifte beite. Ønsker meg en jobb som gir meg noe og som gir meg en grunn til å stå opp om morgenen. Da jeg var ung trodde jeg at jeg ikke egnet meg til å jobbe med mennesker (type helsesektor), men begynner å tro jeg tok feil. Men å skulle ta ny utdannelse er kostbart så da bør jeg være sikker i min sak. Og det er jeg ikke per nå. Og kanskje er ikke det sektoren å trakte etter heller. Men jammen hadde det vært godt om mine 8t arbeid var til hjelp for noen.

  Skulle gjerne hatt den hverdagen du skisserer over 😉

 2. pengeblogg Said,

  februar 5, 2015 @ 7:35 am

  Pengebingen, det er nok mange som er usikre på valg av utdannelse og yrke. De færreste av oss er uerstattelige, men vi liker jo å ha en jobb som vi oppfatter som meningsfull.

  Selv har jeg alltid valgt å jobbe mer med fag og konkrete oppgaver enn med mennesker. Etter hvert som man blir eldre, og særlig når man får unger, blir man imidlertid mer «menneskelig» av seg, men jeg er overbevist om at jeg fungerer bedre i en fagjobb enn i en jobb der jeg måtte bruke store deler av dagen på andre menneskers problemer.

 3. Aksjebloggeren Said,

  februar 5, 2015 @ 9:46 am

  Kjenner meg helt igjen i dette innlegget ja 🙂

 4. Finansnerden Said,

  februar 9, 2015 @ 10:30 pm

  Hehe, gruppe 3 her og, definitivt! Samtidig er det fullt mulig å finne jobb hvor man får bruk for både kompetanse og egne interesser. Er selv i full gang med den jakten 😉

 5. pengeblogg Said,

  februar 10, 2015 @ 8:52 am

  Finansnerden, det er opplagt mulig å finne en slik jobb. Selv er jeg jo over middels interessert i økonomi, og det er også dette jeg jobber med til daglig. Jeg jobber altså med ting jeg interesserer meg for, og det er selvsagt mye bedre enn å jobbe med noe man finner helt uinteressant. 🙂

  Men uansett hvor interessert man er i jobben sin, så er man i de fleste tilfeller litt slave når man har en jobb. Skal jeg få utbetalt lønna mi hver måned, er det «opplest og vedtatt» hvor jeg skal befinne meg 40 timer i uken.

  Drømmen om økt frihet er altså hovedmotivasjonen min, og ikke det at jeg rømmer fra en drittjobb som jeg ikke trives i. Nå er det mulig at motivasjonen hadde vært enda sterkere dersom jeg i tillegg til drømmen om frihet hadde hatt en skikkelig drittjobb, men det er en annen sak. 😀 Sannsynligvis ville en slik drittjobb vært langt dårligere betalt enn den jobben jeg har.

  Lykke til med jobbjakten! 🙂

 6. Formuebygging Said,

  februar 14, 2015 @ 11:37 am

  Kjenner meg godt igjen på nr 3 … 😉

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.