Økonomisk uavhengighet – min egen reise så langt (del 1)

Så langt i denne serien av innlegg om økonomisk uavhengighet har jeg skrevet generelt om framgangsmåte og strategier. I dette og et par framtidige innlegg vil jeg skrive om min egen reise fram mot dette store målet.

Jeg har (som kjent) satt meg som mål at jeg innen 31.12.2018 skal ha bygget meg opp en netto finansformue på kr 4.000.000, og at jeg da kan slutte i min vanlige heltidsjobb. Jeg har vinglet litt fram og tilbake om hvordan jeg skal forvalte disse fire millionene når jeg slutter å arbeide, men per i dag syns jeg dette virker å være en rimelig fordeling:

 • Kr 2.100.000 på en bankkonto til sju års levekostnader (kr 25.000 i 84 måneder).
 • Kr 1.000.000 i tradingkapital (aktiv aksjehandel).
 • Kr 500.000 i et globalt indeksfond (passiv aksjeinvestering).
 • Kr 400.000 i buffer på en bankkonto.

Videre er planen at alle ekstra inntekter fra småjobber (styreverv osv.), alle renteinntekter fra bankkontoene og så videre skal tilføres tradingkapitalen de første sju årene, slik at jeg har en størst mulig sum penger til å leve av etter at de første sju årene har gått. Dette er ikke en risikofri plan, men jeg er villig til å ta en viss risiko for å realisere denne drømmen. Skulle alt skjære seg, må jeg tilbake til arbeidslivet igjen etter 10-15 år, men da har jeg forhåpentligvis i hvert fall hatt noen morsomme år. 🙂

Etter mai i år er min netto finansformue på kr 1.757.000, noe som tilsvarer omtrent 44 % av målet mitt. Denne formuen er satt sammen slik:

 • I aksje- og obligasjonsfond (det aller meste i aksjefond): kr 3.122.000
 • På bufferkonto: kr 20.000
 • Boliglån: kr – 1.385.000

Markedsverdien av fondsandelene mine er omtrent kr 350.000 høyere enn det som er oppgitt ovenfor. Differansen skyldes at jeg har en god del urealisert gevinst, og at jeg derfor har trukket ifra det jeg måtte ha betalt i skatt dersom jeg hadde solgt alle fondsandelene mine i dag. Jeg syns denne måten å regne på gir det beste bildet av min faktiske netto finansformue.

Fondsandelene er delvis plassert i aktive og delvis i passive fond. Når det gjelder de aktive fondene, er det delvis snakk om fond som var vinnerfond for en tid tilbake, men som i det siste har levert middelmådig avkastning. Planen min er at jeg første halvår neste år skal selge meg ut av de fondene som jeg da er minst fornøyd med, og at jeg skal bruke disse midlene til å bli gjeldsfri. Fra 1. juli 2017 er altså planen at jeg ikke lenger skal ha noe boliglån. Da vil jeg ikke lenger ha noen månedlige rentekostnader, og jeg kan derfor øke den månedlige sparingen min med et par tusen.

I dag sparer jeg kr 21.000 i måneden. Kr 11.000 av disse bruker jeg til å betale ned på boliglånet mitt, mens kr 10.000 investerer jeg i et globalt indeksfond. Disse fondsandelene har jeg tenkt å beholde når jeg slutter å arbeide, og de inngår derfor i de kr 500.000 nevnt ovenfor som skal brukes til passiv aksjeinvestering.

Teori er en ting, mens praksis alltid blir mer komplisert. Jeg vil derfor gjerne ha kommentarer til opplegget mitt fra mine lesere. 🙂

Annonser

5 Comments »

 1. Banjosnorkel Said,

  juni 6, 2016 @ 9:57 pm

  For min del så ville jeg nok ha valgt en helt annen fordeling. Jeg tenker at hvis man skal leve av avkastningen, og det skal man jo selvsagt!, så kan man ikke ha 2,5 av 4 mill. på bankkonto. Jeg er av den skolen som tenker at selv de fleste profesjonelle tradere, som ikke gjør annet enn å studere og diskutere investeringer, likevel taper mot indeks etter kostnader. Og at man som amatør bør holde seg langt unna. Så jeg ville kjørt ca 3,5 mill. i indeksfond og 500 000 i lommepenger. Teoretisk sett. I virkeligheten derimot er det ikke godt å si hva jeg hadde funnet på. 🙂

 2. pengeblogg Said,

  juni 7, 2016 @ 7:36 am

  Banjosnorkel, jeg skal gjøre et skikkelig forsøk på å klare å slå indeksen over tid med tradingkapitalen min, og jeg har tro på at jeg skal klare det. Det at de fleste ikke klarer å slå indeksen, er ikke noe bevis på at det ikke er mulig. Men det er selvsagt et bevis på at det ikke er noen enkel sak. 🙂

  Når det er sagt, så er jeg jo familiemann og har forsørgeransvar for barn, så jeg kan ikke ta alt for stor risiko. Dette er grunnen til at jeg ønsker å sette av midler som jeg kan leve av de første syv årene. De syv første årene skal jeg altså ikke leve av avkastningen av kapitalen min, men av et bankinnskudd som jeg på forhånd har satt av. De syv første årene skal all gevinst av tradingkapitalen reinvesteres, og planen er at summen av tradingkapitalen og investeringskapitalen etter sju år skal være så stor at jeg da kan leve helt eller delvis av avkastningen.

 3. Hobler Said,

  juni 8, 2016 @ 6:12 pm

  Hei
  Har fulgt bloggen din i et par år, og synes at den er veldig inspirerende. Jeg jobber med et lignende prosjekt, og synes det er veldig motiverende å jakte den store friheten det er med økonomisk uavhengighet.
  Mitt opplegg er som følgende. Innen utgangen av 2020 skal jeg være gjeldfri på en bolig med markedspris ca 4 mill. 2 mill i internasjonale indeks fond. 1 mill i tradingkapital (leketøy :))
  200000 bufferkonto 200000 cfd ( farlig leketøy :))
  Er medeier i aksjeselskap å mottar utbytte årlig ca 150000
  Er i starten av førtiårene å tenker det er passelig alder å trappe ned jobbingen 🙂
  Jeg har som plan å ha mine indeksfond stående og prøve å få litt avkastning på aktiv trading.
  Det som er så fint er at det skremmer meg ikke å mislykkes,siden jeg da har rimelig stor kapital stående uberørt. Tusen takk for flott blogg. Ha en fin dag
  Mvh Hobler

 4. pengeblogg Said,

  juni 9, 2016 @ 6:05 am

  Takk for det, Hobler. Ser at det er en god del likhetstrekk mellom målene våre.

  Jeg er heller ikke redd for at opplegget mitt ikke skal fungere. Delvis kommer nok dette av at jeg er relativt optimistisk av natur, og delvis av at jeg føler at planen min er ganske bra gjennomtenkt og robust, selv om den selvsagt på sikt krever at jeg klarer å generere en god del inntekter fra mine investeringer og trading.

 5. Bug11 Said,

  juni 26, 2016 @ 10:23 am

  Til Hobler:

  Etter hva jeg ser så kan du jo pensjonere deg i dag hvis du er kvitt all gjeld. 150.000 i utbytte er jo 100.000 etter skatt, noe som gir deg litt under 10.000 per måned å leve for. Klart, jeg har ikke oversikt over dine faste utgifter og hvordan du ønsker å leve.

  Tenkte bare å nevne, for 150.000 er mitt target for utbytte i året, og den dagen jeg får det så sier jeg takk for meg i arbeidslivet.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.