Økonomisk uavhengighet – den tredje nøkkelen

Som tidligere nevnt finnes det fire nøkler til økonomisk uavhengighet:

 1. Høy (og økende) sparerate
 2. Høy (og økende) inntekt
 3. Fornuftig pengeplassering
 4. Mental styrke

I dette innlegget skal vi se på den tredje nøkkelen, som jeg har kalt for fornuftig pengeplassering.

Når du har klart å øke både spareraten og inntekten din, vil du hver måned ha penger til overs som du kan investere. Spørsmålet blir da hvordan en som har satt seg som mål å bli økonomisk uavhengig bør investere. Som med det meste annet som gjelder penger, så finnes det ikke noe fasitsvar, men jeg skal i dette innlegget si litt om hva jeg tenker om dette.

Setter vi det på spissen, kan vi dele oss mennesker inn i tre hovedgrupper når det gjelder pengeplassering:

 1. Den irrasjonelle og impulsive. Den irrasjonelle og impulsive investor lar seg styre av de tre kreftene håp, frykt og grådighet når han investerer. Han lar følelsene i stor grad styre hva han investerer i og hvordan han følger opp sine investeringer. Han har ingen langsiktig plan, han har ikke orket å lese seg opp på teorien og han tror gjerne at han skal klare å bli en god investor kun fordi at han har talent for slikt. Den irrasjonelle og impulsive investor oppnår svært lav avkastning på sine investeringer.
 2. Den fornuftige. Den fornuftige investor har lest teorien, og følger akademikernes råd. Han tar i stor grad hensyn til kostnadene når han investerer, og har lite tro på aktiv forvaltning av penger. Han har et langsiktig perspektiv og mener at indeksfond og andre lavkostprodukter er de beste valgene på sikt. Den fornuftige investor kombinerer gjerne det å betale ned boliglånet med det å spare i et globalt aksjeindeksfond, og oppnår brukbar avkastning på sikt.
 3. Den velinformerte og aktive. Den velinformerte og aktive investor har lest teorien, men han ser at akademisk litteratur på dette området har sine svakheter og at det er mulig å gjøre det bedre enn gjennomsnittet dersom man er villig til å finne ut hvordan. Han begrenser seg ikke til aksjemarkedet, men følger også med på eiendomsmarkedet, derivatmarkedet og rentemarkedet. Han er villig til å lære, tar kalkulert risiko og bruker flere timer hver eneste måned på sine investeringer. Den velinformerte og aktive investor klarer å slå markedet på sikt, selv om han i enkelte perioder taper mot indeksen.

Jeg tar det som en selvfølge at leserne av denne bloggen ikke er, og i hvert fall ikke ønsker å være, av den irrasjonelle og impulsive typen. Jeg mener videre at man kan oppnå økonomisk uavhengighet både ved å være av den fornuftige typen og ved å være av den velinformerte og aktive typen. Hvilken gruppe du ønsker å tilhøre avhenger mye av dine interesser, men også av hvor høy aktiv inntekt du klarer å oppnå. Med dette mener jeg at dersom du har en jobb som gjør at du kan jobbe mye og oppnå en veldig høy inntekt (typisk over en million kroner i årlig inntekt), så ville jeg primært ha satset på passiv investering (for eksempel indeksfond), i hvert fall i en startfase. Har du inntekt som gjør at du hver måned kan klare å investere flere titusen, er det ikke nødvendig å prøve å slå markedet. Har du tid og overskudd er det selvsagt ikke noe i veien for at du kan prøve, men ikke la dette gå på bekostning av det å oppnå en høy aktiv arbeidsinntekt. Arbeidsmarkedet er i stadig endring. En lege har for eksempel relativt høy status ennå, men den er langt lavere enn den var for noen tiår siden. Ikke ta det som en selvfølge at din kompetanse vil bli like høyt verdsatt i framtiden som den er i dag. Er du i en posisjon der du kan jobbe mye og tjene mye penger, så utnytt derfor dette til det fulle. I perioder av livet har jeg ingen skrupler med å «følge pengene», og når målet er økonomisk uavhengighet bør du absolutt tenke litt slik. Det finnes mange eksempler på svært intelligente personer med høy utdannelse og høy lønn, som har sløst bort store summer på idiotiske investeringer. Det er vanskelig å kombinerer en 70 timers arbeidsuke med det å bli knallgod til å investere. Noen få klarer det, men de fleste vil gape over for mye hvis de prøver på noe slikt.

Har du imidlertid en middels inntekt og begrensede muligheter til å jobbe ekstra mye, så syns jeg godt du kan sette av tid til å øke din investeringskompetanse. Det finnes haugevis av bøker på dette området, men bøker har en begrenset verdi. Skal du bli skikkelig god, må du både lese og øve deg med faktiske penger. Å «papirtrade» høres kanskje smart ut, men i praksis opptrer mange av oss helt forskjellig fra idealet når vi har investert ekte penger. Jeg vil likevel anbefale at du går gradvis fram. La meg illustrere dette med et eksempel. La oss si at du i dag ikke har noe særlig erfaring med det å investere penger, du har et boliglån og du har etter litt innsats klart oppnå en sparerate på 30 %, som utgjør kr 9.000 hver måned. I en startfase vil jeg da si at en slik fordeling kan være fornuftig:

 1. Kr 3.000 til nedbetaling av boliglån.
 2. Kr 3.000 til passiv investering i et globalt indeksfond.
 3. Kr 3.000 til aktiv investering i enkeltaksjer, aktive fond, eiendom, derivater, obligasjoner osv.

Etter hvert som boliglånet blir nedbetalt og du ser at du klarer å slå markedet med dine aktive investeringer, kan en større og større andel av det du sparer hver måned gå til aktiv investering. Men her er det viktig å være dønn ærlig med deg selv. Dersom du over år ser at du oppnår en høyere avkastning i indeksfondet enn du gjør med de pengene du investerer aktivt, bør du slett ikke øke andelen som går til aktiv investering. Du bør ha et kritisk blikk på dette, og alltid søke å allokere mest midler der hvor det er mest å hente. Hvis ikke lurer du deg selv og oppnår en lavere avkastning enn det du kunne ha oppnådd.

Når det gjelder mer selv, så er jeg for tiden en mellomting mellom den fornuftige og den velinformerte og aktive investor. Jeg har en god del penger i aktive fond. Over tid har flere av disse klart å slå indeksen, selv om noen av dem de siste par årene har ligget litt bak. Jeg har stadig opp til vurdering om jeg skal selge meg ned eller ut av de fondene som presterer dårligst. Nye penger bruker jeg delvis til å nedbetale boliglånet mitt, og delvis til å investere i et globalt indeksfond. Når jeg investerer hver måned, tar jeg til en viss grad hensyn til hvordan markedet har utviklet seg, og vekter meg opp på aksjer når markedet har falt markant. Dette er en aktiv investeringsteknikk, selv om den ikke krever så alt for mye tid. Jeg skulle gjerne ha brukt mer tid på mine investeringer, men har funnet ut at jeg for tiden heller ønsker å bruke tiden min på å skape en størst mulig aktiv inntekt. Jeg kommer imidlertid til gradvis å øke tiden jeg bruker på mine investeringer, og når jeg slutter å jobbe den 31.12.2018 er jeg innstilt på å bruke noen timer hver uke på dette.

Annonser

10 Comments »

 1. Banjosnorkel Said,

  mars 8, 2016 @ 12:29 am

  Heisann! Jeg har lenge småirritert meg over at jeg må scrolle horisontalt på bloggen din med mobil. Slik ser det altså ut: https://dl.dropboxusercontent.com/u/8690056/pengeblogg_mobil.jpg

  En løsning på dette er å erstatte «float:left;» på #content med «float:inherit;», men det bør kun gjøres på mobil slik at menyen fremdeles flyter til høyre på desktop. Så fint om du kan putte inn dette i css-en:

  @media screen and (max-width: 800px) {
  #content {
  float: inherit;
  }
  }

 2. pengeblogg Said,

  mars 8, 2016 @ 8:46 am

  Takk for kommentar, Banjosnorkel. Jeg forstår at dette er irriterende. Før kunne jeg på min mobil bare «dobbelttappe» på skjermen, så ble innleggene tilpasset bredden på skjermen, men ser nå at det ikke går lenger.

  Jeg finner ikke det valget du nevner, men skal se om jeg finner en løsning.

 3. Banjosnorkel Said,

  mars 8, 2016 @ 1:05 pm

  Du skal visst kunne velge «Utseende» og «Edit css», og så lim inn det jeg skrev i første kommentar f.eks. nederst i css-filen.

  «Redigere CSS-kode: Er du en av de som kan litt mer er muligheten for å endre på CSS-koder også tilstede. Dette gjør du også via menyen «Utseende» ved å velge «Edit CSS». Her får du muigheten til å se nåværende CSS-kode og legge til din egen eller dine endringer. » http://bloggnorge.no/2012/02/09/slik-endrer-du-toppbilde-bakgrunn-og-farger-i-designet/

 4. Formuebygging Said,

  mars 8, 2016 @ 3:58 pm

  …eller gå over til wordpress og putte annonseinntektene i din egen lomme istedenfor bloggnorge. Men det er litt å sette seg inn i, helt klart. Bare spør hvis du trenger bistand en vakker dag. 🙂

  Over til innlegget: så ligger jeg selv på 2 eller 2,5 og min inntekt er middels. Vi kjører ganske hardt på boliglånet, men det er et ønske om å bli gjeldsfri så fort som mulig.

  Vi sparer trolig mye mer sammenlignet med andre i vår situasjon, ut fra det jeg erfarer når jeg snakker med folk iallfall.

 5. pengeblogg Said,

  mars 9, 2016 @ 1:04 pm

  Formuebygging, å etablere et mer skikkelig nettsted har jeg tenkt på flere ganger, men enn så lenge har det blitt med tanken. Funker jo stort sett greit slik jeg gjør det nå, selv om det selvsagt hadde hatt sine klare fordeler å ha en egen side.

  Skjønner at det å bli gjeldsfri er en forlokkende tanke. Jeg har også det som mål, selv om jeg ikke bare prioriterer det.

 6. Banjosnorkel Said,

  mars 10, 2016 @ 9:57 pm

  Lesbart på mobil! Yay!

 7. pengeblogg Said,

  mars 11, 2016 @ 12:18 pm

  Ja, fikk ordnet det til slutt. 🙂

 8. Bingo-Bjørn Said,

  mars 12, 2016 @ 11:45 am

  Nedbetaling av boliglån er vel bare «sparing» på papiret. Ja, man kvitter seg med litt gjeld, og sparer følgelig rentekostnader, men man opparbeider seg ikke tilgjengelige likvide midler på denne måten, og på den måten er det ikke sparing i reell forstand.

 9. Kalle K Said,

  mars 21, 2016 @ 10:48 am

  Hei,

  Jeg ser dette er et gammelt innlegg, men prøver meg på en kommentar for det.

  Jeg er ikke så begeistret for aktive fond (med noen unntak) og handler derfor for det meste indeksfond. I stedet for å handle aktive fond, har jeg de siste fem årene handlet en del svenske investeringsselskaper (Investor, Latour, Melker Schörling, etc..) Disse har gang på gang slått børsen, og det beste av alt; ingen «forvaltningsavgift».

  Selskapene eier en bred portefølje av aksjer (noterte, unoterte, PE-fond, eiendom etc), og har svært kompetente folk. Kun kurtasje ved kjøp salg.

  Dette er et lite tips til folk som vil ha aktiv forvaltning til en billig penge.

 10. pengeblogg Said,

  mars 21, 2016 @ 11:16 am

  Takk for tips, Kalle K. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.