Om bloggen

Pengeblogg er en blogg om personlig økonomi. Her vil du finne artikler om hvordan du får kontroll over egen økonomi, kutter kostnadene dine, investerer i aksjemarkedet og så videre. Jeg legger vekt på tips og ideer som har langsiktig effekt. Råd om hvordan man oppnår rikdom over natten vil du ikke finne her. Har du ris eller ros, legg gjerne inn en kommentar.

Jeg kan også nås på e-post: pengeblogg@hotmail.com

36 Comments »

 1. Espen Said,

  april 27, 2010 @ 3:57 pm

  Hvem skriver denne bloggen?

 2. pengeblogg Said,

  april 27, 2010 @ 5:34 pm

  Som så mange andre bloggere foretrekker jeg å være anonym. Syns du dette er problematisk?

 3. Espen Said,

  april 29, 2010 @ 12:35 pm

  Nei, men jeg ser etter personer som har en interesse for både aksjemarkedet og kommunikasjon. I den sammenheng hadde det vært interessant med en direkte samtale.

 4. pengeblogg Said,

  april 29, 2010 @ 3:03 pm

  Jeg kan nås på e-postadressen veki123@hotmail.com.

 5. Morten Magnusson Said,

  januar 1, 2011 @ 10:07 pm

  Heisann pengeblogg,

  Jeg vil gjerne ha deg og din blogg med på forumet for bloggere – http://bareblogg.no

  Interessert?

  Stikk innom da vel:)

  Mvh
  Morten

 6. StianT Said,

  mai 2, 2011 @ 2:28 pm

  Har lest bloggen din en god stund nå og vil bare gratulere deg med en særdeles nyttig og interessant blogg. Dessverre få andre som har det samme perspektivet som deg på dette – både i Norge og ellers. Håper du fortsetter i mange år fremover!

 7. pengeblogg Said,

  mai 2, 2011 @ 4:43 pm

  Takk for hyggelig kommentar, StianT. Alltid fint å få tilbakemeldinger fra lesere av bloggen min. Har forresten ingen planer om å gi meg med det første.

 8. Formuebyggeren Said,

  oktober 24, 2011 @ 6:19 pm

  Takk for en interessant blogg!

  Alltid morsomt å lese om folk med klare mål for seg selv. Det gir inspirasjon til selv å sikte høyt.

  Spesielt morsomt å lese hvor spesifikk du er omkring dine egne mål for 2012. Jeg er selv en «bygger», men jeg er ikke like klar på egne mål som du tilsynelatende er. Blir spennende å se om du oppnår målene. Likte også boklisten. Jeg har lest en del av dem, men det var noen nye der.

  Ellers håper jeg det er ok at jeg linker til deg på bloggen min.

  Hilsen Formuebyggeren (.blogspot.com)

 9. pengeblogg Said,

  oktober 24, 2011 @ 6:44 pm

  Takk for kommentar, Formuebyggeren. Selvsagt greit at du linker til bloggen min. 🙂

  Skal sjekke ut bloggen din når jeg får tid.

 10. Pioneren Said,

  november 28, 2011 @ 6:18 pm

  Det var forfriskende å lese en nordmann som har den samme interssen for å lære om økonomi og personlig utvikling! Det er ikke alltid man treffer på slike folk i Norge, men her var det massevis av bra saker å lese.

  Jeg har også problemer med at jeg stadig kjøper nye bøker, men det er jo forsåvidt bra å fortsette å lære, samtidig som praksis er den viktigste måten å lære på.

 11. pengeblogg Said,

  november 28, 2011 @ 8:08 pm

  Takk for kommentar, Pioneren. 🙂

  En stor andel av de bøkene som er skrevet om disse emnene er skrevet av amerikanske forfattere, og dette er nok ikke tilfeldig. I Norge står janteloven ganske sterkt, og det å skille seg ut og virkelig ta ansvar for eget liv og egen framtid er litt «unorsk». Alt i alt er jeg veldig glad i Norge, men akkurat på dette området liker jeg det amerikanske tankesettet litt bedre enn det norske.

 12. Tubbs Said,

  mai 3, 2013 @ 11:05 am

  Interessant blogg.

  Et spørsmål, hvordan klarer du å spare så mye i måneden? Går utfra at du også regner med avbetaling på lån som sparing?

 13. pengeblogg Said,

  mai 3, 2013 @ 2:00 pm

  Det korte svaret er at jeg tjener mer enn mange andre, og bruker mindre enn mange andre. 🙂 Det lange svaret får du av å lese denne bloggen. 😉

  Nedbetaling av lån regner jeg som sparing ja.

 14. Finanssans Said,

  oktober 20, 2013 @ 11:18 am

  Fin blogg du har! Du fortjener en plass her: http://www.finanssans.no/10-okonomiblogger – Jeg legger til bloggen din ved neste oppdatering 🙂

 15. pengeblogg Said,

  oktober 21, 2013 @ 6:48 am

  Takk for det, Finanssans. 🙂

 16. Alex Said,

  september 18, 2014 @ 11:55 am

  Super blogg! Har lest meg gjennom alle innlegg siden oppstart, ser frem til å følge med videre. Keep up the good work!

 17. pengeblogg Said,

  september 18, 2014 @ 2:39 pm

  Takk for det, Alex. 🙂

 18. Navn Said,

  desember 17, 2014 @ 1:08 pm

  Hei.

  Hva slags jobb har du? Og hva tjener du?
  Har du unger?

  Ser at du sparer mye, prøver å kartlegge din situasjon ifht en singel person som ikke trenger å bry seg om andre 🙂

 19. pengeblogg Said,

  desember 17, 2014 @ 1:59 pm

  Jeg jobber med økonomi i en større bedrift og tjener brutto i overkant av kr 700.000 for tiden. Jeg er gift, har hus og unger. 🙂

 20. ny leser Said,

  mars 24, 2015 @ 1:49 pm

  Hei, kom over din blogg.

  Denne skal jeg lese fra topp til tå.
  Gleder meg til spennende og interessant lesning.

 21. pengeblogg Said,

  april 5, 2015 @ 6:18 am

  Takk for det, Ny leser. Og velkommen skal du være. 🙂

 22. norvik Said,

  mai 24, 2015 @ 7:33 am

  Takk for inspirasjon og en godt skrevet blogg.

  Hadde vært interesant med en artikkel om å kjøpe aksjer for lånte penger, samt belåning av selve porteføljen. Får nå boliglån til 2.7% og belåning av portefølje for 2.5%. Dette er jo superbillig gearing historisk sett. Nå har vel du en såpass kort tidshorisont at risikoen kan bli for høy, men du har sikkert gjort deg noen tanker rundt dette.

  Vil også takke for boktips.

  Lykke til med målene dine!

 23. pengeblogg Said,

  juni 1, 2015 @ 8:49 am

  Takk for det, Norvik. Mine aksjeinvesteringer er allerede ganske høyt belånt, i og med at jeg har valgt å beholde boliglånet. Mulig jeg kommer til å skrive litt nærmere om dette i et senere innlegg.

 24. Financial IQ Said,

  mai 30, 2016 @ 7:53 pm

  Veldig interessant blogg, herregud som jeg har trålet etter norske sider med likesinnede mennesker. Rart jeg ikke har funnet denne bloggen tidligere.

  Jeg har ikke rukket å lese alt på bloggen enda, men jeg kommer helt klart til å gjøre det. Jeg forsøker å lese minimum 1-2 bøker i måneden som omhandler det du skriver om. I det siste har fokuset vært på Rob Moore og Mark Homer og deres Progressive Property, meget interessant lesing. Men mtp ditt kaliber så har du nok lest alt de har gitt ut:) Ellers så har jeg lest absolutt alt i Rich Dad franchisen (Kiyosaki, McElroy osv), og det meste fra Warren Buffet, Donald Trump, Napoleon Hill, David Allen, Mark Rhodes, Benjamin Graham pluss mange fler.

  Veldig morro, og motiverende faktisk, å finne denne bloggen. På grensen til skremmende hvor like våre prinsipper er, men du har praktisert dette i større grad ser jeg.

  Selv har jeg en samlet inntekt på ca. 800 000,- og sparer 42,8 %. Dessverre så har jeg en forkjærlighet for biler, men det er en glede jeg unner meg. Har nå en X6 som straks er 100 % min, men det er jo alvorlig dårlig leverage. Som å sende pengene sine ut i krigen, men i stedet for å komme tilbake med krigsfanger (altså mer penger), så blir jeg heller skyldig krigsfanger. En guilty pleasure som jeg er veldig bevisst på og har ingen problem med å innrømme.

  Har du kvittet deg med dine guilty pleasures som er av en litt større økonomisk grad? Eller kanskje du aldri har hatt noen?

 25. pengeblogg Said,

  mai 31, 2016 @ 9:11 am

  Takk for det, Financial IQ.

  Jeg har ikke lest alt det du nevner, men jeg har vært en ivrig lesehest i mange år, så det har blitt noen hundre bøker.

  En sparerate på 42,8 % er jo veldig bra det, men kanskje du har mulighet til å kjøre den opp enda litt mer med en så høy inntekt (uten at jeg kjenner detaljene i din økonomiske situasjon for øvrig)?

  Når det gjelder guilty pleasures, hadde jeg en del av dem før, men de fleste av dem har jeg klart å kvitte meg med, rett og slett fordi jeg har prioritert å ha en høy sparerate. Jeg kommer bare på en slik som jeg fortsatt tviholder litt på, og det er det å reise. Nå reiser jeg riktignok noe mindre enn det jeg gjorde før, men jeg liker fortsatt veldig godt å «oppleve verden», og det prioriterer jeg til en viss grad fremdeles. Biler har jeg heldigvis (pga. det økonomiske aspektet) aldri hatt noen veldig stor interesse av. Skulle jeg ha vært litt macho og investert i noe med motor, hadde det heller blitt en sprek motorsykkel. Men per i dag prioriterer jeg ikke det.

 26. Financial IQ Said,

  mai 31, 2016 @ 10:14 pm

  Der er nok rom for å heve den raten ytterligere ja, men da er vi nede på et micro-nivå der jeg ikke har engasjert meg enda. Der at man går for billigere produkter i butikken, sykle i stedet for å kjøre til butikken (og til trening og for den saks skyld, men det er igjen dårlig leverage av tiden), kanskje kutte ut treningssenter og heller gå for alternative metoder, finne på flere cost-friendly aktiviteter med barna:)

  Det er mange veier man kan velge å gå, men som jeg selv ikke har valgt å gå. Det er litt mtp tankegangen at man aldri kan spare seg rik, selv om man selvsagt legger seg opp EK en del fortere, også er det er litt opp til hvor mye man vil ofre for å oppnå de aller siste prosentene i spareraten. Det er jo netto beløp vi snakker om som man sparer, og legg til compounding så blir det helt klart fort penger ut av det. En grense jeg har satt meg er at med en gang sparingen går på kvaliteten løs (kall det forventet kvalitet) for min familie, så er det stopp.

  Ja riktig, man skal ikke undervurdere det man selv ser på som viktige kvaliteter her i livet, det er og en sterk motivasjonsfaktor så det kan være greit å unne seg en gang i blant. Siden du er fan av reiser så går jeg ut i fra at du har AMEX sitt SAS Platinum kort. Hvis ikke så vil jeg anbefale deg å skaffe det. Jeg omsetter mye med det på jobben, blir refundert pengene jeg har lagt ut og har ca 1 gratis reise til New York hvert år/annethvert år på business klasse, omsetter du nok så får du booket hotell vha poengene også.

  Har selv også kvittet meg med en annen dyr, guilty pleasure. Det var klær, der forsvant det til tider mye penger. Man klarer fint å holde en dresskode selv om skjorten ikke har en lapp det står ACNE på, der er det mye penger å hente for mange. Så jeg har egentlig vært der; angrepe de store postene som står for 90 % av sluket.

  Ser frem til å følge denne bloggen videre i alle fall, utvilsomt god bruk av sin egen tid.

 27. Petter Said,

  august 4, 2016 @ 12:09 pm

  Hei!
  Tusen takk for bloggen din, det er veldig nyttig 🙂
  Jeg har noen spørsmål for deg og tenker at hvis jeg lurer på dette så er jeg sannsynligvis ikke den eneste! Kanskje det kunne være en ny bloggpost ide?!
  (Beklager at jeg er ikke helt flink på norsk, engelsk er mitt morsmål)
  Jeg vil anta at de fleste av oss er interessert i FIRE (å pensjonere seg tidlig og leve av avkastningen fra investeringene). Hvis vi hadde bodde i USA er det bare å kjøpe Vanguard sine indeksfond, og helst sette de inne i en 401(k) plan som minsker skatt. Men hva er den norske versjon av dette? Når du kommer opp i 4 millioner i investeringskapital, hvilke fond skal du kjøpe? Hvilken askjemegler skal du bruke (nordnett, kanskje?), hvordan kan vi få mindre skatt på utbytte (i USA kan man bruke 401(k)) er det noe lignende i Norge som vi kan bruke)? Hadde vært fantastisk med en detaljert plan av hvordan man velge brede indeksfond med lave gebyr i Norge, hvordan man kjøpe de og holde skatt så lav som mulig.

  Tusen hjertelig takk og lykke til med bloggen. Jeg leser den mye!

 28. pengeblogg Said,

  august 4, 2016 @ 12:34 pm

  Hei, Petter. Det er interessante spørsmål du stiller, men ikke så enkelt å gi noen fasitsvar. Noen kommentarer kan jeg imidlertid gi:
  * Jeg ønsker å gjøre ting så enkelt som mulig, så jeg velger å investere direkte som privatperson. Man kan også opprette en såkalt investeringskonto, men det er både fordeler og ulemper knyttet til dette. Les denne posten fra Finansnerden for mer om dette: http://www.finansnerden.no/hvorfor-investeringskonto-ikke-alltid-er-best/
  * Norske indeksfond er ikke så billige som Vanguard sine fond, men de er likevel langt billigere enn de fleste aktive fond. Både Storebrand, DNB og KLP har globale indeksfond til 0,3 % årlig forvaltningshonorar. Man kan også investere i børsnoterte fond, såkalte ETF-er.
  * Jeg handler stort sett fond gjennom banken min (Skandiabanken) og enkeltaksjer gjennom Netfonds, men det finnes mange greie nettmeglere i Norge. Gå for en av de store og finn en megler som totalt sett vil være billig å bruke for akkurat deg.
  * Etter hvert som jeg mer og mer nærmer meg økonomisk uavhengighet, kan det godt være at jeg vil ta for meg noen av de tingene du spør om i egne bloggposter, så takk for tipset.

 29. nn Said,

  november 5, 2016 @ 8:47 am

  Hei,
  Veldig bra blogg. Trolig den beste jeg har kommet over i Norge.
  Jeg har prøvd å finne et sted hvor jeg kan abonnere på den. Mulig jeg er blind, men jeg ser det faktisk ikke. Er det mulig å abonnere?

 30. pengeblogg Said,

  november 5, 2016 @ 11:19 am

  Takk for det. Jeg har ikke noen abonnementsfunksjon. Men pleier stor sett å legge ut nye innlegg hver uke. Og følg meg gjerne på Twitter også.

 31. Onkel Skrue Said,

  mai 15, 2018 @ 10:33 am

  Jeg lurte på om du har en statusside over din utvikling i prosjektet om å bli økonomisk uavhengig.

 32. pengeblogg Said,

  mai 15, 2018 @ 1:31 pm

  Onkel Skrue, jeg legger ut en månedlig statusoppdatering på bloggen. Målet om å bli økonomisk uavhengig hadde jeg ikke da jeg startet denne bloggen for mange år siden, så ting har endret seg underveis.

 33. Eirik Said,

  april 1, 2020 @ 8:11 pm

  Heisann,
  Jeg ville bare fortelle deg at bloggen din er et av høydepunktene i min relativt beskjedne tid på nett. Klart, tydelig, enkelt og greit – meget bra!
  Det er også betryggende å se at andre med samme investeringsfilosofi som meg selv forholder seg rolig i disse turbulente tider.
  Håper du fortsetter lenge!

 34. pengeblogg Said,

  april 1, 2020 @ 8:33 pm

  Takk for det, Eirik. Godt å vite at det jeg skriver faktisk blir lest av noen. 🙂

 35. Kim Said,

  mars 1, 2021 @ 2:19 pm

  Hei!

  Takk for en flott blogg! Spennende å følge med på veien. Er selv interessert i investering selv om jeg dessverre etter realisering av noen verdier ved huskjøp sitter med bare 5-600.000 i investeringskapital nå. Prøver å jobbe meg raskt oppover.

  Har vel en ganske nøktern portefølje foreløpig bestående av 40% Aksjefond (DNB Norge/Verden Indeks, JPM China og KLP Fremvoksende markeder), 18% Rentefond, 12% aksjer og 30% kontanter. Jeg burde kanskje gå litt mer inn i de globale fondene og kanskje spesielt Asia markedet. Hva tror du? Sliter litt med at jeg ønsker å «vente» på et gunstig tidspunkt å gjøre om rentefond og kontanter til aksjefond, men er kanskje like greit å hoppe i det med en gang.

  Igjen – takk for en bra blogg!

 36. pengeblogg Said,

  mars 1, 2021 @ 9:14 pm

  Takk for det, Kim.

  Det er vanskelig å lykkes med å time markedet. Man kan være heldig med å sitte på gjerdet med kontanter og kjøpe når det faller, men man risikerer også å sitte og se på at markedet fyker oppover i lang tid.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.