2022 – Status etter desember

2022 var et krevende år. De fleste aktivaklasser falt i verdi, og mange investorer tapte mye penger. Min egen portefølje falt med kr 496 137, og det var på tross av at jeg sparte 52 % av inntekten i 2022.

Det er aldri morsomt å tape penger. Men tap må alltid ses i sammenheng med den strategien man bruker. Selv kjører jeg buy and hold, og da viser historien at jeg må regne med å tape penger i nesten ett av tre år i gjennomsnitt over tid. Jeg er fullt innforstått med at jeg ikke vil tjene penger hvert år, og sover veldig godt om natten selv om nesten en halv million forduftet i 2022. Som investor er jeg en skikkelig kald fisk, og det er en av grunnene til at jeg faktisk klarer å følge en buy and hold-strategi år etter år etter år. Hadde jeg friket ut når det kommer vanskelige år, ville avkastningen min med all sannsynlighet blitt mye lavere enn den jeg har klart å oppnå over tid. Buy and hold passer ikke for alle, og jeg prøvde mye forskjellig før jeg bestemte meg for at dette er den strategien som passer best for akkurat meg.

I grafen nedenfor framgår utviklingen for de siste månedene.

4 Comments »

 1. Ole H Said,

  januar 1, 2023 @ 8:05 pm

  Takk for at du deler!

  Kjører buy n hold som deg og kun indeks, men
  jeg allokerer en god del til råvarer (bred ‘basket’) ,eiendom (global) og en liten del i gull. Noe grunn til at du ikke inkluderer dette? Riktignok lettere å få eksponering til dette via ETFer fremfor tradisjonelle fond.
  Kjenner jeg også blir mer og mer skeptisk til KLP som stadig ekskluderer mer og mer selskaper i sine fond. Tanker om dette?

 2. pengeblogg Said,

  januar 2, 2023 @ 9:29 pm

  Råvarer, eiendom og gull har jeg så langt ikke vurdert å ha i porteføljen, mest siden forventet avkastning vel er noe lavere enn i aksjer.

  Av norske fondstilbydere liker jeg KLP godt, mest pga. lavere kostnader og at de i en årrekke har frontet indeksfond. «Etisk filter» bruker vel de fleste fondsselskaper, og jeg kjenner ikke inngående til hvor stor forskjell det er på dem på dette området.

 3. Helge Said,

  januar 4, 2023 @ 8:37 am

  Gøy å se du er tilbake med nye innlegg! Hvordan går det med den opprinnelige strategien din med å «pensjonere deg» tidlig? Føles det mer fjernt etter nedgangen?

 4. pengeblogg Said,

  januar 5, 2023 @ 12:31 pm

  Helge, ja, nedgang og prisvekst gjør at jeg må utsette pensjonering litt til. Kommer et eget innlegg om det snart.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.