Mål for 2022

2022 er nå i gang, og jeg har definert noen økonomiske mål for året. I juni 2021 ble jeg økonomisk uavhengig, i den betydning at jeg da hadde en netto finansformue som tilsvarte over 300 ganger månedlig forbruk. Jeg jobber imidlertid fortsatt, siden jeg ønsker å ha en god sikkerhetsmargin før jeg velger å si opp jobben. Hvor stor denne sikkerhetsmarginen skal være har jeg ikke helt bestemt meg for ennå, men den må være stor nok til at jeg ikke går rundt og er bekymret for å gå tom for penger. Ved utgangen av 2021 er min netto finansformue på 311 ganger månedlig forbruk, som fortsatt ikke er nok til at jeg tør å slutte å jobbe.

Mine økonomiske mål for 2022 er som følger:

 • Kjøpe meg videre opp til jeg har 1 Bitcoin (jeg har i dag 0,6 Bitcoin)
 • Kjøpe meg videre opp til jeg har 10 Ethereum (jeg har i dag 9,9 Ethereum, så her er jeg nesten i mål allerede)
 • 5 Solana
 • Kr 60 000 på bankkonto

Med de kryptovalutaprisene som gjelder akkurat når dette skrives blir dette til sammen om lag kr 240 000, altså i snitt kr 20 000 hver måned.

Min beslutning om å kjøpe 5 Solana er basert på at jeg ønsker en litt mer sammensatt kryptoportefølje enn det jeg har i dag. 5 Solana vil med dagens pris utgjøre en veldig liten andel av porteføljen min, men siden Solana er en langt mindre «etablert» kryptovaluta enn Bitcoin og Ethereum, er risikoen sannsynligvis også langt høyere. Å kjøpe Solana er i mini øyne et litt crazy bet, for prisen kan både mangedoble seg og gå til null. Mange mener nok at jeg har en relativt kjedelig portefølje, men med innslag av Solana vil jeg i hvert fall få krydret den litt. 😊

Annonser

17 Comments »

 1. Mathias Said,

  januar 4, 2022 @ 6:58 pm

  Spennende å følge med! Krysser fingrene for at neste år blir bra på børsen og lar den nå ditt mål for finansiell uavhengighet!

 2. pengeblogg Said,

  januar 4, 2022 @ 9:48 pm

  Takk for det, Mathias.

 3. ED Said,

  januar 5, 2022 @ 11:09 am

  Nysgjerrig: Hvorfor akkurat Solana?

 4. pengeblogg Said,

  januar 5, 2022 @ 1:40 pm

  ED, jeg leste meg litt opp på noen av de største kryptovalutaene, og syns Solana hadde noen interessante egenskaper.

 5. Trond Said,

  januar 5, 2022 @ 2:53 pm

  Forstår det slik at du altså ikke sparer i aksjer i det hele tatt i 2022? Dette må vel være første året på lenge at du gjør det? Du prøver ikke å time markedet, håper jeg? 😉 Lykke til med dine mål pengeblogg!

 6. pengeblogg Said,

  januar 5, 2022 @ 9:38 pm

  Trond, du har helt rett i at det er første året at jeg ikke planlegger å kjøpe aksjefondsandeler. 🙂 Dette er ikke et forsøk på å time markedet, men hovedmålet nå framover blir å få rigget en portefølje som jeg føler meg komfortabel med å kunne leve av på litt sikt. Over 90 % av porteføljen min består for øvrig av aksjer, så jeg er fortsatt primært en aksjeinvestor. 🙂

 7. fanten Said,

  januar 6, 2022 @ 8:14 pm

  Hvordan reagerer kona på formuen din? Blir hun misunnelig den dagen du skal pensjonere deg og hun fortsette å jobbe? 🙂 Eller er dette avklart for lengst?

 8. pengeblogg Said,

  januar 7, 2022 @ 12:28 pm

  Kona har ikke noe snarlig ønske om å slutte å jobbe, så det tror jeg skal gå helt fint. Men vi har tre barn i skolealder, som gjør at det er ganske hektisk til tider, så hun vil selvsagt også dra fordeler av at jeg er mer hjemme. Jeg kommer selvsagt til diske opp med de vidunderligste middager hver dag. 🙂

 9. Christine Said,

  januar 12, 2022 @ 3:59 pm

  Helt uforpliktende svar selvfølgelig, og hypotetisk situasjon: Hvis du hadde fått 1 millioner inn i kontanter i dag, og kun hadde en beskjeden sum investert i aksjefond fra før, hvordan ville du investert de 1 mk? Tenker du at det er risikabelt å gå inn med hele summen i aksjefond ila året 2022 (mix av globalt indeksfond og indeks fremvoksende marked), i og med at det utgjør en stor andel av totalt investert kapital, og markedet feks kan gjøre et plutselig fall ila 2022? Om svaret er at du hadde gått inn med alt i 2022 for å få avkastning på pengene, hvor sakte/fort hadde du kjøpt andelene? 500k i jan og feb, eller kanskje 200k over 5 mnd, eller hva med 100 k over 10 mnd? Setter stor pris på svar! Og igjen, tar selvfølgelig 100% ansvar for egne finansielle beslutninger og investeringer. Setter pris på å følge bloggen din 🙂

 10. pengeblogg Said,

  januar 12, 2022 @ 9:36 pm

  Christine, gitt at tidshorisonten på plasseringen er mange år (helst minst ti år), ville jeg ha investert hele beløpet i indeksfond så raskt som mulig. Det å fordele investeringen over flere måneder kan vise seg å være smart dersom det skulle bli en skikkelig nedtur, men ofte vil man tape avkastning ved å gjøre det på den måten (stiger markedet mellom første og siste kjøp vil man ofte gå glipp av avkastning ved ikke å være fullinvestert fra starten av). Det er slik jeg ville ha tenkt, men slike beslutninger må selvsagt den enkelte tenke grundig igjennom selv. 🙂

 11. Christine Said,

  januar 13, 2022 @ 9:27 am

  Kjapt spørsmål: skal du være økonomisk uavhengig «resten av livet» frem til pensjonsalder (du får jo uansett minstepensjon ved 67 som du, med ditt forbruk, kan leve fint med) eller har du regnet ut at du skal ha nok penger til resten av livet – frem til du dør? Det vil jo ha noe å si for hvor mye du må spare opp og når du evt kan slutte i jobben. Heier på deg 🙂

 12. Helge Said,

  januar 14, 2022 @ 1:10 pm

  Veldig godt spørsmål Christine, og veldig fin blogg Pengeblogg!

  Selv er jeg akkurat blitt gjeldsfri og leter etter «min vei» å foryngelse av sparemidler fremover. Jeg har fulgt med på markedet en god stund nå, og ventet i flere år på en skikkelig korreksjon. Jeg føler jeg tar for stor risiko om jeg skulle putte mye penger inn på topp, for bare å bli med på nedturen, fremfor å vente til korreksjonen er gjort. Men muligheten for at det fortsatt skal stige i 5 år er der selvfølgelig. Statistisk skulle korreksjonen allerede har skjedd for noen år siden. Jeg hadde ikke sovet godt om jeg puttet inn 1 mill i et jafs i ett fond nå. Ville heller spredd innskuddene inn over en lengre periode. Leter nå (og tester ut) andre steder å investere før neste korreksjon, kanskje dette kan gi flere idéer en bare fond/aksjer;

  -Crow funding /lending: Spennende mulighet hvor en f.eks låner ut penger til eiendomsutviklere mot årsrente mellom 6-14% hver år. Forholdsvis lav risiko, men pengene bindes opp over en god stund.

  -Krypto: Har både forsøkt meg på valuta, tokens og NFTer. Får veldig boblefølelsen her, men har troen på desentralisert valuta! Enig med Pengeblogg, lurt å sette noe inn i de største valutaer, har selv mest troen på Etherum for øyeblikket nå som de skal over til en ETH 2.0 snart. Høy risiko her, men sitter en lenge og tørr å bli med på raske nedturer, føler jeg meg tryggere.

  -Utbytteaksjer. Altså kjøper en primært for utbyttet, ikke i så høy grad kursutvikling.

  Noen med flere muligheter en bør se på?

 13. Helgern Said,

  januar 14, 2022 @ 11:07 pm

  Veldig godt spørsmål Christine, og veldig fin blogg Pengeblogg!

  Selv er jeg akkurat blitt gjeldsfri og leter etter «min vei» å foryngelse av sparemidler fremover. Jeg har fulgt med på markedet en god stund nå, og ventet i flere år på en skikkelig korreksjon. Jeg føler jeg tar for stor risiko om jeg skulle putte mye penger inn på topp, for bare å bli med på nedturen, fremfor å vente til korreksjonen er gjort. Men muligheten for at det fortsatt skal stige i 5 år er der selvfølgelig. Statistisk skulle korreksjonen allerede har skjedd for noen år siden. Jeg hadde ikke sovet godt om jeg puttet inn 1 mill i et jafs i ett fond nå. Ville heller spredd innskuddene inn over en lengre periode. Leter nå (og tester ut) andre steder å investere før neste korreksjon, kanskje dette kan gi flere idéer en bare fond/aksjer;

  -Crow funding /lending: Spennende mulighet hvor en f.eks låner ut penger til eiendomsutviklere mot årsrente mellom 6-14% hver år. Forholdsvis lav risiko, men pengene bindes opp over en god stund.

  -Krypto: Har både forsøkt meg på valuta, tokens og NFTer. Får veldig boblefølelsen her, men har troen på desentralisert valuta! Enig med Pengeblogg, lurt å sette noe inn i de største valutaer, har selv mest troen på Etherum for øyeblikket nå som de skal over til en ETH 2.0 snart. Høy risiko her, men sitter en lenge og tørr å bli med på raske nedturer, føler jeg meg tryggere.

  -Utbytteaksjer. Altså kjøper en primært for utbyttet, ikke i så høy grad kursutvikling.

  Noen med flere muligheter en bør se på?

 14. Christine x Said,

  januar 16, 2022 @ 4:02 am

  Takk for svar pengeblogg, ser at det plutselig var to ulike Christine som kommenterte i tråden din her, så da la jeg til en x på meg for å ikke skape total forvirring. Hehe. Ja, tidshorisonten er 10 år eller mer, så da er det vel bare å komme seg inn fortest mulig med det man har. Ser at det har vært noen prosent nedgang hittil i år også, så det er vel en bedre inngang enn noen annen nå for tida i grunn. 🙂 Leste også det samme rådet i Odin-bloggen, at det mest rasjonelle er å gå inn med alt med det samme, og at det å spre investeringen over tid er mer en emosjonell strategi for å dempe anger dersom man skulle gå inn på et «dårlig tidspunkt». Jeg tenker jo på alt snakket om et overpriset marked, og har ikke noe økonomiutdanning selv til å gjøre meg opp noen nyansert forståelse av hva dette innebærer av potensiell risiko. «Skrekkscenarioet» i mitt hode er at jeg skulle gå inn med rubbel og bit rett før vi ser starten på en stor nedgang som ikke henter seg inn på 10-15 år. Da hadde det vært bedre å sitte med kontanter. Men, det er vel hele poenget med at man ikke klarer å time markedet, og at man bare må komme seg på toget og vite at det blir stigning før eller senere. Jeg er jo «bare» 39 år, så burde ha mer enn nok tid til å se flere stigninger og fall. 🙂

 15. Christine x Said,

  januar 16, 2022 @ 4:12 am

  Et spm til: Er det en årsak til at du har valgt Klp Aksje verden Indeks fremfor Dnb global indeks, når førstnevnte har et forvaltningshonorar på 0,25% og sistnevnte 0,21%? Hvilke fordeler er det ev med Klp? 🙂

 16. pengeblogg Said,

  januar 16, 2022 @ 3:32 pm

  Christine, de to fondene er ikke helt sammenlignbare. DNB sitt investerer kun i etablerte markedet (globalt fond), mens det KLP-fondet som jeg har investert i investerer både i etablerte og fremvoksende markedet (verdensfond). Hos de fleste fondstilbydere er verdensfond litt dyrere enn globale fond.

 17. Occi Said,

  januar 23, 2022 @ 4:22 am

  Takk for en spennende blogg. Oppdaget bloggen nylig og har lest igjennom innlegg fra noen år tilbake.
  Når det gjelder Crypto, så vil jeg anbefale å ta en titt på Anchor protokoll og sparing i UST.
  Det er en stablecoin som for øyeblikket gir 19.5% avkastning p.a.
  Den er koblet mot LUNA som på mange måter beveger seg i forhold til etterspørselen etter UST. Øker «pengemengden» for UST, så stiger LUNA og motsatt. Lykke til med investeringene i 2022.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.