Aktivt forvaltede fond leverer ikke varene

For mange år tilbake bestemte jeg meg for at jeg skulle gi opp aktivt forvaltede fond og heller gå for indeksfond. Årsaken til dette var at jeg så at de aktivt forvaltede fondene jeg hadde i porteføljen min ofte tapte mot indeks på lang sikt. I tillegg var de langt dyrere enn indeksfondene. Jeg fikk rett og slett ikke det jeg trodde jeg betalte for.

I går hørte jeg en podcast med finansnestor Jan Petter Sissener. Han har vært i markedet i over 40 år og er absolutt verdt å høre på. Unntaket er når han begynner å snakke ned indeksfond, for da henger ikke det han sier på greip lenger. Jeg ble likevel litt trigget av det han fabulerte om, og spurte meg selv spørsmålet «hvordan hadde det gått hvis jeg ikke hadde gitt opp aktivt forvaltede fond». Jeg har derfor tatt en sjekk av hvordan fire av de fondene jeg investerte i tidligere har klart seg de siste årene, og resultat framgår av tabellen nedenfor (gjennomsnittlig årlig avkastning). For hvert målepunkt har jeg anmerket med grønn bakgrunn om det er fondet eller indeksen som har gitt høyest avkastning.

Som det framgår, har de aktivt forvaltede fondene gitt høyest avkastning i kun fire av de totalt 12 målepunktene i tabellen.

Jeg vil understreke at dette på ingen måte kan ses på som et representativt utvalg av aktivt forvaltede fond. Dette er fire fond som jeg selv tilfeldigvis var investert i for mange år siden. Det er likevel snakk om fire kjente og store fond med lang historikk, og alle disse fondene har i perioder gjort det veldig bra.

Min konklusjon fra denne høyst uvitenskapelige sjekken er at min beslutning om å si hasta la vista til aktivt forvaltede fond var en god beslutning. Det er mulig det finnes dem som klarer å velge ut og bytte aktivt forvaltede fond slik at de over lang tid klarer å skape meravkastning, men dette er en egenskap som jeg på ingen måte besitter. Gjør du? 😉

5 Comments »

  1. T Said,

    januar 23, 2022 @ 12:09 pm

    Han snakket vel om hva som skjer ved større kriser. Hadde vært interessant å se målepunktene gjennom noen år før og etter større kriser som finanskrisen eller dot.com krisen. Indeks vinner nok da også, men de siste 10 årene har det vel ikke vært noen strukturelle kriser. Med unntak av covid som ikke kan sammenlignes

  2. V Said,

    januar 24, 2022 @ 4:54 pm

    Lærerikt å lese bloggen din, fortsett slik. Ser at du fortsatt eier fondet KLP Aksjeverden Indeks. Hvorfor ikke bytte til Storebrand Indeks Alle Markeder som koster 0,16% hos Sbanken?

  3. pengeblogg Said,

    januar 24, 2022 @ 10:03 pm

    Takk for det, V.

    Jeg byttet FRA Storebrand Indeks Alle Markeder nettopp fordi at KLP AksjeVerden Indeks var billigere i sin tid, men ser nå at det er motsatt. Må se litt nærmere på saken, men godt mulig at det nå er på tide å bytte tilbake ja.

  4. Trond Said,

    januar 28, 2022 @ 11:12 am

    Sissener innrømmer også mellom linjene at indeksfond er gunstig for yngre mennesker med lang horisont. Det er fortsatt noen aktive fond som slår indeks, dette viser også din meget vitenskapelig gjennomførte undersøkelse 🙂 Men det er for vanskelig å finne dem. Samtidig må jeg innrømme at i tider som nå, med mye uro, er det vanskelig å ikke gjøre endringer til tryggere havner. Indeks vil naturligvis blø dersom vi får en dyp, finansiell krise (som det nå kan være fare for). Jeg er derfor fristet til å selge mine KLP-fond og heller posisjonere meg med utgangspunkt i å tape minst mulig penger (rentefond, hedgefond eller mindre sensitive enkeltaksjer). Men igjen, å velge er vanskelig og det krever innsats/hard jobbing.

  5. pengeblogg Said,

    januar 28, 2022 @ 11:40 am

    Det finnes alltid noen fond som slår indeksen, også på litt lang sikt, men selv om et fond har slått indeks siste ti år, er det absolutt ingen garanti for at fondet vil fortsette å gjøre det også framover.

    Å selge seg ned eller ut av aksjer nå kan kanskje være en god beslutning, men skal man tjene på det på sikt, må man også treffe sånn noenlunde på når man kjøper seg inn igjen. Å treffe på topper og bunner ved å prøve å time markedet på denne måten er svært vanskelig, men jeg skal ikke påstå at det er umulig. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.