Hvordan ser verden ut om ti år?

Hvordan ser verden ut om ti år? Det vet jeg egentlig lite om, men som investor bør jeg likevel ha noen tanker om dette. I dette innlegget skal jeg se på tre utviklingstrekk som jeg tror vil prege de neste ti årene, og som ligger til grunn for sammensetningen av min portefølje.

 1. Verden vil bestå og den vil bli grønnere
  Jeg er grunnleggende optimistisk av natur, og tror både at verden vil bestå og at den vil bli grønnere de neste ti årene. Som Hans Rosling, Steven Pinker og andre har påpekt og dokumentert, er det jo slik at verden sakte, men sikkert, utvikler seg i riktig retning, i hvert fall på veldig mange områder. For tiden er det et voldsomt fokus på bærekraft, og selv om vi foreløpig har kommet ganske kort, så tror jeg det vil skje veldig mye positivt på det området de neste ti årene. Jeg tror dette er noe som vil få konsekvenser for nesten alle selskaper. Hvis man måler hvor bærekraftige selskapene i S&P 500 eller en hvilken som helst annen indeks er i dag og sammenligner med hvor bærekraftige de samme selskapene er om ti år, er jeg overbevist om at det vil være stor forskjell. Som investor i brede indeksfond vil jeg derfor ta del i denne utviklingen, selv om jeg ikke investerer direkte i grønne fond.
 2. Et annerledes økonomisk verdenskart
  Om ti år tror jeg det økonomiske verdenskartet vil se ganske annerledes ut enn det gjør i dag. Jeg tror den amerikanske dominansen vil avta, og at land i fremvoksende markeder vil øke sin innflytelse. Per i dag er det slik at det er en stor forskjell på hvor stor andel fremvoksende markeder utgjør av henholdsvis verdens samlede BNP og verdens samlede børsverdier. Det er mange grunner til at det er slik, men jeg tror at denne forskjellen gradvis vil reduseres over tid. Jeg har spesielt tro på at Kina, India og enkelte land i Afrika vil øke sin innflytelse. Når det gjelder Kina, tror jeg dette landet vil bli ett av de ledende innenfor kunstig intelligens. Kina har en enorm befolkning og har et helt annet syn på personvern enn det vi har her i Europa. Dette kan gi dem et solid fortrinn når det gjelder å samle inn og analysere store mengder data, som jo ofte er en forutsetning for å utvikle kunstig intelligens. Mange liker å latterliggjøre kunstig intelligens fordi den foreløpig ikke kan takle mange av de tingene vi mennesker er spesielt gode til (slik som å sitte og småsnakke om femti ulike tema samtidig, ispedd både humor og ironi), men da glemmer man at kunstig intelligens på mange mer snevre områder er svært mye bedre enn oss mennesker. I min portefølje har jeg en stor overvekt i nettopp fremvoksende markeder, så jeg er godt posisjonert for denne forventede endringen i det økonomiske verdenskartet.
 3. Kryptovaluta blir stuerent og bruksområdene blir mange
  Jo mer jeg leser om kryptovaluta, desto mer tro får jeg på konseptet. Jeg tror vi står overfor et paradigmeskifte, og at kryptovaluta vil bli en aktivaklasse som det er veldig vanlig å ha i sin portefølje om ti år. I det siste har flere kjente norske investorer plassert deler av formuen sin i Bitcoin, blant annet Kjell Inge Røkke og Øystein Stray Spetalen. Selv har jeg investert i de to største kryptovalutaene, nemlig Bitcoin og Ether (Etherum). Jeg tror dette er den delen av min portefølje som vil få den beste verdiutviklingen de neste ti årene. Jeg ser ikke bort ifra at én Bitcoin kan være verdt flere millioner kroner om ti år (når dette skrives er kursen på om lag kr 507 000), men dette blir selvsagt en veldig usikker prediksjon. Samtidig anser jeg risikoen knyttet til kryptovaluta som langt høyere enn risikoen knyttet til brede indeksfond, så jeg har likevel valg å ikke ha en veldig stor andel av min portefølje i kryptovaluta. Per i dag kjøper jeg litt kryptovaluta hver måned, og planen er å stoppe når jeg eier 1 Bitcoin og 10 Ether.

Ti år er lang tid, men jeg er investor, og ikke trader, og da kan man med fordel løfte blikket og se langt fram i tid. Et langsiktig fokus gjør blant annet at jeg ikke bryr meg om de kortsiktige svingningene i de markedene jeg investerer i. Strategien min krever ikke at jeg følger med hver dag og den er heller ikke særlig stressende. Dette er akkurat slik jeg ønsker at det skal være.

Annonser

6 Comments »

 1. Sparefanten Said,

  mars 30, 2021 @ 9:58 pm

  Gode betraktninger om de neste 10 årene som jeg tror du kan treffe godt med. Hvilken plattform/side bruker du for å handle kryptovaluta?

 2. Bunnlinje Said,

  mars 31, 2021 @ 7:21 pm

  Interessante betraktninger!
  Jeg satser som deg på at fremvoksende økonomier vil slå verdensindeksen over de neste mange årene. Jeg tror selskaper fra fremvoksende markeder kommer til å utgjøre en større del av verdensindeksen om 10-20 år enn de gjør i dag. Jeg synes også det er attraktivt at de er lavere priset (målt med p/e) enn selskapene som utgjør verdensindeksen. Jeg tror dermed at oppsiden ligger både i bedre selskapsinntjening og i høyere multippelekspansjon, sammenlignet med verdensindeksen.
  Kryptovaluta derimot tror jeg ikke er en god langsiktig investering. Jeg har forsøkt å lese meg opp på emnet, men klarer ikke å se behovet for kryptovaluta. Enormt energikrevende er det også. Og så sliter jeg med å forstå hvordan man kan bruke noe så volatilt som et betalingsmiddel? På meg virker det som en del investerer i krypro fordi de er redd for å gå glipp av stor oppside (FOMO- fear of missing out) og det er sjeldent et godt beslutningsgrunnlag.
  Når det er sagt håper jeg at jeg tar feil og at du tjener fett på det!

 3. pengeblogg Said,

  april 1, 2021 @ 5:53 pm

  Bunnlinje, det er opplagt stor risiko knyttet til kryptovaluta, men jeg tror man har passert det punktet der for eksempel Bitcoin noen gang vil bli fullstendig verdiløs. Da jeg kjøpte mine første kryptovaluta for noen år siden var det mye pga. FOMO, men nå har jeg langt mer tro på det substansielle konseptet.

 4. pengeblogg Said,

  april 1, 2021 @ 5:54 pm

  Sparefanten, jeg kjøper kryptovaluta hos Coinbase. Syns det fungerer veldig bra.

 5. Sparefanten Said,

  april 1, 2021 @ 9:43 pm

  Er det bitcoin du investerer i, eller har du andre varianter av kryptovaluta også? Har du gjort deg noen betraktninger rundt de ulike kryptovalutaene og hvilke ssom vil kunne ha best forutsetning for videre vekst?

 6. pengeblogg Said,

  april 2, 2021 @ 1:28 pm

  Sparefanten, jeg har investert i Bitcoin og Ether (Ethereum), som er de to største og blant de mest etablerte kryptovalutaene. Det finnes mange tusen kryptovalutaer, og jeg har ikke gjort noen analyse av alle. 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.